Trots att omfattande åtgärder som mobilförbud, mörka rum och avtal med inblandade för att behålla säkerheten kring den senaste Harry Potterboken så har innehållet i den redan läckt ut på nätet. Men kvaliteten är tydligen inte perfekt och vem trodde det? All fildelning är inte lika med bra kvalitet. Det handlar nog många gånger om att testa vad som går att göra. Förbjuden frukt smakar bäst, är det inte så? Det är inte ens säkert att den som laddar ner ens skulle köpa boken i alla fall. Än så länge är det inte helt bekvämt att ligga i soffan med bildskärmen på magen och läsa.
I bokhandeln har man dock yppandeförbud fram till lördag så den som inte vill fuska via internet får vänta.
Harry Potterhysterin har en annan effekt också, det blir priskrig på böckerna. Bra för läsarna. Det verkar som om vissa butiker till och med går med förlust på försäljningen, men man måste liksom vara med. Det är bokförlaget - och författaren - som tjänar pengar.
Bokhandeln har det också tufft med konkurrensen av bokförsäljningen på nätet och på Bokus har man redan 10 000 exemplar förbeställda av Harry Potter. Och vem handlar inte där eller på Amazon? Nästan alla jag känner gör det.
Det borde kanske göras lite jämförelser mellan bok- och musikförsäljning och nedladdning via internet? Mellanhänderna är mest förtvivlade i båda fallen. Och upphovsmakarna förstås.
Men hur skulle nya affärsmodeller kunna se ut? Tekniken finns här och det känns så oerhört bakåtsträvande att ge sig in och förbjuda eller begränsa den. Men hur ska man göra? Prince gav nyligen bort sin senaste platta till stort förtret för många. Vad innebär det egentligen, är han på väg att visa vägen för något nytt?
Spännande hur som helst... att se möjligheter istället för motsatsen borde vara mottot nu för både bok- och musikbranschen.
Andra bloggar om: Harry Potter, fildelning, samhälle, internet, bloggar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar