måndag 9 juli 2007

Att komma åt fildelare

Ett nytt lagförslag är på gång som ger artister och filmskapare möjligheter att få fatt på nätpirater - alltså sådana som laddar ner upphovsrättsskyddat material, sk fildelning. Tanken är att rättighetsinnehavarna ska kunna vända sig direkt till domstol utan att passera över åklagare eller polis för att få fram information om den person som ligger bakom det otillåtna rättighetsintrånget. Fildelarna kan alltså lättare sättas åt.

Det är svårt att säga om det här är bra eller dåligt egentligen. Självklart ska man inte bryta mot lagar och regler genom att ladda ner material man inte har rätt till. Så på så sätt är det förstås ett väldigt bra förslag om det blir en kortare väg till att få stopp på icke önskvärd fildelning.

Men det är bara så synd att så mycket energi läggs på att sätta dit allt och alla hela tiden. Nu finns det nya distributionsvägar via nätet. Varför satsar man inte större energi på att försöka hitta på något bra sätt att använda dem. En bloggare som pratar om jakten på en hel generation är projo och det är ett viktigt inlägg i debatten att se på hur modern teknik rycker undan fötterna för gamla sanningar. Man måste kanske börja betrakta tillvaron på ett annat sätt?

Är inte CD-skivor och filmboxar lite felprissatta när de kostar runt 200 kronor. Det är klart att det kan locka då, att ladda ner just den låt man vill ha istället för att lägga ut så mycket pengar på en hel skiva. Hur fel det än är. Särskilt kanske gäller det den som inte är så stadd vid kassa, men man ska ju inte heller glömma att det går att göra och att det i sig också är en anledning till att det sker. Jag är ganska säker på att det finns personer som har så mycket musik på sina hårddiskar att de inte hinner lyssna på den under en mansålder. Det är lockelsen i att använda teknik och det förbjudna som tar ut sin rätt.

Musikbranschen använd er kreativitet nu och hitta på något nytt och kul. Mikrobetalningar till exempel. Ta inte 200 spänn för en skiva utan ta lärdom av programvaruföretagen som ofta erbjuder sin programvara som "free trial" under 30 dagar. Sen får man köpa den. Det fuskas där också, men det finns i alla fall en viss öppenhet mot konsumenten. Det har säkert funderats i dessa banor, men man hör väldigt lite om det. Det handlar mest om att sätta dit folk. Det är klart att lagen ska följas.

SvD
DN

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: