fredag 27 juni 2008

Får man inte bjuda vem man vill på privata kalas längre...

Visst låter det som om det gått lite på tok vad gäller inbjudningarna till ett födelsedagskalas. Alla utom två blev bjudna, den ena var en mobbare och den andre hade inte själv bjudit det inbjudande barnet på sitt kalas. Och...

Man måste väl ändå få bjuda vem man vill till sina privata kalas. Förvisso kanske någon inte blir bjuden och blir ledsen, men ska killen som har kalaset behöva stå ut med sina antagonister på sitt eget privata födelsedagskalas för att det inte ska bli orättvist? Även barn måste lära sig att hantera konsekvenserna av sina gärningar.

Det kan säkert vara synd om mobbare - men det är mer synd om dem som blir utsatta. Monica ger en liten vidare bild av det hela och jag kan väl inte annat än hålla med henne i sak. Inbjudan borde skett på annat sätt. Skolan har ansvar för alla.

Om det blev fel att lämna ut inbjudningskorten i skolan är en sak. Men det bör väl ändå inte bli ett fall för JO? Någon måtta får det väl ändå vara saker och ting. Är det någon som minns advokaten som tvingade sin granne att ha rökruta på tomten och själv gick med ansiktsmask för att poängtera obehaget?

Ibland känns det som om folk är helt galna. Särskilt vuxna faktiskt.

(Aftonbladet)
(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Jo, man får bjuda vem man vill på privata kalas. Det handlar om att det skedde i skolan. Där har läraren ansvar för ALLA elever. För övrigt, se mitt inlägg.

Anonym sa...

http://sydsvenskan.se/lund/article340726.ece

Bra artikel om detta. Skandal att skolan blivit ett socialt dagis där man inte får ha privata tillställningar utan skolans tillstånd.

Galaxa sa...

Nu var det ju PAPPAN som JO-anmälde, inte skolan! En ovanligt dum pappa, för övrigt, för att vara vuxen. Det finns väl andra sätt att stödja sitt barn mot ev. mobbare än att mobba tillbaka!

Privata kalas ska man inte bjuda inte till inom skolans område. Där ska alla barn känna sig trygga och man ska sträva mot en likadan värdegrund. Den här skolan hade en bra regel - varför kunde inte den här familjen följa den?

Mina tonåringar har vuxit upp med denna regel sedan dagis-tiden och det har bara varit bra för dem. De har bl.a. sig att umgås med andra än bara sina bästisar. Och faktiskt - den som mobbar, kan det också vara synd om. Det var kanske att komma på barnkalas som den lille otäcke mobbarne behövde!

Anonym sa...

Galaxa har du en aning om hur det känns att bli mobbad för hade du gjort det hade du inte krävt att din mobbare skulle bjudas. Jag blev själv mobbad i skolan och var på väg att ta livet av mobbaren men som vanligt gjorde skolan inget.

JorgenL sa...

Det tillhör väl normal hyfs att inte peka ut dem man låter bli att bjuda genom att dela ut inbjudningarna i skolan.

Regeln är helt OK, vill man inte bjuda alla så lämnar man ut inbjudningskorten i postlådan, då behöver ingen känna sig utpekad på samma sätt.

Pappan måtte vara antingen korkad eller ha läst juridik, bara för att det är olagligt att dela ut korten på det viset betyder det inte att man ska göra det. Och framför allt inte slösa med skattepengar genom att JO anmäla...

JorgenL sa...

...bara för att det INTE är olagligt...
ska det såklart vara.

Anonym sa...

Nu vet man inte riktigt hur mobbad killen har varit - det framgick inte av Aftonbladets tidning, men att mobba tillbaka känns inte som ett bra alternativ.

Skulle själv aldrig ha bjudit hela min klass på den tiden - men om jag hade kommit på idén att bjuda alla utom 2 i min klass så hade nog mina föräldrar reagarat väldigt skarpt mot det - för det är mobbing!

Har däremot varit den som inte har blivit bjuden någon gång, och det svider kan jag säga vilket gör att jag tycker att det är BRA att skolan agerar så att det åtminstone inte sker på skolans område. Jag hoppas därför att de inte fälls, för då kan de lika gärna lägga ner allt vad mobbingplaner heter. Eller ska den nya lösningen vara mobba tillbaka så blir allting bra?
/Lena

kulturbloggen sa...

De där inbjudningskorten i skolan ja. Jo jag minns när grabbarna var små. En del skulle göra så stor affär av det och dela ut till särskilda för att andra skulle känna sig utanför.
Om man inte bjuder alla hör det till vanlig hyfs att göra det lite mer fint utan att alla ser. Vanligt sunt förnuft helt enkelt.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Nog är det en underlig värld vi lever i - VARFÖR ska barnen invaggas i någon falsk föreställning om att "alla är välkomna" när det faktiskt inte är sant, och framförallt, det är ju inte så det funkar i vuxenlivet. Nog delas det ut inbjudningar (om än inte skriftligen) på arbetsplatser utan att ALLA måste bjudas. Rent löjl!
Jag kommer också fortsättningsvis låta mina barn bjuda DE DE VILL BJUDA på sina kalas, och enklast är ju att dela ut inbjudningslapparna på skolan. Jag har inte allas privata adresser och har faktiskt vare sig råd eller lust att bjuda precis alla. Barnen bjuder de som de tycker om att leka med, punkt slut!
"Mamma som tröttnat på fånerier!"