måndag 22 oktober 2007

Svampigt bröd, ja fy tusan...

Nu ska du få lite husmorstips här PJ Anders Linder.

Är helt överens om att det bröd som man idag kan köpa i butikerna är mer än äckligt. Svamp- och gummiliknande produkter i plastpåsar borde få oss konsumenter att säga - Nej tack det här vill vi inte ha...

Jag har löst det här genom att baka själv. Det tar nästan ingen tid, blir snabbt en vana och så är det så mycket godare. Därför kommer här mitt standardrecept som man kan variera i det oändliga när man blir mer van. Det blir dessutom billigare att baka själv och så mycket godare att det inte går att beskriva. Så misströsta inte PJ Anders Linder, det räcker med att vara läskunnig. Samtidigt som du bakar kan du vara nöjd med att Pågen & Co får börja anstränga sig lite mer.

Man hinner baka, det går jättefort och blir snabbt en vana.

Gott och enkelt matbröd

1 pkt jäst

1/2 liter vatten som ska vara 37 grader varmt (Använd en termometer för bästa resultat)

2-3 tsk salt
2 msk honung
3 msk olivolja
1 dl solrosfrön (eller russin, torkade fikon elelr aprikoser, då kan du utesluta honungen)
13-14 dl mjöl. (Jag använder i princip alltid Saltåmjöl eller Dinkeldito)

Som vanligt så blandar man jäst och det tempererade vattnet och när det är gjort hälls resten av ingredienserna i och det hela skall arbetas tills det släpper bunken (jag utgår ifrån att det finns en matberedare) och låt det jäsa minst 45 minuter, banka ned degen och baka ut till två bröd som läggs på plåt och får jäsa ytterligare 40-45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader under tiden.

Pensla brödet med lite vatten när det är färdigjäst och sätt in det hela i ugnen och sänk gradantalet till 200 grader och grädda i cirka 35minuter.

När man knackar med fingret under limpan och det låter lite ihåligt är det klart. Rejäla jästider är det viktigaste för att få ett gott bröd utan jästsmak.

Ät upp det ena brödet nybakat på kvällen med lite honung och en kopp té och spara det andra till nästa dags frukost. Kanon. Blir det något över skär det i småkuber och rosta i ugnen till krutonger. Och så börjar man om igen på kvällen...

Så kan Pågen & Co ha sitt bröd för sig själva....
(SvD)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: