tisdag 22 november 2011

Fegt att använda media för att avsätta personer...

Är det typiskt för politiska partier att avsätta sina kolleger i pressen? Man kan undra det. Partiledare Juholts stjärna har fallit i rask takt på sistone. Han ifrågasätts allt mer av sina egna. Kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna började med att skicka ett inte allt för gulligt SMS om Juholts kapacitet, det spred som av en händelse till media. Stort pådrag. Några i verkställande utskottet och partiledning blev arga och uttryckte att sånt här ska man hålla inom partiets väggar.

Det verkar dock som om detta är en metod som används i socialdemokraterna och inte bara där, liknande har förekommit på andra ställen. Mona Sahlin gav Pär Nuder kicken genom media. Nu har Östros talat om eller ska vi säga inte sagt att han stöttar sin partiledare utan hänvisar till sitt förtroende för verkställande utskottet.  Mona Sahlin har gjort likadant och Österberg som också blev lite sidkickad har idag retat upp Juholt genom att göra upp med alliansen om huruvida partistödets ursprung ska offentliggöras eller ej. Juholt tycks rasa över detta och är överkörd.

Mona Sahlin kallar indirekt Juholt för gamängpolitiker och sågar hans bakåtretorik. Intressant att hon nu är inblandad i det hela. Är hon också på för en omgång till i politiken. Liza Marklund tycker att Juholt marknadsför sig som Åsa-Nisse. Hon är enligt uppgift i Thomas Bodströms bok den väninna som gav Mona den ursnygga handväskan som det blev ett sånt himlans liv om. Göran Greider såg den som ett hot mot demokratin. Men karlar brukar inte förstå det där med handväskor. 

Håkan Juholt vinkar och ler och är övertygad om att han leder valet 2014. Vad ska han säga för att inte bli Lame Duck i sammanhanget? Det är klokt och strategiskt anser statsvetaren Ulf Bjereld

Önskar nu att övrig media som känner (S) bättre tar och lägger ett pussel över hur konstellationerna inom socialdemokratin ser ut. Spännande att se vem som är smartast och listigast när det kommer till kritan. Det är total cirkus skriver Johan Westerholm på sin blogg och tycker att Österberg ska ha kicken om han agerat på egen hand vad gäller partistödens offentliggörande.

Det är inte utan att man börjar fundera över vad som pågår. Fast å andra sidan kanske inte. Tre år är en livstid i politiken säger Mona Sahlin till Niklas Svensson som nu också börjat blogga på Expressen. Så med andra ord - allt kan hända.

Min förvåning över alla ränker som smids och de fula tricks som används för att bli av med ovälkomna personer i politiken får mig att känna ett visst förakt. Varför talas det inte klarspråk istället för att röka ut folk och göra dem illa? Hur svårt kan det vara? Är jag för snäll för politiken? Kanske det? Men samtidigt så är det svårt att avstå från den. Som Fredrik Segerfeldt skrev i en gästblogg här - Politiken är viktig och människorna i den också.


SvD  AB Expressen 1 kommentar:

Nymax sa...

Kan rekommendera dig att läsa en s-bloggare: Någon djävla ordning måste det vara i ett

parti...
Förklarar en hel del, bland annat att Östros, Österberg och Sahlin just nu bryter mot

överenskommelse inom partiet. F ö råder högersossarnas avsättningsaktion. Sahlin-Primeskandalen är ett

hett tips också.