Med anledning av dagens diskussion med uppgiften om att Astra Zeneca har gått in och tagit bort för dem olämpliga uppgifter om företaget så börjar man onekligen fundera lite över sanningen och vad det är man kan lita på av det man läser på nätet egentligen.
Saken är den att sanningen är ganska mångfasetterad. Den beror helt på hur du själv uppfattar saken, vilka kunskaper du har, dina fördomar mm mm. Det där stöter man ofta på när man tror att människan bredvid ser samma sak som man själv. Ofta är det inte så, och man blir överraskad av att det man själv ser som centralt inte ens uppfattats av den andre.
När det sedan kommer till Wikipedia så består det av uppgifter som är inlagda av användare, det är verkligen intressant som en stor kunskapsbank där vi alla delar med oss av våra kunskaper, men den kanske inte går att referera till som alla sanningars ägare precis.
Jag hörde på radion idag en kille som ställde frågan varför vi är så noga med sanningen, med anledning av det här. Svaret var just att det egentligen inte finns bara en sanning. Det finns flera. Kanske att det räcker med att vi blir medvetna om detta. Att det finns fler sätt att betrakta sin omvärld en ens eget. Då kanske vi del kan förstå varandra bättre, men också tänka på att det vi hittar i Wikipedia bör genomgå en lite vidare sökning av information om man ska referera till några uppgifter. Men så spännande det ändå är att hitta allting i en enda stor bas av allas gemensamma kunskaper.
För övrigt tycker jag att det är ganska trist att företag går in och tar bort uppgifter om sig själva. Bättre hade väl varit att gå i svaromål genom att skriva själv och tillrättalägga. Ville de däremot mörka information så är det bedrövligt. Men på något sätt så kommer sådant alltid fram och slaget mot företaget kan bli hårdare. Konsument- och användarmakten är stor och ordet är fritt och man ska aldrig underskatta sin omgivning. Särskilt inte på nätet.
(SvD)
Andra bloggar om: Wikipedia, källkontroll, sanningen, internet, bloggar
1 kommentar:
Det är bara att titta på "marknadsföringen" av AFA och andra ligister på Wikipedia så förstår man varför CIA och FBI rör sig på den siten! Artikeln på Wikipedia om Göteborgskravallerna är bara ett exempel på hur aktivister försökt konstruerar sin "sanning" som av encyklopediskt värde. Det vimlar av vänsteraktivister, som kallar sig "liberaler" och som ägnar sig åt att skriva banala listor över märkliga företeelser, rätta stavfel (om de själva kan stava) samt skriva rena politiska pamfletter. Som källa är Wikipedia värdelös.
Skicka en kommentar