söndag 26 april 2009

En bilds väg över internet - apropå upphovsrätt...

Detta är ytterligare en utbildningsartikel om hur internet fungerar och den vänder sig i synnerhet till de politiker som stiftar lagar som vill begränsa internet och bromsa utvecklingen på grund av gamla lagar kring upphovsrätt, under mottot att alla ska ha rätt att få betalt för nedlagt arbete. Det kan väl ingen säga emot, men varför alla kollektivt ska bli inblandade och att man skapar en rättsosäker apparat och ger möjligheter för särintressen att jaga folk vare sig de är skyldiga eller ej är anmärkningsvärt. Så därför, läs nedan och lär om hur det fungerar på internet, kanske att det kan vara en ögonöppnare.

I vår familj gillar vi internet och alla dess möjligheter. Min man fotograferar vilket är bekant för en del av mina läsare. Han lägger upp sina bilder på bland annat Flickr och andra fotoforum alltid med Creative Common Licensemarkering. Alla bilder är fria att använda för andra, bara man talar om vem som är fotografen. Detta har lett till en del intressanta fenomen vad gäller användning av olika bilder från vår kamera. Det finns en oerhörd dynamik i detta som är så oerhört spännande, det blir som en autonom rörelse. Jag har sagt det förut, i kognitionsläran brukar man beskriva hjärnan som en dator, men man kanske ska tänka tvärtom och se på internet som en hjärna med alla de synapser som i princip okontrollerat kopplas samman där. Ständigt nya kopplingar.


En bild som nyligen dök upp utan förvarning är nedanstående fantastiska bild från Ale Stenar. Den fick illustrera en artikel från Cnet News om TPB-rättegången och jäv och varför domaren inte borde varit domare. Hur svårt kan det vara skriver journalisten Chris Matszczyk.

De illustrerar bilden så här: This is what a gathering storm looks like in Sweden.(Credit: CC Ragnar1984/Flickr. Så plötsligt är min man marknadsförd i hela världen utan att ens veta om det. Detta är naturligtvis bra och ställer verkligen frågan om upphovsrätt i sin ursprungliga form på ände. Internet är en oerhört stark marknadsföringskanal i synnerhet om man vill och vågar släppa greppet och flyta med.

Storm's coming...

Så här gick det till igår - Min man fick tips från Anders Tell i forumet Svenska Amatörfotografer om att denna bild låg på Cnet. Så går det till ge och ta. Nu ger vi Anders en länk här och förhoppningsvis tittar många på hans coola bilder också. Jag skrev direkt på twitter om detta för att det är så intressant med Creative Common License, Som borde bli den nya upphovsrättsstandarden IMHO. De allra flesta respekterar och använder de regelr som gäller för publicering. Missbrukare och okunniga finns det alltid, vilka regler som än gäller.

Mitt twittrande:

"Min mans bild som ill. i artikel http://news.cnet.com/8301-1... CC-licens som bäst"

"Min förra twitt beskriver internet när det är som bäst. Creatice Common License rules"

"Vad har de sökt på ? Storm Sweden - jäv i TPB-rättegången?"

Hur som helst detta twittrande ledde till en och annan RT, vilket innebär att flera personer skickar ut twitten bland sina egna kontakter och den sprids på så sätt. Plötsligt dyker bilden upp som illustration på ett examensarbete från Skurups journalistklass. De hade i sin tur fått nys om bilden via någon på twitter som är helt obekant för oss. Läs gärna deras hemsida - det är så framtidens journalister vill och kommer att agera.

Vi har tidigare skrivit en hel del om vårt liv med bilder på internet - bland annat om Kalle Ankakalkyler och hur Ragnars champagebild flödat på internet. Ytterligare bilder från Ragnar dyker upp lite här och där på internet. Bland annat denna alpbild syns här


River of clouds

Just denna bild har också förekommit som bas för kreativitet hos andra. Det är ett bra exempel på hur deltagarkultur fungerar på internet. Jag skrev om det fenomenet och det borde ha varit en läsvärd artikel för både upphovsrättsinnehavare och lagstiftare - innan Ipredlagen slog igenom. Kolla in här vad som hände med bilden ovan och läs också kommentarerna.

Internet World använder ytterligare en bild från Ragnar i en artikeln. De har också modifierat den en aning för att illustrera sin artikel, det är helt OK så länge de anger ursprunget. Den förekommer på fler ställen runt om i världen. Bland annat här och plötsligt deltar bilden också i en tävling.Peace (?)

Detta är det moderna, det nya och det fantastiska. Det är synd att det finns krafter som vill stoppa det. De håller tillbaka det gamla och vill förhindra det nya, det är iofs ganska typiskt när det börjar ske skiften. Vissa vill i alla fall se andra lösningar än förbud.

Uppdatering: Här dök ytterliagre än bild upp som använts i kreativa sammanhang. Intressant det här. Källan är förstås angiven.
Opposites Attract

och i kreativ användning av denna bild blev det så här:


(intressant)

(Aftonbladet)

Bloggar: Humlan, Anna skriver om snöbollseffekten - där finns också många kommentarer att läsa. Hos Emma finns det alltid läsbara inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


5 kommentarer:

Unknown sa...

Jamen Mary, det finns inget i den nuvarande lagstiftningen eller i föreslagna förändringar som hindrar CC.
Om upphovsmannen vill lägga ut sina verk för gratis nedladdning på nätet står det honom fritt.
Vad "piraterna" vill är ju att de ska få bestämma fritt hur "andras" verk ska få användas.

Mary X Jensen sa...

Jag tror att du har en förutfattad mening om pirater och att allt ska vara gratis, men de är ganska få.

Däremot så vill jag beskriva hur det fungerar på internet. Är inte säker på att alla känner till det, utan man fastnat i den här brottlsighetsmodellen och drar alla som fildelar och använder internet över en kam. Det är vad jag vänder mig emot.

Anonym sa...

Ruskigt bra bild, den där annalkande stormen. Man vill nästan sätta sig i skydd bara av att titta på den.

I övrigt, CC är fantastiskt.

Unknown sa...

Nu är ju definitionen på en "pirat" att han anser att han har rätt att ladda upp verk på nätet utan upphovsmannens tillstånd.
Att ladda upp med upphovsmannens tillstånd är både lagligt och okontroversiellt.

Mary X Jensen sa...

Skriver jag om pirater i min text?

Jag beskriver nedladdning av bilder och hur de kan dyka upp på olika ställen helt automatiskt och tjusnignen i detta. Mer som ens lags utbildning och inspiration för nätet för den som inte känner det till det hela.

Du vet ju det där redan... Alla gör inte det.