"När man tänker efter är det egentligen inte så konstigt att moderaterna når så moderata siffror bland de yngsta.
• Man talar ständigt om arbete och att vi ska jobba mer.
• Man för ingen frihetsdebatt.
• Man utmanar inte makten.
• Man är inte som under Bildts glada dagar partiet för framtidstro, teknik och aptit på stora världen.
• Man talar om företagsamhet som ett jobbskaparuppdrag i stället för ett frihetsprojekt.
• Man vill ha kvar monopolen på sponken och spel. (SvD)"
Precis, det är för mycket instrumentalism och för lite inspiration i kommunikationen till medborgaren. Jag menar att det inte bara handlar om de unga utan om alla åldrar. Den personliga frågan "What´s in it for me" ställer vi alltid. Varje politiker har en undervisande roll, man måste förklara sina beslut. Det räcker inte att som i gammaldags uppfostran säga "det bara är så". Ungdomar idag fungerar definitivt inte på det sättet. Inte heller gör de flesta vuxna det. Man har rätt att ställa krav.
Så för att nå ut med politiken så gäller det för regeringen att använda sig av didaktikens tre grundpelare. Frågorna VAD-HUR-VARFÖR. Jag tjatar ständigt om detta eftersom jag tycker att det tredje VARFÖR saknas mest hela tiden. VAD och HUR går fram, men det räcker inte. Man vill veta varför. Varför är det bra med lägre skatter, jo människor får bestämma mer själva över sin egen plånbok. Varför är det så viktigt att fler jobbar och inte lever på bidrag. Jo, för att vi får in mer skattemedel och kan därmed sörja för välfärdssystemen med högre pensioner.
Under Bildts glada dagar fanns det framtidstro, teknik och aptit på stora världen enligt PJ Anders Linder. De tankarna skulle vi behöva få se lite mer av nu också. För det finns verkligen anledning att vara positiv kring olika frågor. Det behöver inte så gravallvarligt allting. Hur det nu är så jobbar glada människor bättre.
Nu vill vi veta VARFÖR - vart leder alla dessa förändringar? Varför är det bra? Regeringen kanske vet men vi andra har inte tillgång till era tankar. Ingen har tillgång till andras tankar om de inte förmedlas på något sätt.
VAD - HUR - VARFÖR - lär dessa begrepp utantill nu och verka efter dem så kommer det att ljusna. Det kan en pedagog lova.
(SvD)
Andra bloggar om: politik, regeringen, moderaterna, alliansen, didaktik, kommunikation, samhälle, Sifo, ungdomsväljare
1 kommentar:
Moderaterna vann valet genom att - som vanligt - främst medelålders män i storstäderna röstade på dem. Moderaterna har väl aldrig varit ett parti som tilltalat ungdomar i någon högre grad? Dessutom: långtidsarbetslösheten bland unga har inte minskat. Däremot har, förmodligen, många unga som ännu inte är etablerade på arbetsmarknaden, fått känna av regeringens (dvs moderaternas) metoder för att "minska utanförskapet". Och...tja...då blir det väl så här?
Skicka en kommentar