tisdag 23 juni 2009

Integritet är viktigare än att stå fast...

Idag håller PJ Anders Linder med mig. Kanske att det får större tyngd då?

Det blir allt mer uppenbart att frågan om personlig integritet är viktigare än vad många av de etablerade partierna tycks vilja förstå. För förstår gör de nog, kanske. Förhoppningsvis.

Hur som helst så går Piratpartiet framåt och är nästan ända framme vid 4%-spärren och chansen att komma in i riksdagen är stor. Det har de lyckats med på ett år ungefär. Förvisso så försöker många i omgivningen att få det till att pirater är skurkar som bara vill knycka andras alster. Kanske rent av alster som ingen frågar efter. Orden är hårda från båda sidor och det är så uppenbart att det talas om olika saker. Den ena sidan handlar om upphovsrätt, att få betalt för sitt jobb, äganderätt osv. Det är ingen som har något emot den saken vad jag vet.

Däremot är metoderna för att upprätthålla denna ordning och annan något man bör ifrågasätta eftersom den dels tillåter särintressen att kontrollera våra göranden på nätet, dels tillåter att vår digitala trafik lagras i fall att. Just det där i-fall -att är verkligen otäckt. Det blir inte minst tydligt nu med oroligheterna i Iran. Det handlar inte bara om vår egen FRA-lag utan om alla de möjlgiheter som finns att kränka vår personliga integritet och rasera demokratiska principer.

I DN kan man läsa om hur Nokia sålt ett övervakningssystem till Iran. Det är den typen av insikter som borde gälla när man fattar beslut om sanktionsdirektiv och avlyssningsmodeller. Det läskiga är att en talesperson för Nokia säger att företaget gör medvetna val till vem de vill sälja sin utrustning. Det är verkligen en av anledningarna till att det är viktigare för staten att fatta beslut utifrån vad man INTE får göra i avlyssningsbranschen. Det är väl helt orimligt att någon på ett kommersiellt företag ska avgöra vad som är demokratiskt OK eller inte?

"Lagom till det ytterst omstridda presidentvalet den 12 juni var systemet uppe i full kapacitet så att regimen kunde avlyssna och avläsa alla oppositionella röster och meddelanden.
Hittills har omvärlden mest uppmärksammat att regimen när man så velat har blockerat internethemsidor och e-posttrafik. Nu står det klart att man också kan tjuvläsa och tjuvlyssna till alla meddelanden via fast och trådlös telefoni." (DN)


Jag kan inte i min vildaste fantasi tänka mig att det är avlyssning av oppositionella röster som ligger bakom att vår regering står så hårt fast vid sina beslut om att tillåta att tekniken får ta över. Bara för att det öppnar vissa möjligheter. Nej, inte när det handlar om att luckra upp demokratiska principer. Så ska det inte vara, där får kommersiella krafter vika undan. Detta blir extra tydligt när det ena efter det andra dyker upp som visar att civilrätt kommer före straffrätt. Kjellberg skriver om hur vi kan åtalas för att vi lägger ut länkar på våra bloggar. En kille har blivit åtalad för att han lagt ut webblänkar till hockeymatcher. Det är inte klokt det här. Kjellberg tar upp orimligheten i att exempelvs DN och SvD skulle åka dit för att de lägger upp Youtubeklipp. DN-journalisten Fredrik Strage fick Stora Journalistpriset för nedladdning av aktuella youtubefilmer - det betraktades som nytänkande journalistik, förnyande. Vad säger det?

Jag önskar att moderaterna och allianspartierna ska återta sin tidigare position och ta tillbaka initiativet kring vikten av den personliga integriteten och den mänskliga friheten. Kent Persson funderar också på den förändringen.

Det är en sak om man laddar ner material, kopierar och säljer, en helt annan om man använder internet för att gratis marknadsföra andras alster, för det är vad det handlar om när man länkar till andra.

Upphovsrätten är viktig, absolut är den det. Men man den bör verklighetsanpassas. Det blir mest patetiskt att det ofta är upphovsmän som inte idag tjänar på sina verka som tycks var de som skriker högst om tjuvar och banditer i Piratpartiet. Sen är det egentligen stora industrier som ligger i buskarna och hovrar. Det märks inteminst på de alltmer orimliga skadestånd som krävs för att någon laddat ner musik.

Låt oss modernisera synen på upphovsrätt, se över betalningsmodellerna och ta en titt på deltagarkulturen också. Alla vill inte vara med där, det går att lösa det också på olika sätt. Genom exempelvis att sätta en Creative Common license på sina verk, där kan man själv sätta villkor för hur man vill att bilder, musik och texter ska få användas - se ett exempel här. Blir detta allmänt känt kommer det att respekteras, förvisso finns det alltid gangsters och de kommer man inte åt hur man än gör men de ska inte få förstöra för alla andra.

IMHO

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hur svårt skall det vara för alliansen att gå ut och säga
- vi har tänkt fel, men nu skall vi göra rätt!
Folk skulle höja dem till skyarna! Det är inte någon svaghet i att erkänna att ett beslut var fel och vara villig att rätta upp i det.
FRA och IPRED görs om till rättssäkra lagar, civilrätt förpassas till det den var tänkt som, nämligen en uppgörelse mellan företag och man ser över upphovsrätten för att uppdatatera den till 2000-talet.
Allianspartierna tappar väljarstöd något helt vansinnigt, tack vare dessa idiotlagar!
Så hade jag gärna sett att Reinfelt hade bytt ut papegojminister Beatrice Ask, vars förtrendekapital måste anses som förbrukat genom introduktion av ohållbara övervakningslagar som mest verkar vara beställningsverk av amerikansk mediaindustri!

Anonym sa...

Det är väl underbart om ungdomarna blir lite intelligentare än "det är kul att äga". Moderaterna har alltid haft mer retorik än praktisk handling när det gäller att stödja småföretagare. Det märktes om inte annat när det gällde mjukvarupatent. När betongföretagen talar lyssnar etablissemanget.

Idéerna är väl ändå viktigare än partiets namn? Bygg om, bygg rätt, även i partipolitiken!

Nicke sa...

Håller helt med artikelförfattaren. Citerar gärna Ben Franklin i dessa frågor:

"They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."

För vad är upphovsrätt, eller vilken annan rättighet som helst, utan integritet. Det givna svaret på den retoriska frågan är givetivs: Meningslös.

Utan integritet förlorar i princip alla andra grundläggande rättigheter sitt värde. Så FRA-lagen måste rivas upp. Fram till dess har PP min röst, för denna kardinalfråga är för viktig att bortse från vad gäller min röst i nästa val.

Riv upp, gör om, gör rätt.

Magnus Carlbring sa...

Men. Att värna den personliga integriteten är att stå fast. Den är allt vi har, till slut.

Vi upphovsmän också. Vi har rätt till vår personliga integritet, och upphovsrätten är dess fundament.

Det är inte två olika saker, det är två saker som är sammantvinnade.

*

Ang Canal+fallet (åtalet om länkning) är det betydligt allvarligare än en länkning. Skriv det. Det handlar om ren vidarespridning av betal-tv, avtalsbrott och brott mot upphovsrätten. Kolla din egen källa.

TexasSwede sa...

Som boende i USA har jag med förvåning följt utvecklingen av (bland annat) moderaterna se senaste decenniet. Från att ha varit ett parti som stått för ett starkt försvar har de gått till att skära ner försvaret till en nivå som inte skulle kunna stå emot ens en invasion av Lichtenstein eller Monaco... Vad finns det kvar? En amfibiebataljon, två flygflotiljer (som aldrig har råd att träna) och några infanteriregementen. Jag var nere i Blekinge i mars och hälsade på släkten, och vi hörde ETT flygplan från F17. "Det är tisdag, då flyger de." När jag bodde där på sommrarna under 80-talet hörde man Viggen flyga varje dag... Det är skandal, nästan så man undrar om moderaterna blivit infiltrerade av fienden. Ligger nog nära med polisanmälning av hela regeringen för föräderi... :-)
Sedan har vi FRA/Ipred, etc. Ett parti som står för frihet borde skämmas! Dags att undersöka om politiker mutats av filmindustrin, något annat är nästan svårt att tänka sig...
Inte att sossarna är bättre, ve har alltid gillat övervakning (se IB), och det var ju de som ursprungligen kom med FRA-lagen. Men där kan man ju förstå det, de har ju alltid skyltat med sin socialism och önskan om storebrorssamhälle, precis som i Sovjetunionen förr i tiden.

Anonym sa...

Upphovsrätt har väldigt lite att göra med att skydda författare, upfinnare mm. Dom som har nytta av detta är dom som har pengar till advokater. Det som nu utspelar sig ang media är samma sak som hela tiden utspelar sig i företagsvärlden. Stora företag tar luddiga patent som i sig inte är vattentäta, men dom räcker till för att upprätthålla en sorts avskräckning gemtemot jämbördiga andra företag. Mindre företag och enskilda uppfinnare har inte en sportslig chans i den här världen. Samma sak i mediavärden mediaföretagen förvränger och tolkar till sin fördel, stämmer och skrämmer privatersoner och enskilda artister.
DAGS ATT FÅ POLITIKER ATT INSE VILKA DOM REPRESENTERAR!!!!

Lilith sa...

Håller med dig om att Alliansens hantering om frågan är trist. Har också skrivit om ämnet på min blogg

http://lilith.blogg.se/2009/june/integritet.html