lördag 19 april 2008

Karl Sigfrid sammanfattar...

Centerpartiets riksdagsgrupp ordnade i veckan som gick ett seminarium om upphovsrättens varande. Karl Sigfrid var där och ger en lysande och intressant sammanställning med egna reflektioner på sin blogg. Det bör läsas av oss som är intresserade av fildelningsdebatten. Dennis Nilsson spelade in centerövningen och den finns här för den som vill lyssna på helheten.

Steelneck säger i en kommentar till Karl Sigfrid:

Följande fråga tycker jag är tänkvärd och ställer saken på sin spets: Skall staten regelmässigt göra intrång i medborgares privata kommunikation för att kontrollera att inte redan publicerad information kommuniceras?

Det är just här frågan kommer in om den personliga integriteten som jag vill värna om och det får bli ett evigt tjatande om det. En sak är att diskutera upphovsrätten och tycka att det bara handlar om den. Men det gör inte det, eftersom metoderna att värna om den får de konsekvenser som Steelneck beskriver ovan.

Oscar Swartz har skrivit en intressant bloggpost om hur det går till i nätsamhället. Det handlar om användargenererat material och är mycket tänkvärt. Det gäller att inte fastna i gamla fållor nu utan tänka några steg framåt... Dick Erixon vill inte skippa upphovsrätten utan att artister och upphovsmän ska få betalt på något sätt, men är det vad Oscar menar, eller piratpartiet? Här önskar man väl fri tillgång och ickekriminalisering för fildelning via nätet, men vill också att ersättningsnivåerna till upphovsmännen ska diskuteras vad jag förstår. Frågan är om det egentligen bara är nyansskillnader i det som sägs - utifrån olika aspekter helt enkelt.

Personligen tycker jag som Steelneck att det som utmålas som en möjlighet för upphovsrätten att fungera intakt som idag, är mer oroande än att fildelningen är fri. För här blir vi alla inblandade vare sig vi vill eller inte och det på ett ganska lättvindigt sätt trots allt. Varför måste ALLA bli inblandade, eller kunna bli inblandade. Jag skriver som jag gjort förr, släpp in någon i din dator så har du snart alla där med än den ena idén än den andra om möjligheten att använda uppgifterna som kommer fram.

Vi kan se exempel på det här redan vid diskussionen om differentierade trängselskatter för den som har äldre bilar till exempel, eller högre skatt för den som har hög inkomst. Hur skulle man få fram dessa uppgifter om trafikanter om inte genom att använda kameraövervakningens uppgifter och matcha dem med bilregistret??? Från början var det sagt att det skulle handla om miljöskatt, trängselavgift, trängselskatt mm mm. Kärt barn har många namn.

Hårdare krav borde ställas på musikindustrin att utveckla alternativa affärsmetoder, precis som man gjort vid tidigare teknikskiften.

Idén om att använda upphovsrätten som ursäkt för att jaga IP-nummer är byggd på fel grund. IP-nummer är inte personliga fingeravtryck. I min familj sitter vi på samma IP-nummer, ska mitt nätverk stängas av så att jag inte kan betala mina räkningar eller blogga för att någon unge haft en kompis här som fildelat? Nu har vi krypterat nätverk förstås, men på vägen mellan mitt hem och centrum finns det 74 okrypterade nätverk, läs IP-nummer att låna för den som känner sig manad. Så vem vet någon sitter kanske ute i parken och fildelar på ditt nätverk, eller det kanske är grannens unge som är skyldig, eller grannen själv? Men det är ditt IP-nummer och du som får förklara dig. Det känns inte rätt, inte rätt alls.

När SL nu lovar surfmöjligheter på bussen mellan Norrtälje och Stockholm kommer det kanske att sitta personer på bussen och fildela för fulla muggar på SLs nätverk. Eller hur löser man det tekniskt? Bara en stilla undran. Steelneck - du får fylla på...

intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var en god medmänniska och öppna upp ditt trådlösa nät. Stäng inte ut av rädsla.

För några månader sedan var min faster på besök hos min farmor och farfar som börjar närma sig 90 år gamla. De har givetvis inget Internet, men min faster kunde ändock surfa in på Claes Ohlson med sin laptop, med farfar pekandes bredvid, och beställa lite grejjor till dem. Detta tack vare medmänskliga grannar som sätter ett värde i att vara tillåtande istället för att på förhand tro ont om andra medmänniskor. De bidrar till en bättre värld.

//steelneck

Anonym sa...

Jag har börjat fundera om inte både skivbolag och framförallt artisterna gör sig själva en mycket grav otjänst om man driver okunniga politiker till massövervakning.

Hittils har de ju faktiskt kunna spela på svältande-artist-kortet, och det har i alla funkat på rätt många som inte är insatta i debatten. Men vad händer när oskyldiga människor börjar få sitt privatliv kränkt, med motiveringen att någon premiärspringande artist skall kunna få ännu mer pengar? (det är ju dessa som syns) Jag tror att de sympatier som ev. funnits då är mycket effektivt bortspolade. För om valet verkligen stod mellan att få betalt för något som faktiskt är lyxkonsumtion och å andra sidan rätten till privat kommunikation, då är valet enkelt - Låt dem svälta! De får väl skaffa sig vanliga jobb som alla andra och klinka på sin nedrans gitarr inne på sängkammarn, alternativt få den nedkörd i halsen.

Lyckligtvis är inte valet så svartvitt egentligen. Men om RIAA, Ifpi, STIM mfl. får sin vilja igenom, då har de ofrånkomligen gjort saken precis så svartvit, och då lär det gå illa när allmänheten drabbas och sedan fäller sin dom.

//steelneck