söndag 16 augusti 2009

Vad säger karln...

Dagens vi-sätter-i-halsenuttalande har gjorts av en manlig kammaråklagare. Han tycker liksom att det är OK att en man kör på även om kvinnan sagt nej till närkontakten. Det verkar som om kammaråklagaren inte tycker att detta har med våld att göra eftersom inget motstånd gjorts. I alla fall om man direkttolkar det som sagts. Det är möjligt att saken tagits ur sitt sammanhang, men ändå... det finns en underton av en i detta sammanhang oacceptabel manschauvinism här. Inför lagen är vi alla lika brukar det väl uttryckas.

Diskussion uppstår vi frukostbordet här hemma och maken säger att våld behöver inte vara fysisk den kan vara psykisk också. Tänk om kvinnan är så rädd att hon inte vågar göra motstånd. Vad säger du om det Hillegren? Kanske att du har en annan världsbild.

Kammaråklagaren tycker inte att det är värt två års fängelse utan att det mer ska betraktas som en ordningsförseelse. Men handlar inte straff också om att det ska avskräcka folk från att begå vissa brott? Sexuella övergrepp är i min värld ett oerhört avskyvärt brott som borde rendera mer än två års fängelse.

Däremot kan jag tycka att kopiering av en och annan låt eller film från internet borde betraktas som en ordningsförseelse. Men vad vet jag. Bara en vanlig enkel kvinna.

Kommenterar detta gör många bloggare nu. Kulturbloggen, Copy me happy har JO-anmält det hela och Annarkia uttrycker sig kort - det är för jävligt. Många känner ilska inför detta uttalande, även i kommentarerna.

(Aftonbladet) (SvD)

, , , , , ,

3 kommentarer:

Aewheros sa...

"Däremot kan jag tycka att kopiering av en och annan låt eller film från internet borde betraktas som en ordningsförseelse."

Vilken antipirat du är :)

Mary X Jensen sa...

Jag blir som bekant alltid upprörd över att brott mot människor förringas jämfört med brott mot döda ting.

Anonym sa...

Unga flickor är ofta jätteosäkra - och naturligtvis lätta att ge sig på - de vågar knappt säga nånting om sånt här - inte ens till sin närmaste kompis. De vill inte vara pinsamma och de har jättesvårt att lita på sina egna upplevelser.

En tjej eller kvinna skall väl inte behöva slåss för att få sitt nej respekterat. Det ska väl räcka om hon lugnt och sansat säger nej. Annars visar det ju bara att kvinnans ord inte är värt nånting. Hon har ingen talan helt enkelt.

Det är så många tjejer och kvinnor som blir utsatta för sexuellt våld och kränkningar och de flesta pratar aldrig med någon om det.

Särskilt unga tjejer är oskyddade och utsatta. De kan inte försvara sig.

Men konsekvenserna får de leva med hela livet och det leder ofta till depressioner, självmedicinering - rökning, alkohol, till och med tyngre droger.