Många barn och vuxna med är feta idag. Nu ropar idrottsmän och andra på mer idrott i skolan. Regeringen via utbildningsdepartementet och Bertil Östberg som är statssekreterare hos skolminister Jan Björklund säger att det finns en ambition att utöka antalet timmar för idrotten i skolan. (SvD)
Jag tydliggjorde min åsikt häromdagen, som är ett annat sätt att se på saken. Idrott i all ära, men detta ämne är ångestframkallande hos många som inte är duktiga på hopp, spring och boll. Att ensidigt tänka på fler idrottslektioner som lösningen på problemet med fetma är en alldeles för enkel lösning som kanske plockar poäng i första ronden. Men det är verkligen inte självklart att de barn som anses behöva denna extra idrott verkligen kommer att få nytta av den. Av den enkla anledningen att de inte kommer att delta. Här kommer förstås disciplinföreträdarna in och säger att de måste det är obligatoriskt mm. Visst visst. Ni har så rätt, men sen har vi verkligheten och den ser annorlunda ut. Mer vardagsrörelse är viktigare än idrott på schemat är min enkla uppfattning.
Sen måste ungarna ha energitillskott för att orka idrotta och röra sig överhuvudtaget, får de verkligen det genom bra skolmat? Om skolmaten är bra på papper så betyder det inte att den är bra i praktiken. Har någon varit i en skolmatsal på sistone? Det är inte den lugnaste platsen i skolan precis. Här är ett annat viktigt område att fundera kring vad gäller fetma. Äter man inte i skolan blir det lätt att ta till en chokladkaka och en påse chips för att få upp energinivån, även om det inte är det bästa sättet. Överhuvudtaget borde just kosten få större utrymme i skolan, inte bara i teori utan i även i praktik.
Jag tror att man ska ta ansats i historien och man behöver inte gå så långt bak i tiden, det handlar om ett helhetsperspektiv, hur levde vi då och hur lever vi nu? Man kan börja med att läsa Jan Kallbergs bok som på ett enkelt sätt ställer ett antal frågor utifrån hur man skulle kunna ändra sin attityd. Den är skriven till vuxna men tipsen kan lika gärna gälla barn. Vardagskunskap i all sin enkelhet är inte att förakta.
Bli naturligt smal med 60-talsmetoden
Om det vore enkelt att gå ner i vikt, varför är så många överviktiga? Det finns snart lika många bantningsmetoder som det finns nummer av veckotidningar. Jag har kallat denna för "60-talsmetoden" eftersom folk tror bara på metoder - men det handlar om att leva och leva ett fullödigt liv i harmoni med kropp & själ. Men den här metoden riktar sig inte minst till män.
Det handlar inte om nya mirakelkurer eller hippa hjälpmedel. Utan om att hitta tillbaka till lusten och att återfå formen på det naturliga sättet. En sundare livsstil med gammal hederlig vardagsaktivitet. Undvik hissar och rulltrappor. Bättre hålla sig i rörelse hela dagen, än att samla allt till några svettiga minuter på en spinningcykel. Varför stressa till ett träningspass när vi kan fånga tillfället i flykten, ta trappan och röra oss mer i nuet? För ju mer vi rör oss, ju mindre övervikt att släpa på, desto lättare blir det att behålla matchvikten mer än bara några månader.
På 60-talet kunde vi fylla ett par jeans på de rätta ställena så att folk vände sig om. Vad hände som blev så fel? På 70-talet upptäckte vi glass och pizza. På 80-talet slutade vi cykla eller springa efter bussen till jobbet och tog bilen överallt. På 90-talet kom vi fram till stormarknaden och lockades till storförpackningar. Sen parkerade vi oss i tevesoffan och hoppades att Bingolotto skulle lösa våra problem. Så nu sitter vi här utmattade i början på det nya seklet. Med putande mage, svullna lår, utplattad bak och hjärtligt trötta av tyngden ovanför midjan.
Men det finns en väg tillbaka, till sundare livsstil och uthålligare hälsa. Tipsen i den här boken ska hjälpa dig återfå 60-talsformen och lusten att hålla dig i trim. Vad du nu behöver är en liten portion beslutsamhet och styrkan att bära den här boken hela vägen hem."
Andra bloggar om: politik, skola, idrott, fetma, vardagsrörelse, kost, barn, regeringen, intressant
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar