fredag 27 juli 2007

Men stenålderskosten då?

Farligt för miljön att äta kött. OK. Visst slås man av tanken när det bjuds ut kött från Brasilien och Danmark och Irland. I första hand tänker jag då på transporterna, inte så mycket på att även kornas matsmältning har betydelse och gödningsmedel, försurning av vatten och energiåtgång. Allt enligt en japansk studie som publicerats i tidningen New Scientist. (SvD)

Visst är det bra att miljöhänsyn tas, men att börja fundera i banor som hur många mil man kör med en bil och hur länge en glödlampa kan brinna per kilo kött man får i sig börjar kännas lite ansträngt och det måste finnas gränser för hur mycket dåligt samvete den enskilde ska behöva bära för allt som sker i miljön.

Förvisso kan man väl säga att om ingen köper så finns det ingen marknad osv. Men ett folk som går med ständigt dåligt samvete för sitt leverne i stort som i smått är också farligt för miljön. På sitt sätt.

Som enskild konsument är det svårt att hänga med i svängarna. Ena dagen stenålderskost med bara kött och proteiner, nästa dag hjärtproblem av samma skäl. Andra dagen är vegetarisk mat är nyttigt eller inte, eftersom det man då äter odlas ickeekologiskt. (förresten så undrar jag ofta varför man kallar sojakorv just för korv, när man inte får använda ordet korv ens för vanliga köttprodukter om de inte innehåller en viss procent kött).

Det är klart att man vill tänka på miljön, men man ska ju överleva i det nära också. Då tillhör mat en av väsentligheterna.

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Lars Forslin sa...

Det är alltid känsligt när råd kommer som innebär att man inser att man kanske borde ändra sina vanor och kanske särskilt matvanor. Det sitter väldigt hårt inne för de flesta. Om man då inte är inne på den vegetariska linjen kan det få följden att man börjar raljera om att man får olika kostråd hit och dit och att man inte vet vem man ska lita på. Mitt råd blir: följ ditt hjärta i kostfrågan! Kontemplera lite över vad som kan vara vettigt att äta. Tycker du att det är rätt med djurfabriker, masslakt, resurrslöseri, miljöpåverkan, hälsopåverkan etc. Ja fortsätt då för all del med att äta kött.

Mary X Jensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mary X Jensen sa...

Egentligen vet du inte vad jag äter, eller hur?

Om det kan vara tröst för dig och för miljön så är jag lyckligt lottad att ha en närbutik som bara säljer kött som är producerat här i trakterna. Lite dyrare men mycket bättre och godare.

För övrigt är jag för blandkost. Både vegetariska rätter och kött serveras här...

Anonym sa...

Ekologisk mat är inte bara kött, gå till närmaste ica eller konsum så kan du hitta både ekologisk potatis, couscous, frukter...

Och det handlar ju inte om att skuldbelägga var och varannan utan om att informera. Jag förstår inte varför alla blir så chockade över att det är dåligt för miljön att äta kött, det har ju varit känt i många år. Dessutom, det där med stenålderskosten är ett dietistiskt kostråd (och ett mycket omdiskuterat sådant) och inte miljömässigt. Och det finns ingen motsägelse i att äta ekologiskt och vegetariskt. Som sagt.

Anonym sa...

Önskar att vi i västvärlden hade vett nog att inte bry oss om våra jäkliga små lyxproblem och la av med köttändet. Mig själv, inkluderad.