onsdag 8 augusti 2007

Maud Olofsson hotar med lagstiftning - det låter vettigt...

Efter incidenten med Salladsbaren i Göteborg. Där facket på grund av principer om att alla ska ha kollektivavtal, förstörde så mycket, inte bara för den de ansåg skyldig, utan även för andra som inte ens fick kasta soporna, så känns det bra att politiker ryter till om att det måste finnas proportioner i de konflikter facket väljer.

"- Vi försvarar kollektivavtalen, men det finns företag och anställda som väljer andra lösningar och det måste stå de anställda fritt att göra det, sade hon. (Maud Olofsson i SvD)"

Själv har jag arbetat på fler företag där jag haft bättre avtal än vad facket kunder erbjudit och på ett stort statligt företag där jag blev av med min funktion tillsammans med en grupp andra som inte heller var fackanslutna, på grund av att den avtalades bort och då gick fackanslutna före. Det ordnade sig visserligen, men man insåg vilken makt facket hade. Så efter det gick jag med. Ruggigt med den makten - men man var liksom tvungen att vara med annars så drog man det kortaste strået oavsett vilken kompetens man hade.

Maud Olofsson överlåter till parterna att komma överens eftersom det inte är helt enkelt att lagstifta om vad som är vad och vilka åtgärder som är rimliga vi vilket tillfälle. Men om arbetsmarknadens parter kan komma överens så lovar hon att i alla fall centern kommer att underlätta för företagen. Lagstiftning ser hon som en sista åtgärd.

Det låter bra det där Maud Olofsson. Det är just det där att fundera över om det är rimligt det man håller på med som är viktigt. Principer i alla ära, men ibland passar de inte in. Hoppas att hela alliansen och framförallt moderaterna ställer sig bakom.

Tillägg: Littorin meddelar via sin pressekreterare att regeringen inte har några planer på att röra arbetsrätten (DN). Intressant. Maud Olofsson tillhör väl också regeringen? Nu får ni allt prata ihop er här. Vem ska man annars tro på?

Men å andra sidan så öppnar Olofsson för en diskussion om saken, det tycker jag är bra. Som vanlig enkel väljare alltså.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är verkligen skrämmande att ett litet parti som centerpartiek skall få styra och ställa över svenskt politik, man borde höja tröskeln till riksdagen till 10%

Anonym sa...

Det är alltså inte skrämmande när den maffialiknande fackföreningsrörelsen tar sig rättigheter som inte hör hemma i en demokrati?

Jag har ett annat förslag än din tröskel på 10%. Inga socialistiska röster räknas, eller så får de helt enkelt inte rösta. Har du nåt du vill kontra med?

Anonym sa...

I alla andra länder regleras sånt här genom lagstiftning. Dessa lagar gäller alla.
I Sverige har arbetsmarknadens parter bett att få slippa statlig inblandning och i stället använt kollektivavtal. Vill man ändra detta bör man ju göra som man gör i alla andra länder, införa lagar som reglera dessa förhållanden i stället för att flumma omkring så som Centern nu gör i desperat och ansvarslöst röstfiske.

Anonym sa...

Kom igen. Vi står redo.

Mary X Jensen sa...

Men allvarligt. Är det så himla smart av facket att ge sig på enmansföretagare?

Jag tycker att det är på gränsen till barnsligt.

Mary X Jensen sa...

Man bör väl påpeka att Maud Olofsson bjuder upp till diskussion, inte till konfrontation. Det är en viss skillnad trots allt.

Anonym sa...

Det är just ett friar land, jag hoppades på efter förra valet.
Äntligen börjar det hända nåt.

gnosjolasses tankar sa...

Förslaget från centerns partiledare är ren barnsligt. Har hon inte lärt sig vad en allians är.Jag tycker att centern borde byta partiledare snaras

Mary X Jensen sa...

ja, man måste ha lite humor ;-)

Peter sa...

Maud Olofsson verkar vara den som har kontakt med verkligheten.

Sedan tycker bjag att det smäller högre som bevis på regeringens hållning om vice statsministern Maud Olofsson säger något än om universitetsdropouten Littorin gör det.

Grottolle sa...

Jag tror inte Centern har fattat både Arbetsgivarna och dom anstälda vill ha kvar koletivavtalen. Det är bara att titta på andra länder inom Eu som har lagstadgade lönenivåer som politiker sitter och bestämmer. Det är bara titta på antalet strekdagar som Sverge har och hur övriga västvärden har. Måste ju säga att Littorin är klok i det här fallet. Kan inte vara så smart att i en högkonjuktur få en politisk streik på halsen.