"- Inte under någon mandatperiod sedan efterkrigstiden har låginkomsttagare fått så kraftiga standardförbättringar som nu. I valet 2006 var vi tydliga om vad som var Sveriges problem, vad vi ville göra. Nu genomför vi det. Sverige blir ett ännu bättre land att leva i och fler får vara med i arbetsgemenskapen. Det sade Per Schlingmann vid ett sommartal i Loftahammar på onsdagskvällen."
Jag tycker att det här låter precis som också jag ville ha det. Låginkomsttagarna måste få mer pengar i plånboken att bestämma över själv.
"Här är det viktigt att konstatera att det inte finns ett enda Sverige. Människors uppfattning om vårt land skiljer sig åt, likaså verkligheten vi lever i. För många är nutiden fantastisk med alla standardförbättringar som skett. Andra står utanför. Åtskilliga befinner sig på arbetsplatser med otillräckligt inflytande och delaktighet. Politikens ambition måste vara att skapa ett samhälle där alla har möjligheter att utvecklas i sitt eget Sverige."
Just det, politiken måste skapa ett samhälle med utrymme för alla, öven om det kan se olika ut. Vem vill leva i ett fullständigt strömlinjeformat samhälle? Så trist det skulle vara. Per Schlingmann skrev ju tidigare en artikel om att vi måste kunna vara trygga i vår kreativitet som jag kommenterade häromdagen. Det var en annan intressant tanke som förs fram.
"För det första måste Sverige vara ett land där fler arbetar och där fler arbetar längre. Det kan låta hårt, men det är nödvändigt. För att förmå skapa en arbetsmarknad som gör det möjligt för alla som vill och kan arbeta måste villkoren finnas för de delar av ekonomin som vi tror kommer att fortsätta göra Sverige till ett rikt land. Det handlar bland annat om ordning och reda i statsfinanserna, låg beskattning på arbete, ett bra företagsklimat och utbildning i världsklass.
Just det nu måste vi också riva ner ålderspyramiderna i arbetslivet. Visste du Per att det finns högutbildade akademiker som inte vill annat än jobba men inte kommer in på arbetsmarknaden hur de än kämpar och söker jobb. Det kan handla om att aktivt söka hundratals jobb. Skälet är att de är för gamla, konstigt tänkt va?
Och som de kan jobba de där människorna om de bara fick chansen. Massor med erfarenhet har dom, de vet vilka skruvar som ska dras i, de vet hur man får med sig en organisation, de är duktiga på att driva företag, hitta på nya idéer, bedöma vad som är rimligt eller inte, de är duktiga på att kommunicera för de vet vad som går hem. Många är också väldigt kreativa och har väl dessutom 15-20 år kvar att jobba till pensionen. Men de får inga jobb - det är inte bra. Eller hur? För det måste kännas hånfullt att höra om att vi behöver en arbetskraftsinvandring när det finns de som vill jobba men inte lyckas komma in på arbetsmarkanden fastän de vill. Många arbetssökande akademiker kan göra god nytta på vilket jobb som helst.
Vad kan man göra åt den saken? Vad vill politiken göra? Det funderar jag mycket över.
"Nu växer en ny generation upp, MSN-generationen. En generation som ser det som passé att maila. ”Det gör man bara med äldre människor”. Vad händer när de växer upp? Och vad spelar klyftan mellan den nya medieinteraktiva generationen och den äldre som växte upp med Hylands hörna och handskriva brev? Skiftet från industrisamhälle till kunskapssamhälle där informationen är central ställer onekligen helt nya krav på oss."
Själv var jag med och arbetade med MSN när det kom till Sverige ;-), och har hängt med i det sk. nya allt sedan början av 80-talet. Det är vi många som har. Därför tror jag att det finns ett tankefel just i det du säger här. Omedvetna fördomar kanske.
Men det är oerhört många äldre som är verksamma i den elektroniska världen idag. Det finns ett stort intresse från äldre människor att lära sig av yngre. Många fler äldre som har koll än vad den nya medieinteraktiva generationen tycks ana. Vi måste få ihop generationerna istället för att särskilja. Igår lärde den äldre genrationen den yngre, idag kan det vara tvärtom, men inte nödvändigtsvis. Den dynamik i samhället som kan skapas genom att vi alla lär av varandra kan bli det riktiga dundret för ett framgångsrikt samhälle.
Jag vill gärna se en politik som främjar generationsöverskridande relationer.
Läs hela Per Schlingmanns tal här
Andra bloggar om: politik, moderaterna, schlingmann, samhälle, regeringen
1 kommentar:
Du vet ju oxå att Sverges låginkomstagare det är dom Gamla, sjuka och arbetslösa enligt statestik. Så att han går ut och säger att dom fått det så mycket bättre det anser jag vara direkt osanning. Eller är det att dom ska gömmas undan han menar.
Men tror han att Svenska folket är så dum att dom inte förstår att han bluffar så är det ju hans sak. Men några röster lär det inte bli för sånt.
Skicka en kommentar