Det är inte konstigt att människor känner rädsla för det okända och det är inte heller konstigt att de blir upprörda när man tillåter att frågan om att hjälpa andra ställs emot den egna välfärden. Där har SD fixat ett öppet mål. Det bör gå att täppa till det genom att försöka förklara att det finns utrymme för alla här.
Läs även andra bloggares åsikter om val2015, extraval215, moderaterna, alliansen, socialdemokraterna, invandring, flyktingströmmar
Just nu råder fenomenet - För att jag har sagt att det ska vara så, var så god och skölj... Sen talar vi inte mer om saken. Det fungerar inte längre.
Låt mig påminna om didaktikens fyra frågor. De är fullt användbara i det här sammanhanget och i väldigt många andra politiska frågor också för den delen.
- Vad ska läras ut?
- Varför ska det läras ut?
- Hur ska det läras ut?
- För vem ska det läras ut?
Att Sverige ska vara ett humanitärt land är självklart, vi har råd med det. Men det är nödvändigt att fundera över hur vi ska kunna vara det. Inte bara sopa frågan under mattan och låtsas som om det inte finns problem som ska lösas.
Har alltid trott att det behövs fler beteendevetare i politiken. Nu börjar det bli väldigt tydligt.
2 kommentarer:
Jag är moderat, precis som du, och är helt trygg i vår moderata ideologi som har en stor tilltro till människans vilja och kraft att styra över sitt eget liv.
Och det stämmer att vi ska prata om integrationspolitik eftersom den politik vi har idag uppenbart inte fungerar.
Jag vill ändå säga att de som behöver integreras först är svenskarna. Ingen svensk ska känna sig utesluten från sitt eget land, inte känna sig icke-behövd eller känna sig exkluderad. Om man inte känner framtidstro för varken sig själv eller sina barn så blir man förbannad när alla pratar om "nya svenskar" som det ska läggas resurser på. Vi moderater måste lyssna till de frustrerade - det är ju inte samma sak som att hålla med. Men när vi lyssnar kommer man till slut få till en dialog där man kan få den här gruppen svenskar att förstå att de är jätteviktiga och att samhället behöver de också - vi är alla viktiga.
Kan man få alla svenskar att känna sig som en självklar del i det svenska samhället är sannolikheten större att man är benägen att öppna upp för fler att komma hit. Det är ju inte någon risk att vi blir överbefolkade. Vi har en jätteutmaning i att befolkningen lever längre, en större grupp blir gamla och behöver unga som jobbar och betalar skatt som ska räcka till pensioner, välfärd osv. Alla behövs och ju fler som jobbar (oavsett ursprung) desto bättre blir det för oss alla.
// Elisabeth
Jag kan inte annat än hålla med...
Skicka en kommentar