måndag 23 juli 2007

Då tar vi lite bullar när vi ändå håller på...

Regniga dagar är som gjorda för bak - så här kommer mera. De må vara icke politiskt korrekt att baka bullar med tanke på hälsoaspekterna. Men i bland kan man väl få vara lite wild and crazy? Lycka är också hälsofrämjande.


Mormors goda och nyttiga bullar…

Baka med ungar är kul, visst blir det lite mjöl här och där det inte ska vara. Men vafalls, det går att städa upp. Bullar är väl inte det bästa att bjuda på, men man kan väl vara måttlig och dessutom göra dem lite nyttigare med bra mjöl och ingredienser.

Så här gör jag

½ liter röd mjölk
200 gram smör
1 paket jäst
2 dl socker – gärna råsocker, eller smält ned 1 dl honung i vätskan i stället för socker.
2 tsk hackad kardemumma
1,2 liter Saltå Mjöl
2 dl Saltå Grahamsmjöl
1 ägg till pensling
Strö pärlsocker på om så önskas

Smält smöret och häll i mjölken, värm upp till 37 grader. Använd termometer för perfekt resultat. Om degvätskan är för varm så jäser det sämre, men det vet ni redan förstås.

Blanda ut jästen med vätskan och häll i socker och kardemumma samt mjölet lite stötvis och låt assistenten gå tills degen släpper i kanterna. Lät det jäsa minst i 40 minuter i bunken. Slå ner degen i maskinen och ta den ur skålen. Baka sedan snurror eller längder eller hur ni (barnen) vill ha bullarna. Snurrorna smaksätter man med kanel, smör och socker förstås. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter. Grädda sedan bullar i mitten av ugnen på 250 grader i 10 minuter och längder på lägre värme och lite längre tid.

Njut av bulldoften och servera bullar med mjölk i regnet, i solen, på stranden, i trädgården, på balkongen. Det gillar både barn och vuxna.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: