onsdag 15 augusti 2007

Äntligen börjar diskussionen komma igång lite

Utbrändhet = sjukskriven. Ingen sjukskrivning = människoförakt, och världens ände. I synnerhet är det den borgerliga regeringens fel. På en annan blogg blev jag kallad "högerpack". Trevligt tilltal, eller hur? Bara för att man inte tolkar allt bokstavligt och försöker förstå bakom orden.

Det är rättigheten att få bidrag som stått i centrum. Allt annat har varit helt oväsentligt. Tolkningen av Socialstyrelsens förslag till direktiv - läste ni? Förslag... har bemötts som om det vore hugget i sten. Av olika grupperingar med sina egna motiv. En del har tagit detta som direkt inteckning för att den borgerliga regeringen är människofientlig. Men det spelar förstås olika politiska syften i händerna att föra fram den åsikten.

Men debatten har hittills inte alls handlat om en annan viktig sak - som vad utbrändhet är till exempel. Vad innebär ordet utbrändhet, vad innehåller en sådan diagnos? Hur många personer i Sverige lider av denna sjukdom? Hur mycket kostar det? Vad är alternativen? Hur mycket forskas det på området? mm mm

Varför blir man utbränd? Behöver man kanske byta jobb? Behöver man skilja sig? Behöver man ta sig ur någon situation, dra ner på tempot kanske. Ja, det finns många olika saker som kan spela in. Det är inte alltid någon annans fel det som händer. Det finns många som berättar om det också, de är inte alltid att alla tycker att sjukskrivning är det enda rätta heller.

Jag försökte mig på att härleda diagnosen till en socialantropologs funderingar under gårdagens skriverier om detta. Idag kan man i DN läsa vad Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri säger om saken. Bland annat att depression och utmattningssyndrom är två olika sjukdomar. Hon menar att det finns en biologisk skillnad mellan utmattningssyndrom och depression. Hon menar också att det är ovanligt att man är sjukskriven för utbrändhet i andra länder. Försäkringarna fungerar olika i olika länder, men det kan också ha med synen på det hela att göra.

Det är intressant att få veta vad som döljer sig bakom begreppen tycker jag. Mer sådant. Så att det hela får en mening. Att bara slänga ur sig ett begrepp som "utbrändhet" i ett statligt direktiv kanske inte är så himla smart egentligen. Man borde kanske tänkt lite mer på vad begreppet "utbränd" egentligen står för och inte låta det bli fritt fram för tolkning av alla med olika avsikter och förståelse.

Thomas Ardenfors skrev om det hela och det gjorde också bloggaren Fridholm som på ett intressant sätt berättar sin story. Läs den.

Det är sånt man vill veta nu - inte höra om de röda flaggorna med facket i spetsen som rusar genom stan och med allmän skrämselpropaganda kräver revolution för att störta den människofientliga borgerliga regeringen för att den vill ifrågasätta saker som ingen egentligen vet vad de står för, men alla har åsikter om. (puh, hur skönt var det inte att få ur sig det här nu efter alla anklaganden om att jag är omänsklig bara för att jag är moderat, det är jag inte alls - omänsklig alltså !!!)

Jag vill ha fakta nu!!!

(SvD)
(DN)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: