onsdag 22 augusti 2007

Se upp för prestigen nu...

Vad ni än gör i fastighetsskattefrågan så låt det för allt i världen inte gå prestige i den. Finansminister Borg säger i tidningsartiklar (man vet ju inte vad han egentligen har sagt) att han står fast vid sina förslag. Men att man ska titta på de synpunkter som kommit in under remisstiden. Så jag hoppas att han menar att det kommer att tas hänsyn till om det kommit fram något som är bättre än det förslag som regeringen lagt och kanske göra justeringar till förmån för om det är något som kan bli bättre. Syftet med remissomgångar är väl trots allt att ta in synpunkter och få återkoppling på det man själv tänkt ut för att se om det håller?

Olika remissinstanser har kommit med olika varianter om hur man bör göra med fastighetsskatten. Skatteverkets idé om att man ska slopa uppskoven låter som en sund idé, man skattar en gång för alla och sedan är det klart och man kan gå vidare i livet utan att ha problem med den saken i fortsättningen. Det sparar en väldig massa administration sedan för alla. Det tilltalar mig personligen väldigt mycket. Att slippa extra administration kring allt möjligt och omöjligt. Allt administrativt krångel bör förbjudas.

Men jag är inte nationalekonom och kan dra alltför långtgående slutsatser, utan reagerar med ryggmärgen som fastighetsägare. Jag vill bara inte betala fastighetsskatt enligt principen om någon slags fiktivt marknadsvärde som trots allt bara är en sifferexercis. Däremot är det helt OK att betala skatt en gång för alla på den realisationsvins man gör OM man säljer sitt hus. Först då handlar det om riktiga pengar.

Men som sagt gör inte detta till en prestigefråga nu... för då kommer vi som vanligt bort från sakfrågan. Beskattning av låtsaspengar är inte värdigt det kan vi väl vara överens om.

(DN)
(SvD)


Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: