I Dagens Media ställs frågan med anledning av det pris som delats ut till bloggaren Magnus Ljungkvist för avslöjandet om Maria Borelius förhållande till sin ekonomiska situation, i samband med att hon blev minister. Problemet är att en politisk pressekreterare för socialdemokraterna också är bloggare och verkat genom bloggen för att göra sitt avslöjande. Skribenterna Krohnman och Leman menar att problematiken finns i att bloggosfären, pr-branschen och partipolitiken rörs ihop. Medborgarjournalistiken kommer till korta.
Jag vet inte om jag håller med riktigt. Det är blandningen av olika inlägg på bloggarna som är tjusningen och i princip handlar det väl om att i högre grad sätta källbetraktelsen i fokus. Varifrån kommer informationen? Har den rimliga proportioner? Alltså att lägga ett visst ansvar på den som tar emot informationen också. Man kan inte utgå ifrån att en tidningsskribent, ett pressmeddelande och en bloggare alltid har samma syfte i informationens näringskedja. Därför gäller det alltid att fundera en stund över avsändaren. Då är det viktigt med tydlighet.
För egen del tycker jag att just i det här fallet med Borelius-Ljungkvist borde kanske förhållandet socialdemokrater kontra moderater varit tydligare från början. Nästan på gränsen till lite ljusskygg verksamhet att mörka en sådan sak med tanke på omständigheterna, men å andra sidan i krig och politik är allt tillåtet heter det. Men jag tycker allt lite synd om Maria Borelius som hängdes ut på det sätt som gjordes. Det är aldrig bra när detaljer tas ut ur sitt sammanhang och görs till huvudsak, men det är allt för vanligt. Och det blir oftast mer väsen än det borde blivit. Det finns säkerligen allt möjligt att gräva fram hos de flesta av oss och dra fram rubriker på om man vill det. Men det finns ingen anledning rent mänskligt att uppskatta drev mot någon person. Det spelar ingen roll om man är sosse eller något annat i det fallet, feltramp sker från alla håll. Det finns många frågor att ställa som aldrig ställs. Det gäller att skilja på sak och person. Vilket förstås är lättare sagt än gjort många gånger. Till detta är vi nog många skyldiga för det finns en lockelse i att vara med i skandalerna, om än på sidan av.
Medborgarjournalistik
Vad tycker alla bloggare om det här med medborgarjournalistik egentligen? För mig är journalist ett yrke, är bloggare ett yrke? Eller en hobby, eller är det mittemellan? Det skrivs mycket intressant på bloggar men inte kan väl följande exempel betraktas som journalistik, om man med det menar att det skulle ha någon betydelse för den journalistiska utvecklingen? Fast å andra sidan, det beror på, det ständiga svaret på de flesta frågor.
Jag sitter här vid mitt köksbord med en kopp kaffe
och min laptop. Väntar på
brorsan, han hör inte av sig. Aj fan, nu gick en
nagel. Måste ringa frissan. Ah,
hunden behöver gå ut. Jag har inga pengar
men vill ha glass. Vad göra? Jag snor
ur ungarnas spargris, de kan i alla
fall inte räkna. Det kliar i brallan, jag kliar mig. Han älskar mig inte, jag
såg det i hans blick igår. Datorn går före mig, vad ska jag göra. Jag gråter...eller
I DN (permalänk) kan man liksom i SvD (permalänk)
liksom i Aftonbladet (permalänk) och även i Expressen (permalänk) läsa om samma sak.
Att vara tydlig med var man står är förstås viktigt om inte personligt så i alla fall i en ram. Men nog ska man kunna vara verksam i bloggosfären även om man är aktiv politiker eller journalist, ja till och med PR-gubbe/gumma. Det är friheten som är det fina, den flödande informationen av allt möjligt som känns som grejen. Man kan alltid välja bort... och framför allt skriva precis vad man vill. Man har sitt eget tolkningsföreträde, det är upp till andra att värdera. Skön känsla.
Bloggen är trots allt bara ett verktyg i yttrandefrihetens tjänst.
Bloggare tycker om saken (jag kan ha glömt några, förlåt i så fall, jag håller på och lär mig det här...)
Magnus Ljungkvist skriver om sin syn på det hela (grattis till priset förresten, även om jag inte gillar vad du fick det för ;-). Den där Tomas skriver också och hänvisar till flera andra bloggares åsikter om medborgarjournalistik. Sakine Madon startade en intressant diskussion på sin blogg.
Andra bloggar om: bloggosfären, media, journalistik, internet, yttrandefrihet, intressant,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar