onsdag 22 augusti 2007

EG-advokaten gillar inte förslaget om fildelningslag...

Justitiedepartementets lagförslag om att artister och filmskapare själva skulle kunna erhålla personuppgifter från bredbandsleverantörerna på dem som olagligt spred deras alster genom fildelning. Detta utan att behöva passera via åklagare och polis. Det kan låta praktiskt vid första anblicken, men det skulle också kunna ställa till en hel del problem. Man kan tänka sig ett medborgargarde och det vill vi väl ändå inte uppmuntra? Polisiära uppgifter som att haffa den som begår lagbrott måste hållas inom den kåren enligt min mening.

EG-domstolens advokat Juliane Kokott delar inte justitiedepartementets idéer utan anser att datoranvändarens integritet går före upphovsrätten. Det i sin tur betyder att det är polis och åklagare som ska ha rättigheten att begära personuppgifter från internetleverantörerna.

Fildelningsdiskussionen har många dimensioner. Självklart skall den som har upphovsrätt ha betalt för sitt verk, självklart ska man inte begå brott genom att fildela, om det betraktas som ett lagbrott. Statsminister Reinfeldt sade vid tidigare tillfälle att meningen inte är att vi ska hålla på och jaga ungdomar för fildelningsbrott, men dessvärre så får justitiedepartementets förslag den effekten. För vi ska väl inte tro att musikbranschen tänker ta hänsyn till den aspekten. Ungdomar är deras största kundgrupp trots allt.

Jag funderar mycket på varför man inte släpper sargen lite grann när det gäller upphovsrätten: Varför inte använda samma princip som för arkitekter exempelvis. Att rita ett hus är väl också ett slags skapande med verkshöjd. Men när huset väl är byggt så gäller sålt är sålt.

Det finns artister som gärna marknadsför sig på nätet och tillåter nedladdning, den jag just nu kommer på är Björn Rosenström.

Riksdagsledamoten Karl Sigfrid gjorde ett intressant inlägg i debatten om för en tid sedan. Det gäller att se lite framåt, internet är här och modern teknik med fildelning finns också. Varför försöker man inte anpassa musikdistributionen till det istället för att hålla sig kvar i gamla former. Det känns som om man vill stoppa utvecklingen istället för att följa med den.

Under min livstid har jag upplevt stenkakor (78-varvare), singelplattor, EP, LP, rullbandspelare, kassettband, CD-skivor och nu alla moderna lösningar som finns. Det har hänt grejor hela tiden under en ganska kort period så det lär nog fortsätta. Bakåtsträvarna finns dock och är svåra att övertyga om det nya och moderna. Det går inte att stå emot det i längden.

(SvD)
(DN)

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför är det så självklart att den som har upphovsrätt ska ha betalt för sitt verk i icke kommersiella sammanhang?

Jag har inte riktigt förstått det.

Man kan inte säga att ska fungera som incitament för "media" branschen är väl överetablerad redan.

Så kan inte nån förklara för mig på lätt svenska varför?