Går det inte att stoppa dessa dumheter? Varenda tangenttryckning du gör registreras... Förslaget till detta övergrepp på den personliga integriteten kommer allt närmare till att vara en rutin bland andra i vårt kontrollsamhälle.
"Vem talade med vem? När exakt började och avslutades samtalet? Har du det senaste året haft telefonkontakter som du inte vill att din chef eller partner ska få reda på? Var på kartan befann du dig när du talade i mobiltelefonen? Till vilka skickade du sms i går? Vilka har du haft e-postkontakt med och när på minuten skedde det? Hur många samtal ringde du utan att mottagaren behagade lyfta på luren? När loggade du in och ut på nätet?" (SvD)
Alla dessa uppgifter som man kan tycka är väldigt privata kommer nu att registreras och sparas av det allmänna. Under ett år ska de sparas för polisens eventuella behov. Det hela handlar om brottsbekämpning, du blir registrerad oavsett det finns någon misstanke om brott eller inte.
Socialdemokratiske Bodström tyckte att även innehållet i e-post, telefonsamtal och surfning skulle sparas. Det kan ju tyckas praktiskt vis första anblicken, men när man tänker efter och det bara lite så inser man vilket oerhört intrång i den personliga integriteten det innebär. Där gjorde i alla fall nuvarande justitieministern Beatrice Ask en insats och stoppade just den saken. Hon påpekade också att register läcker och det är förstås en obehaglig känsla man kan ha när man vet hur det går till redan idag. Vägverket säljer som bekant redan uppgifter ur sitt register till bilföretagen så att de kan skicka dig erbjudanden om att köpa ny bil. Fasa den dagen när trängselskattens registrerade uppgifter börjar användas till annat än att ta in avgifter. Det kanske sker redan idag, vad vet jag. (Obs! Uppdatering: Rick Falkvinge (pp) sa...
1) Det var inte Beatrice Ask som stoppade den delen av förslaget -- Thomas Bodström drev den i EU intill sista votering, men röstades ner.)
Diskussionen om hur personliga uppgifter skall hanteras pågår också upprört från mångas sida om Facebooks idéer om att rikta reklam till oss utifrån de intressen och det innehåll vi exponerar på den sajten. Det finns en stor skillnad här. På Facebook kan man stryka sig själv och gå ur om man inte vill ha reklamen. Det är en sak att frivilligt om än kanske inte alltid helt medvetet ge sig in i något och en helt annan sak när det blir en pålaga från samhället.
I statens register är man alltid en presumtiv gangster numera. Integritetsintrånget är synnerligen allvarligt framförallt är det väldigt obehagligt.
Att det hela kommer att medföra enorma kostnader är också en variabel att ta hänsyn till. Vem ska betala? Det finns många frågor kring det här. Penningproblemen tycker jag dock är mindre viktigt och allvarligt än integritetsintrånget.
Eller är det dags att gå off-line nu och böja skicka vanliga handskrivna brev igen? Men myndigheter som så lättvindigt ger upp skyddet för personlig integritet har väl inga problem med att börja skanna av innehållet i sådan post heller.
Går det verkligen inte att stoppa det här? Folkomröstning kanske? Obehaglig historia det här. Verkligen. Visst ska brott bekämpas men inte till vilket pris som helst.
Uppdatering: En kommentator funderade kring hur mycket "gangstrarna" nu kommer att använda elektorniken för att meddela sig i fortsättningen. Troligen inte, de kanske går tillbaka till häst nu och meddelar sig via fysiska kurier. Varför lämna elektroniska spår om man inte behöver. Så sitter vi vanliga för det mesta oskyldiga och blir avlyssnade... Ska vi acceptera ett sådant samhälle?
Fler bloggare än jag tycker att det här är att ta i. Opassande tackar Thomas Bodström, inte helt hjärtligt kanske. Hej då privatlivet säger projo`s blog.
Promemorians Jonas säger "Om nu bara denna respekt för grundlagen även kunde utsträcka sig till att värna även privatpersoners personliga integritet, åsikts- och föreningsfrihet så skulle jag känna mig en smula tryggare vad gäller Sveriges utveckling".
Det riktiga 1984, Orwell igen. Rick Falkvinge skickar ut ett pressmeddelande.
(SvD)
Andra bloggar om: politik, samhälle, avlyssning, integritet, brottsbevakning, polis, regeringen, beatrice ask, moderaterna, internet, teleoperatörerna
2 kommentarer:
1) Det var inte Beatrice Ask som stoppade den delen av förslaget -- Thomas Bodström drev den i EU intill sista votering, men röstades ner.
2) Det är väldigt lätt att hänvisa till "brottsbekämpningens effektivitet" (vem vill ha en INEFFEKTIV brottsbekämpning?), men när man tittar på samhällen som konsekvent har prioriterat brottsbekämpningens effektivitet framför personlig integritet, så framträden en rätt klar bild. Exempel på sådana samhällen är Nordkorea, Kuba, Chile (under Pinochet) och Östtyskland.
Det är ju fullständigt idiotiskt att tro att terrorister och organiserad brottslighet ringer eller skickar e-mail och diskuterar vad de ska ta sig till härnäst, lika osannolikt som att tro att någon tar med sig en mobiltelefon (med eget abonnemang) när de tänsker begå brott. De enda som drabbas av detta förslag är vanliga, hederliga människor.
Skicka en kommentar