tisdag 12 juni 2007

Man behöver inte ta efter ungarna

Visst ska man protestera när något är fel. Det finns många metoder. Franska bönder häller ut blomkålshuvuden på gator och torg. Det passar deras kynne på något sätt. I Sverige och på många andra håll i världen så samlas man i grupper och marscherar och protesterar. Detta brukar ofta spåra ur. Reclaim the City-rörelsens tillställningar brukar sluta med allmän förstörelse där de far fram. Om fotbollshuliganerna protesterar mot något vet jag inte, men i grupp så slåss dom av någon anledning och kastar grejor omkring sig. Många personer i stor grupp brukar spåra ur hur som helst. Den urspårningen tycks inte ha så mycket att göra med vem man är som att man är i grupp.

Lärare brukar i alla fall jag tänka, är personer som lär andra yngre förmågor hur det går till i samhället, hur man protesterar och gör sin röst hörd på ett civiliserat sätt. Men gårdagens demonstration utanför Statshuset i Stockholm gör att man tvivlar. Är det helt enkelt så att de yngre lär de äldre idag?

"- Vi hade bland annat bjudit in kommunfullmäktiges ordförande och skolborgarrådet till vår demonstration. Ingen av dem kom ut. Då var det några lärare som blev irriterade och gick in till deras möte i stället, säger Hüll." (Eva Hüll är ordförande i Lärarförbundets Stockholmsavdelning)

Att bjuda in är en sak, men hade gästerna tackat ja? Det här beteendet visar bara barn och ungdomar att det de gör är rätt och att det är OK att störa ordningen tills den man stör känner behov av att tillkalla polis. Det här var dumt.

Att vara lärare är ett viktigt arbete och nog tycker jag att man kan ställa lite högre krav på uppförande även i den gruppen.

(SvD) (DN)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är snarare ett sundhetstecken att lärarna äntligen gör någonting. Det har bara blivit sämre för dem ända sedan 70-talet. De flesta lärare är på gränsen till att gå i väggen - det finns ingen yrkesgrupp där så många funderar på att byta jobb. Då är det bara en naturlig reaktion att säga ifrån när man ständigt blir negligerad.

Mary X Jensen sa...

Jag tycker att lärare ska ha bra betalt. Degör ett viktigt jobb inte tu tal om annat. Men det jag protesterar emot är metoden. Man kan påverka på många olika sätt och vill man ha sin vilja fram så är det nog inte missnöjet man ska visa genom demonstrationer, utan snarare på vilken nytta man gör. Det är ingen som får löneförhöjning genom att bråka med chefen...

Anonym sa...

Jag är lärare och jag tycker inte att det ok att störa ett möte och strunta i demokratiska regler. Jag tycker inte heller om att man skriver plakat, som Don't fuck with facket. Vi kan bättre än så. Varför är till största del alltid "vänsterfolk" som har svårt att acceptera demokratins demokratiska regelverk? För att de är mer jämlika än andra?

Anonym sa...

Högerfolk är minst lika "odemokratiska" som säger saker som "man borde inte få demonstrera på nationaldagen" och att "facken är som maffian, de borde förbjudas"

Anonym sa...

Det är intressant att ingen har frågat de lärare som fanns på läktaren om vad som hände. Min uppfattning är att lärarna kan ha stört i och med att de var så många, men de var faktiskt tysta och de tog ner plakaten när så påbjöds. Däremot blev några uppenbarligen provocerade av deras närvaro. När sedan ordföranden för mötet kränkte lärarna genom sitt uttalande om att de inte var goda förebilder (trots att de satt tysta och tog undan plakaten) kan man ju förstå att det var svårt för lärana att inte protestera. Bra gjort alla Stockholms lärare! Stå på er!

Anonym sa...

När den välutbildade och samhällslojala lärarkåren känner sig tvingade att demonstrera för att göra sina röster hörda finns det skäl för varje politiker att på allvar misstänka att lärarna har rätt. Den som inte begriper att status primärt följer av lön har missat en fundamental del av det budskap man själv predikar. Alla vet att status är ett relativt begrepp och alltså måste lärarnas löner höjas markant i förhållande till andras för att någon förändring ska ske. Höj lönen rejält för duktiga lärare! Heja Sverige!

Anonym sa...

Svenska lärare kan nog behöva lära hur man gör sin sak hörd i andra länder. Det behövs civilkurage att frångå det svenska systemets fyrkantighet och konflikträdsla - ta en tomat och släng i skallen på det förstockade kommunalrådet när han ändå förringar dig och vad du gör i din vardag ute i skolvärlden. Skapa kaos när ändå kaos råder på din arbetsplats -varför ska vissa vara förskonade? Använd dina demokratiska rättigheter och släng en sko i skallen på de kamerala töntarna som räknar fram ditt värde till noll utan att förstå ditt verkliga värde. Så gjorde de grupper som idag manar andra till försiktighet och lugn när de själva protesterade mot sin tids orättvisor. Kamp är en väg att nå målet..