fredag 25 juli 2008

Blondinbella berättar om sin skräckupplevelse...

Aftonbladet Plus brukar skriva om hemliga saker bakom lösenordet för Plus. Idag finns en längre artikel där Blondinbella talar ut om sin hemska upplevelse i Italien. Att Aftonbladet drar växlar på henne för att få fler prenumeranter till Plus kan man tycka är väl oförskämt, men de gör liknande saker lite då och då. Själv är jag nyfiken av naturen och har förståss ett Plusabonnemang. Skäms lite för det egentligen, som att läsa damtidningar ungefär. Bara hos frissan ni vet.

Men för att återgå till Blondinbella, stackars liten. Hon var med om ett regelrätt övergrepp av vuxna män i grupp. Förfärligt. Fel plats vid fel tillfälle. Hoppas att hon får chans att återhämta sig nu och kan läka sina sår på ett bra sätt. Många kvinnor har varit med om liknande saker och det tar tid att komma över sådant. Det viktigaste är väl att man inte lägger skulden på sig själv. Men lilla Isabella är bara 17 år och alldeles för liten för att leva vuxenliv.

I det här sammanhanget så finns det en parallelldiskussion som är väldigt viktig. Den handlar om när vi som föräldrar ska släppa iväg våra barn på såna här äventyr på egen hand. Ska man släppa iväg tonåringar till ställen där man själv vet hur det går till. Nattklubbar är inte ställen för barn precis, i synnerhet inte att besöka på egen hand. Det handlar om att utsätta sg för risk och det måste man naturligtvis göra ibland, men varför på just en nattklubb där man i förväg vet att det inte är ett "kindergarten".

Jag tycker att barn får bli vuxna alldeles för tidigt - samtidigt som föräldrar fortsätter att vara ungdomar och struntar i sitt ansvar som föräldrar alldeles för lätt. Meningen är inte att peka ut Isabellas föräldrar nu, självklart inte. Utan mer allmänt. Det som hände henne är dessvärre inte något ovanligt, det händer varje dag men det talas inte om det. Kunde hänt på Sturepan eller någon annanstans.

Låt detta bli en väckarklocka för att förstå att man inte är vuxen när man är 17 år, man bara låter som en sån.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Maria sa...

Men du. Hur hade det skiljt sig från om hon varit tio år äldre? Även vuxna går på nattklubb, övergreppet hon blev utsatt för hade kunnat hända såväl en sjuttonåring som en femtioåring.

Väckarklockan för mig är inte att hon är sjutton, jag ser inte hur det spelar in. Min väckarklocka är kommentarerna jag läser om det hela.. Naiva svenska tjejer, hon har en bikinibild på sig! osv. Fler dömer än har någon empati för en våldtagen (sexuellt utnyttjad, skadad, vad det nu kan klassas som) kvinna. Saudiarabien nästa.

Mary sa...

Du har rätt i det förstås. Kan hända vem som helst.

Men jag är nog mer inne på tanken hur vi ska kunna skydda våra barn... Det är inte bara den här tjejen det gäller utan mer allmänt. Det är självklart att man borde få gå runt med bikini och naken också om man vill. Men man måste ändå ta hänsyn till att det finns en omvärld som inte är vänlig och överseende på alla sätt. Det är mer den jag tycker att alla ska medvetandegöras om. Ung som gammal egentligen.

Jag tycker oerhört synd om både Blondinbella och hennes kompisar som behövde uppleva det där.

Men man behöver inte hoppa i en bassäng där det finns krokodiler. Eller hur? Men man måste förstås veta att de finns där också.

Maria sa...

Nej, det verkar dumt att hoppa i en bassäng med krokodiler. Att däremot gå ut och festa bland -människor- (män är människor), tycker jag man ska kunna göra.

Är det ok med alla män som läser att de jämförs med krokodiler, i vars natur det ligger att slita sönder små tjejer? Krokodiler kan man knappast uppfostra. Män..?

Tror du risken för en tjej att våldtas är större om hon har bikini? De flesta våldtäkter sker ju i hemmet svjv, så om den gifta mannen är den vanligaste förövaren mot sin hustru, vad är din lösning då? Man bör undvika äktenskapet, kanske?

När jag var sjutton gjorde jag en massa saker som jag visste var lite på kanten. Jag gör det fortfarande. Om jag blev våldtagen oavsett situation skulle jag bli väldigt upprörd av att någon pratar om att hoppa i en bassäng med krokodiler, och att det kanske man inte behöver göra.

Mary sa...

Jag tror att du missförstår mig med flit. Eller också har du svårt att förstå liknelser och väljer att tolka dem bokstavligt. Gör inte det.

Jag tycker inte att män är krokodiler, men på vissa ställen så kan vissa män uppföra siga nnorlunda än man har tänkt sig. Det kan gälla för vissa kvinnor ockås på vissa ställen. Är du med?

Jag försökte bara säga att man kan råka illa ut och det är för jäkligt. Men lite ansvar har man väl ändå för de platser man väljer att vara på. Om man nu förstår och vet att de kan vara farliga och att det kan hända trista saker där. Det är inte säket att man vet allting. I synnerhet inte när man är 17 år.

Var och en lever naturligtvis som den vill. Själv är jag ganska präktig avmig och väljer bort att ensam promenera omkring full på stan i mörka gränder till exempel. Eftersom jag tror att det kan hända mindre önskvärda saker där. Men det är mitt sätt.

Staffan V sa...

Det hemskaste är väl kanske att hennes föräldrar tillåter/uppmuntrar henne att leva (eller iaf skriva om att hon gör det) ett sådant liv för att sedan skriva om det p bloggen och därigenom dra in mer pengar till Blondinbella AB.

Mary sa...

Det är svårt att generalisera förstås. Blondinbella verkar vara en väldigt gullig och duktig tjej tycker jag.

arthur sa...

Man är vuxen vid sjutton, bara en oerfaren sådan. Det är en ålder där våra förfäder för några sekel sedan normalt var familjeförsörjare. Det är vår inramning i ett socialt kontext som har förändrats.

Mary sa...

Javisst Arthur. Men det är i den sociala kontexten vi lever. Dessutom ser den olika ut i olika länder också. Kulturskillnader mm mm