Jag har knyckt detta från Per Schlingmanns bok Med sikte på framtiden som jag har läst. Jag är inte säker på att alla moderater i regeringen och riksdagen har läst den dock. Inte med tanke på den senaste tidens händelser med exempelvis FRA-spaningslagens omröstning. Det gör mig lite beklämd ty jag tar dessa ledstjärnor på allvar. Jag tycker att man ska göra det och arbeta för dem. Det är jag som har markerat texten.
"Moderaterna är frihetens parti och vår uppgift är att verka för att öka beslutanderätten för människor. Äganderätt och marknadsekonomi är några av förutsättningarna för frihet och demokrati. Det ger möjligheter för männsikor att förverkliga sina livsplaner i frivilliga samarbeten med andra. Det ska alltid vara så att människan sätts före systemet."
Om partikultur
"Vi har pratat om detta länge. Ändå är det just partikulturen - partiets själ - som lätt glömts bort och stagnerar inom alla politiska partier. Jag är av uppfattningen att homogenisering konserverar. Öppenhet och fördomsfrihet är en nödvändighet för att tänka fritt och därmed större och för att detta ska ske så måste vi ha en kultur som är tillåtande. Inte bara inför olikheter i tankesätt utan även för misslyckanden. Högt i tak, lärande och öppna diskussioner - det är så vi ska fortsätta att bredda vårt parti och skapa ännu en valframgång"
Från kandidatförsäkran
"... Vår syn på förtroendemannarollen
Att vara förtroendevald moderaterna innebär att förvalta väljarnas förtroende i politiska organ. Det innebär inte att man innehar en anställning för vilken man uppbär lön. Som förtroendevald måste vi hålla det vi lovar, men också agera i enighet med de värderingar vi står för. I våra kontakter med väljarna är vi alltid öppna med avsändaren och sprider inte rykten. Vi måste ställa högre krav på oss själva och möta väljarnas krav på vårt agerande. Som förtroendevald är man representant för moderaterna i alla sammanhang och de gäller agerandet i såväl ord som handing"...
Niklas Wykman är också besviken
Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, partivision
5 kommentarer:
Du är i dag där jag var för tre år sedan. Sedan upptäkte jag att de fina orden jag trott på inte var mera än just fina ord. Börja titta på vad som görs i stället så kommer du få en helt annan bild av det parti som du kallar för ditt. Efter det så måste du ställa dig frågan "Är det Partinamnet eller ideerna som jag vill stödja?" Detta kommer inte att vara en bekväm process. Det var det inte för mig. Jag bytte parti till Piratpartiet. Jag tror dessutom det är så en demokrati skall fungera. Sköter sig inte en regering eller partiledning så bort med dem och in med en annan. Sköter sig inte den nya regeringen eller partiledningen bort med dem. Ingen kan inbilla mig att vi bara har två alternativ att välja på. Pest eller Kolera, Rött eller Blått. Jag är beredd att prova nya lösningar tills jag hittar en som passar.
Som du kanske förstår så vill jag lyfta upp de här "orden" nu för att tydliggöra dem för ALLA moderater.
Jag är inte heller nöjd med handlingen så här långt. Men det är två år till nästa val. Då får vi se... Lite tid till ska de få, jag har varit "betonghäck" sedan 1973 och tror att det måste finnas de som vill styr ain handlingen i orden.
När min fru och jag bilade genom Frankrike förra året, så försökte vi en kväll hitta vårt hotell. Inte det lättaste i Frankrike, som förmodligen har Europas (om inte västvärldens) sämst skyltade vägnät.
När vi hade kört flera mil insåg vi att vi hade kört förbi vårt hotell. Då såg vi ett annat hotell framför oss och hade då att välja mellan att köra tillbaka till det hotell där vi hade bokade rum som väntade på oss (tryggt och bekvämt) eller ta det nya hotellet (inte säkert att det fanns lediga rum).
Som de svenska trygghetsnarkomaner vi är valde vi att åka tillbaka, men det var inget självklart val.
Frågan är alltså hur långt moderaterna behöver backa för att hitta rätt i sin ideologi igen. Efter vad jag förstått så var tydligen Reinfeldts utnämning till partiledare inte helt konfliktfritt, kan det vara dit ni behöver backa?
Nåja, som jag påpekat i andra kommentarer, piratpartiets strategi bygger helt och hållet på att det finns andra, ansvarsfulla partier i riksdagen, som kan hantera alla de frågor som inte finns på vår agenda, så jag önskar dig och alla andra svikna liberaler lycka till, med reformarbetet inom era respektive partier, av hela mitt hjärta!
Hur som helst kan man inte bara lämna när det går en emot. Inte i första taget. Men sen kanske, allt beror på Björn.
Jag gillar Piratpartiets ställningstagande för den personliga integriteten. Jag trodde att den fanns även i moderaterna och är nu ute och letar efter den. För de jag pratar med anser att den finns. Men...
Förresten så verkar det inte som om det går att bestämma hur många bokstäver det ska vara i kommentarsrutan i blogger. Jag har letat men fann ingen inställning så det sker nog automatiskt.
@Mary:
På exempelvis HAX blogg behöver jag inte knappa in några bokstäver alls. Jag är ju faktiskt redan inloggad med namn och lösenord via Google/Blogger, så varför det krävs både hängsle och livrem för att posta en kommentar då, vet jag inte.
Kanske finns det en kryssruta där du helt enkelt kan välja bort den där "mata in konstigt skrivna bokstäver"-rutan (som jag vet har ett särskilt namn, men som jag aldrig kommer ihåg) för andra än anonyma?
(och som vanligt fick jag såklart både q och v -- de svåraste bokstäverna :) )
Skicka en kommentar