tisdag 23 oktober 2007

Trötte Persson och fastighetsskatten...

Det framgår med tydlighet att Göran Persson var trött - han orkade inte ens köra över Per Nuder i fråga om fastighetsskatten och tror att det var det som gjorde att socialdemokraterna förlorade valet. Tydligen var han också beredd att ingå i en koalitionsregering med mp och v. Sverige skulle alltså kunnat ha haft en vänsterpartist som minister. Ja, vad gör man inte för makten? Så vad tänker Mona Sahlin i det här fallet? Ska hon också släppa fram en kommunist som minister i en svensk regering?

"Jag var tröttkörd efter en lång valrörelse, jag hade svåra smärtor i höften och var inne i en skilsmässoprocess. Jag hade fått nog. Jag ville avgå." (Göran Persson i SvD)

Jag kan förstå att han var trött, det måste vara ett omänskligt jobb att vara statsminister, mycket värre än vad jag tror att någon kan föreställa sig. Man måste vara inställd på att vara en robot ett antal år och ge upp allt vad privatliv, semester, ledig tid, ja kanske rent av familjelivet under den period man innehar mandatet som statsminister. Allt detta sedan till en ganska risig lön i förhållande till ansvar man har.

Jag ska hur som helst köpa och läsa den här boken, det är en intressant bit samtidshistoria berättad ur Perssons perspektiv. Men jag väntar tills denkommer på pocket ;-)

Fastighetsskatten har nu växlats till att kallas fastighetsavgift av den nya regeringen. Det satt dock långt inne för den här regeringen också innan det skedde någon förändring. Det säger väl en hel del om hur komplex konstruktionen av fastighetsskatten varit. Huruvida det nu blir bättre eller inte vet vi väl inte riktigt ännu, men symbolvärdet i att ta bort en skatt ska inte undervärderas.

Vad gäller just denna fastighetsskatt som ständigt är under luppen så fann jag en intressant magisteruppsats från Göteborgs Universitet, den är från 2001 och inte helt ny, men ger ändå tankar kring det hela som finns anledning att fundera över. Hur som helst det ger en bra bakgrund till frågan om fastighetsskatt.

Fastighetsskatten dess utveckling, framtid och problematik, hela uppsatsen finns som nedladdbar Pdf här.

Dahlqvist, Maria. (2001), Fastighetsskatten dess utveckling, framtid och problematik, Göteborg, Department of Law

Abstract

Uppsatsen består av en allmän expose av fastighetsskatten historik och utveckling fram till dags dato. Vidare behandlas den problematik som ägare av egna hem (privatägda småhus) möter på grund av fastighetsskatten.

Fastighetsskattens utformning och syfte är en produkt av historien och har fortgående ändrats och utvecklats. Skatten är numera en del av skattesystemets kapitalbeskattning och utgår med en viss procentsats på enskilda fastigheters taxeringsvärden. Olika procentsatser utgår för olika fastighetskategorier. Skattesatsen för småhus är idag 1,0 procent av taxeringsvärdet.

Taxeringsvärdet i sin tur utgörs av 75 procent av fastigheternas marknadsvärde. Många av de problem som fastighetsskatten skapar hänger ihop med hur skatten är utformad. Ett boende ses idag som en kapitalinvestering som ger ägaren en avkastning som skall beskattas på samma sätt som alla andra typer av kapitalinvesteringar, till exempel aktier. Skillnaden är dock att boendet inte ger en avkastning i reda pengar, utan en avkastning i form av värdet/nyttjandet av boendet. Eftersom fastighetsskatten är utformad som en skatt på en icke-monetär avkastning leder detta till stora likviditets- och kostnadsproblem för speciellt kust- och skärgårdsbor.

När välbeställda storstadsbor förvärvar fritidshus i attraktiva områden till höga priser höjs taxeringsvärdet på alla hus i området. Detta leder till orimligt hög fastighetsskatt som för många medför att de tvingas flytta om ena parten i hushållet blir arbetslös, pensionär eller änka.

Många av de problem som fastighetsskatten skapar hänger således ihop med att det är taxeringsvärdet som utgör underlaget för skatten. I uppsatsen diskuteras om taxeringsvärdet kan bytas ut mot ett alternativt underlag. Vidare diskuteras hur Regeringen har valt att lösa ovanstående skärgårdsproblem. Den slutgiltiga analysen går in på frågan huruvida fastighetsskatten borde slopas eller behållas. I sammanhanget presenteras också de förslag som fastighetsbeskattningskommittén har kommit med i sitt slutbetänkande rörande fastighetsskatten.

Sökord: fastighetsskatt, fastighetsbeskattning, fastighetstaxering, kapitalinvestering, kapitalbeskattning, schablonbeskattning, konventionell beskattning, likviditetsproblem, skärgårdsproblematik, begränsningsregeln, lagen om statlig fastighetsskatt FSL.

(DN)
(Aftonbladet)
(Expressen)

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: