söndag 17 juni 2007

Börja skolan vid sex års ålder - kanonbra

Vad är det egentligen för skillnad på att börja skolan vid sex års ålder eller att vara på dagis eller i sexårsgrupp? Instängd i grupp är ju ungarna hur som helst och det är väl mer regel än undantag att de under dagtid befinner sig i någon institutionaliserad form. Hur bra som helst att det styrs upp och de kan likna gärna börja skolan.

Egentligen om jag fick önska så skulle intagningen till skolgång delas upp så att de som är tidigt och sent födda på året fick börja vid olika tillfällen. Alltså minst två intagningar, flexibel skolgång. Arbetar man enligt Maria Montessoris tankar om individens egna förutsättningar så borde det inte vara något problem att organisera det hela heller. Väldigt många barn kan läsa när de börjar skolan och tycker att det är urtrist att behöva sitta av tiden för att vänta på att det i förväg definierade materialet gås igenom punkt för punkt. Det verkar som om barnen idag ligger lite före skolans pedagogiska material. Ungar hanterar datorer bättre än lärarna exempelvis. Sjuåringar spelar dataspel på engelska, då blir det lite trist att sitta med en lärobok där man ska skriva glosor som cap, house, dog, car, bus osv...

Datorer och dataspel är en möjlighet. Sluta se på datorer som något modernt man måste ha. Se dem istället utifrån vilka möjligheter som finns. Barn spelar spel och lär sig, språk, matematik och tal, de lär sig klockan, väderstreck, ökar spatiala förmågan, samarbetsförmågan, övar finmotorik med mus och tangentbord, den strategiska förmågan övas också. Och allt det här medan de har kul. Jag menar att det inte handlar om att flytta in matteboken så som den ser ut i datorn utan att tänka i vidare banor.

I min drömskola sätts ungarna i centrum och de ska få jobba utifrån sin egen kunskapsnivå. Vissa kan läsa när de börjar skolan, andra är hejare på multiplikationstabellen, ingen är lik den andra. Lärarna behöver resurser för att uppmuntra kunskapstörsten. Mycket kan de säkert med fantasi göra, men en attitydförändring är nödvändig för både ledning och arbetslag.

Hem till MinaModerataKarameller

Inga kommentarer: