måndag 31 mars 2008

Vi hade inget att göra...

Vi har ingen lokal brukar det heta när ungarna tappar koncepterna och målar ner busshållplatser och slår sönder fönster och för ett allmänt oväsen och stör alla andra. Eller så gör de som tonåringarna i Rödeby gjorde. Drog igång en mobbningsaktion mot en enskild familj så att det hela slutade i total tragedi med dödsfall och rättegångar och annat elände. Det finns inga vinnare i den här händelsen.

En av pojkarna angav som skäl till att trakassera en hel familj att man inte hade något att göra. Vadå? Inget att göra... Det här är verkligen kontentan av hur en hel generation fått tillvaron tillrättalagd med aktiviteter som andra fixar. Allt var inte bättre förr men aktivera sig kunde man. Det behövdes ingen organisation för att sysselsätta sig på fritiden. Grusplan och en fotboll säger jag bara...

Det finns de som anser att det är samhället som bygger fram dessa tonårsmonster som inte har någon som helst empatisk förmåga utan går på andra människor som om de levde i en film. Och det kanske är vad de gör också för någon kunskap om vilken skada de ställer till tycks inte finnas. Det oavsett om man målar ner någon annans bil med otidigheter eller sparkar ihjäl en person som redan ligger. Till och med djuren ger upp när någon visar strupen. Men när det gäller människor finns det tydligen inga gränser.

Att skylla på samhället håller inte, vi måste själva ta ansvar. Alla vet väl ändå att det inte är rätt att skada och gör ailla andra på det här sättet vi sett på senare tid. De flesta lär sig det tidigt. Det handlar inte om samhället, det handlar om attityder hos oss själva. Föräldrar kanske kan göra en del, andra vuxna kan hjälpa till. Men det är vi som är vuxna som måste se till att ungarna uppför sig. Vi får hålla efter dem helt enkelt.

De här smågangstrarna ska lära sig att veta hut. Hur det går till på bästa sätt vet jag inte, men rättssamhället måste ha sin gång det är klart. Även om det inte sker helt utan problem det heller som Mårten skriver här.

Parallellt måste vi ta ett nappatag med ungars syn på andra människor, var gränserna går för hur man kan/får uppföra sig. Samtidigt måste de lära sig att sysselsätta sig på egen hand med annat än allmän förstörelse och missgärningar mot andra. Det duger inte att skylla på att det inte finns någon lokal. Det finns många som klarar sig utan faktiskt och intressant vore att få veta hur. Plocka fram de goda exemplen helt enkelt. Så här kan det bara inte få hålla på.

Ondskan som väl ofta är kombinerad med allmän dumhet tar sig uttryck som gör att man blir helt matt. Läste just om någon som på bus lagt in blinkningar på en epilepsisajt så att den måste stängas på grund av att användarna blev sjuka och fick anfall. Hur kommer man bara på en sån idé? Det går bara inte att ursäkta alla dessa dumma tilltag.

intressant

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


3 kommentarer:

Anonym sa...

Rödeby, en tragisk händelse som ändå visar på brister,
Jag tycker man hade kunnat till och med ”kräva” (även om jag avskyr det ordet) mer av samhället. Det har funnits uppgifter, kunskap finns dvs om man vill se den och ändå har samhällets representanter gått och tittat uppåt och hoppats på det bästa. Jag har i detta fallet endast den information som spridits genom media, dvs ganska skönt att inte behöva fundera över om man lämnar uppgifter som inte är allmänt kända, vilket annars kan vara fallet då detta är mitt yrkesområde. Man ska vara medveten om att en av ungdomarna redan var dömd till skyddstillsyn, för annat brott. Visste ni, att fortsatt misstänkt brottslig verksamhet under pågående skyddstillsyn inte är anledning till åtgärder!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Avhållsamhet från brottsligverksamhet kan nämligen inte skrivas in som villkor i skyddstillsynen, och är där med inte tillräckligt för ett sk ”återkallande” vilket innebär att skyddstillsynen antingen upphör förden har inte visat sig fungera och ärendet kan återvisas till domstol för ny dom ss kom Man måste då ta ställning till om han istället ska överlämnas till psykiatrisk vård, alternativt fängelse. När samhället bara står och ser på hur hela situationen försämras, utan att agera, och familjen blir mer o mer utsatt, då är det väl fel på systemet!??
Jag har genom mitt arbete inside om hur kommunen hanterar anmälningar från polisen. Unga som polisen vill överlämna till socialtjänsten, ”DE ANMÄLNINGARNA ANSES INTE VARA ETT PROBLEM FÖR DE ÅKER DIREKT I PAPPERSKORGEN” citat från en handläggare strax innan händelsen i Rödeby. Det är väländå ett samhällsproblem om man inom soc har den attityden!

Anonym sa...

Varför är det fel av dom att skylla på samhället? Om vi (samhället) idag är så rädda för att sätta gränser som har gjort att det blivit "såhär" (såhär kanske var fel ord).

Mary X Jensen sa...

Vadå samhället? Det är att skylla ifrån sig, man måste ta eget abscar också menar jag. Samhället har väl gjort sitt men den egna hjärnan bör ju inte sluta fungera för det.

Det är int eprecis så att samhället tycker att det är OK att hitta på en massa dumheter. Gränserna måste föräldrar och vi andra vuxna lära ut.