måndag 21 maj 2007

Ja, hjälp i trädgården det vill jag ha...

I synnerhet behöves det för häcken från helvetet - hagtornet som växer så att det brakar runt tomten. Ett par meter på höjden per år räcker inte. Vem hittade på den typen av häck? Det finns säkert en fantastisk historia, men hemma hos mig passar det inte. Men vad har man för val? Den har säkert stått planterad över 30 år här, så vi talar inte om någon slags handgrävning, snarare om dynamit.

Det ska bli underbart att få lämna bort det jobbet till någon med F-skattsedel. Hittills har vi slitit själva med allt vad det innebär av punktering på bilen, sticksår i fötterna och rivsår så att det ser ut som om man slagits med en tiger. Ont gör det också. De trädgårdsmästare vi anlitat hittills kommer bara en gång, sen har de aldrig tid mer av någon konstig anledning. Det måste förstås startas många trädgårdsmästare här, efter som de bara kommer en gång.

Men med de nya reglerna om avdragsgilla hushållstjänster kommer det att bli toppen det här. Städa inne ska jag fortsätta att göra själv, det kan betraktas som ett rejält motionspass. Himla bra om vi kommer åt svartjobb på det här sättet. Det blir helt enkelt vara tufft att " jobba och betala skatt" för alla. Eller?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Och mycket mygel på G.
starta egen firma i hustruns namn. betalat 100.000 , varav 50.000 dras av på skatten. Vipps har firman fått 100.000 och du bara betalat 50.000. sedan fixar du och trixar lite med firman så kan du få tillbaka nästan ellt du betalat.
vore bättre om man sänkte skattekostnaden för firman, dvs tjänsten istället, dvs arb giv avg, löneskatt mm.

Mary X Jensen sa...

Den som vill fuska kommer alltid att göra det. Det är dock inte min stil. Jag välkomnar möjligheten att få tag på icke ljusskygg hjälp till trädgården och dylika tjänster.

Anonym sa...

Jo, nog finns det dom som trixar alltid, det kommer det göra så länge det finns möjlighet därtill. Men det är väl bättre att de som vill kan få möjlighet att köra efter reglerna. Många av de som idag finns i den svarta sektorn har ju inte möjlighet att välja. Nu kan det kanske äntligen bli legitimt att ha hemhjälp OCH betala vitt. Hoppas dessutom att marknaden för trädgårdstjänster kommer blomstra. För något enklare att välja bort kan jag inte tänka mig.

Ett annat sätt att få till ett lagligt sätt för småtjänster är som man gör i Brasilien. Den som inte omsätter mer än (kommer inte ihåg den exakta summan) låt säga 500000kr/år får skicka in 30% av allt som den personen fakturerar i skatt. Allt annat får man behålla. Av den kvarvarande summan kan man välja att ta ut allt som lön eller betala hyror redskap etc. Ingen dum idé faktiskt.

Tjohej!

Pontus

Anonym sa...

Anonym : Om din hustru tar in 100,000 på sitt företag, så får du *dra av* 50,000 kr på din inkomst, alltså kanske 20,000 tillbaka på skatten. Sen får hon betala arbetsgivaravgift och skatt på 100,000 kr - antagligen över 50,000 kr. Så otroligt dumt.