torsdag 20 december 2007

Det finns uppenbarligen hopp

Datainspektionen har nu sagt nej till en privat fastighetsägare som satt upp rörelsestyrda kameror i sina fastigheter. Han måste ta ner de kameror som sitter i entré och trapphus eftersom det är kränkande och bryter mot personuppgiftslagen.

Hyresvärden anger att syftet är att förhindra skadegörelse, men han har också avslöjat olovlig andrahandsuthyrning och lägenhetsbyten med kameran. Just det, det är det man befarar...
Fantasin för hur man kan använda kamerauppgifter känner inga gränser om det får flyta fritt. Det känns hoppfullt att Datainspektionen satt ner foten här.

Men hur står detta i förhållande till trängselskattekamerorna i Stockholm? Är inte det om något ett intrång i den personliga integriteten, att fotografera mig och min bil för att hålla koll på var och när och hur mycket jag kör igenom dem? När raderas informationen/bilderna i de kamerorna? Registreras uppgiften i en databas och bilden raderas direkt, eller?

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är problemet med att avslöja andrahandsuthyrning och lägenhetsbyten????
/H

Mary X Jensen sa...

Problemet är att man använder kameror för att göra det!!!

Om du tillåter kameraövervakning överallt så kommer användningsområdena att utökas och då handlar det om att skydda den personliga integriteten.

Den som inte sysslar med brottslighet blir också övervakad. Det finns ingen anledning till det.

Anonym sa...

Bor man i ett hus i ett område där entreportens glas slås sönder, folk uträttar sina behov i trappen, det är många inbrott, polisen frånvarande, så är det inte så dumt med kameraövervakning.
Men.
Jag anser inte att värden ska ha tillgång till inspelningarna. Jag skulle vilja ha ett system där inspelningarna kodas. Vid brott som skadegörelse, inbrott osv görs en polisanmälan. Polisen kan då avkoda och ta del av inspelningarna för de aktuella tidpunkterna. Dessa kan sparas av polisen. Resten raderas automatiskt efter tex en vecka.

Anonym sa...

Beträffande tidigare inlägg om önskemål med inspelning av material som krypteras och där endast behörig personal eller polis har möjlighet att få tillgång till materialet för t.ex. brottsutredning.
Visia Kameraövervakning AB kan erbjuda just den typ av utrustning du önskar. De arbetar med IP baserade övervakningssystem med videoanalys som kan detektera och skicka larm i realtid om t.ex. en glasruta krossas samt kryptera inspelningen så att endast behörig personal eller polis kan ta del av materialet. Läs gärna mer på http://www.visia.se