Mer skattesänkningar lovar nu Fredrik Reinfeldt. Motståndarna kommer förstås återigen att tala om att välfärden nedmonteras och att det bara är de rika som tjänar på det här. Det är samma visa oavsett vad borgarna gör.
Min egen övertygelse är att det finns utrymme för skattesänkningar utan att sänka standarden. Det på ett mer vardagsnära sätt utan att dra in nationalekonomer och världsekonomin i det hela. Lite hushållsekonomiskt tänk rent av. För det blir så uppenbart varje gång man har med offentlig sektor att göra att pengarna rinner ut i något slags tomt hål. Det saknas kunskap på något sätt eller är det kontakten mellan den som jobbar i verkligheten och den som jobbar med siffrorna? Organisationsproblem helt enkelt?
Jag ska ge mig på sjukvården och skolan lite grann nu eftersom jag haft anledning att vara i kontakt med den på senare tid. Jag tar exempel i fritt fall här nu.
Jag tror inte att historien nedan är helt unik dessvärre... Om man tänker att den här typen av händelser pågår mest hela tiden inom sjukvården så kan man förmodligen tämligen enkelt både spara pengar och förbättra servicen genom att skapa rutiner som fungerar. Därmed också sänka skatten. Utrymmet finns redan där mitt i vardagen i ögonhöjd.
"En man, vi kallar honom Kalle, ramlade ner från en stege när han höll på att måla sitt tak. Han skjutsades till Danderyds Sjukhus. Det blev traumaundersökning direkt, tydligen så när man ramlat ner från en stege.
Sen blev det väntan på läkare och så blev det röntgen och väntan där. Medan Kalle var färdigröntgad och satt och väntade på tillbakatransport från röntgenavdelningen, så kom killen som skjutsat dit sjuksängen upp två gånger med andra patienter och gick därifrån, utan att ta med Kalle som då var färdigröntgad. Varför inte? Hur fungerar den processen?
Det kostar 200 kronor extra för en röntgen utöver den avgift man betalat vid inskrivningen. Den räkningen skickas sedan separat hem! Varför det? Varför bakas det inte in i priset och varför finns det inte en sammanhållande administration för patienten? Min fråga är - hur mycket kostar det att skicka en räkning? Oftast får man nämligen en handskriven postgiroblankett hem i brevlådan. Finns det verkligen någon vinst att få här? Förvisso kan man betala för röntgen, men varför så krångligt att göra det.
Röntgen visade att det var en fraktur på tre ställen i hälen. Det nya personalpasset skulle gå på och en specialistläkare skulle då avgöra om det hela skulle gipsas eller opereras. Men först ännu en röntgen. Samma väntan som tidigare. Killen som körde röntgenpatienter kom upp på avdelningen men tog inte med automatik med sig en patient ner när han gick tillbaka den här gången heller.
Specialistläkaren dök aldrig upp och den där specialröntgen gick inte att utföra på lördagskvällen. En annan läkare kom och då blev det en remiss till OTC (Ortopediskt Tekniskt Center) och en gul notislapp med en tid till på måndagen. Sen fick Kalle fick åka hem med smärtstillande och ett par kryckor.
På måndagen började Kalle med hjälp av sin dotter om. De åkte först till OTC i Danderyd och fick ett slags halvbensställning producerat med skena och grejor. Där fick de veta att den gula lappen betydde att det var en ny röntgentid. Hade de ingen aning om för ingen hade berättat detta och sjukhusets interna rutiner kunde inte gärna patienten känna till, eller hur?
De åkte då till DS och lyckades få en röntgen på övertid och blev sedan hemskickad och sen så blev det operation på Södersjukhuset någon vecka senare. Nu gips och kryckor.
Det specialtillverkade specialbenstödet från OTC står kvar hemma och ingen vet om det kommer att behövas. För grejen var att han antingen skulle använda det eller opereras. Tror vi. Ingen vet riktigt.
Efter ett antal veckor ringer patienten till sjukhuset och frågar om han inte ska komma på återbesök. Oj då, det har vi missat här.
Kalle åker till DS och gipset togs bort, åkte in på röntgen igen, kom tillbaka till mottagning och fick nytt gips. Sen läkarkontroll och då åkte gipset av igen och patienten fick åka hem i ett par uppklippta gympadojor och kryckor. Tre gips på ett och samma besök.
Jag är fullständigt övertygad om att personalen på sjukhuset är mycket kompetenta och duktiga på sina speciliteter, men det saknas bra rutiner. Man kan undra hur många oanvända och i onödan tillverkade hjälpmedel det finns ute i landet. Ska man verkligen gipsa tre gånger vid ett och samma besök? Ska patienten få en gul notislapp med ett datum och ingen förklaring till vad det betyder? Hur kan det komma sig att ett hotell kan hålla ordning på en hotellgäst, hur mycket som tagits ur minibaren, till vilket rum väskan ska levereras och vilke rumsservice gästen utnyttjat? Borde väl vara lätt som en plätt för ett sjukhus att veta vad en patient gjort på den ena eller den andra avdelningen, eller hur? Vi har ett skattekonto - kan vi inte ha ett vårdkonto?
En annan fråga jag tycker att man ska ställa sig är om skolpengen är för hög som den är idag? För hur kan det annars komma sig att privata aktörer kan tjäna pengar på att bedriva skolverksamhet och att den kommunala verksamheten inte klarar av att hålla en bra kvalitet utan hela tiden kräver och tycks behöva mer pengar/resurser. Är resurser samma sak som pengar i det här fallet? Är elever från privat drivna skolor sämre ur ett kunskapsperspektiv, eller är det rent av tvärtom? Jag vet inte det men tycker att det är en viktig synpunkt att förhålla sig till. Just skolfrågor är viktiga att fundera kring på många olika sätt. Både i frågan om hur mycket de kostar och hur bra det egentligen fungerar. Jag är övertygad om att det även här finns en del att göra.
Nu kommer jag att få hela skolvärlden över mig förstås, men jag anser att detta är en relevant fråga nämligen och vill gärna ha en förklaring på den. Kan någon ge mig en sådan? Ett vettigt svar inte baserat på ideologi och annat nu. Utan -hur kan det komma sig att privata aktörer kan driva skolverksamhet mer effektivt? Det kanske finns en förklaring som jag inte ser idag? Alla kan ha fel.
(SvD)
(SvD)
(Aftonbladet)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, skattesänkning, moderaterna, skolan, sjukvården, samhälle, fredrik reinfeldt
7 kommentarer:
ja för sjutton: sänk skolpengen och sänk skratten och minska personalen på akuten och in med en snut i varje knut som håller ordning på kaoset
det är det gamla vanliga dilemmat för moderata själar: man vill ha dne gemensamma kakan och smula sönder den samtidigt
Embryo: Du visar motsatta tendensen. Sänkt skatt är alltid dåligt. Bara för att man enbart höjer skatten så betyder inte det kvalitet, precis som när man sänker skatterna. Kvaliteten kommer från hur man förvaltar skattepengarna. Själv är jag liberal och tycker vården ska vara gratis, och vill man betala extra för vård så ska man få göra det. Inte för att jag tycker att det är bra, utan för att folk ändå kommer göra det.
Kvantitet är inte lika med kvalitet.
Just det. Inte självklart att mer pengar/skatt löser problemen. Det är däremot viktigt att se till vart de manhar tar vägen. Att bli gipsad TRE gånger under samma läkarbesök när man inte ens ska ha gips är ett resursslöseri. Ingen kan väl äsga emot det. Ska vi betala mer skatt då?
"Själv är jag liberal och tycker vården ska vara gratis, och vill man betala extra för vård så ska man få göra det."
jag skrev ju det: man vill ha kakan och smula sönder den samtidigt
skatt är coolt: solidaritet när den är som elegantast
världen ska byggas för dom som inte har råd
Det jag talar om är att skattepengar ska förvaltas och inte bara slängas runt hur som helst utan att man vet var de tar vägen.
Som jag sagt tidigare att få gips tre gånger under ett läkarbesök som utmynnar i att man inte alls ska ha gips är slöseri utan jämförelse. Jag betalar också gärna skatt för att hjälpa dem som har det sämre, men jag vill inte att pengarna skall rinna ner i avloppsbrunnen...
Det jag talar om är att skattepengar ska förvaltas och inte bara slängas runt hur som helst utan att man vet var de tar vägen.
Som jag sagt tidigare att få gips tre gånger under ett läkarbesök som utmynnar i att man inte alls ska ha gips är slöseri utan jämförelse. Jag betalar också gärna skatt för att hjälpa dem som har det sämre, men jag vill inte att pengarna skall rinna ner i avloppsbrunnen...
Det jag talar om är att skattepengar ska förvaltas och inte bara slängas runt hur som helst utan att man vet var de tar vägen.
Som jag sagt tidigare att få gips tre gånger under ett läkarbesök som utmynnar i att man inte alls ska ha gips är slöseri utan jämförelse. Jag betalar också gärna skatt för att hjälpa dem som har det sämre, men jag vill inte att pengarna skall rinna ner i avloppsbrunnen...
Skicka en kommentar