lördag 19 juli 2008

Jag vet att man inte startar krig...

Obs! Jag har försökt få normal storlek på bokstäverna här, men det går inte så ni får stå ut...

Visst kan man få drömma. Tänk om en amerikansk presidentkandidat, ja vem som helst för delen kunde säga just så:

Jag vet att man inte startar krig...

Jag vet att man inte startar krig...

Naivt kanske, men tänk om. Så mycket bättre världen skulle vara om vi slapp alla dessa krig, unga pojkar för det mesta som ska behöva delta i massakrer utklädda med vapen, uniformer och hjälmar och stridsvagnar i situationer där all mänsklig värme är som bortblåst.

Det är lätt att bli trött på alla dessa stridsp-ar som på blodigt allvar ser sig som framgångsrika brickor i krigets krassa verklighet. Man kan undra om det saknas någon skruv...

Nej bort med krigen... Finns det inga människotänkande politiker. Måste allt vara så instrumentellt? Min man tittade just över kaffekoppen och sa att "om kvinnor bestämde skulle det inte bli några krig eftersom de inte skulle komma överens om vilken färg det skulle vara på vapnen". Ja kanske det, familjefrukostar kan bjuda på skojiga uttalanden - om man försöker ha lite humor alltså.

(SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


8 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Ja, McCain kanske i teorin vet hur man vinner krig men hans egen erfarenhet är kanske inte något att bygga på.

Vad jag vet så förlorade USA Vietnam-kriget. Med ganska stora förlustsiffror, jag kommer än idag ihåg bilderna på TV från när den sista helikoptern lämnar US ambassad.(ja, så gammal är jag :-D)

Jag tror du har utbyte av boken "Torture and the twilight of Empire" av Marnia Lazrag som jag tipsat farmor Gun om. Jag bedömer att den ligger i linje med dina slutsatser men ger ett tämligen bra faktaunderlag.

Klara sa...

Mary, jag har drömt om dig inatt. Inte för att jag egentligen vet hur du ser ut, men jag såg The Power of Nightmares igår och av någon anledning fick du huvudroll som misstänkt terrorist i mina drömmar inatt. Förmodlien för att du är den mest lugna av alla bloggare i motståndet, för du var ju oskydlig även i drömmen.

Till slut bestämde poliserna, som du först lyckades springa från men som sedan fick fast dig bakom en byggnad att okej, vi ger dig en vecka.

Så du fick en vecka på dig att fly. Av någon anledning var vi alla bloggare och andra i USA, fast du var medborgare där. Du ville inte fly med oss andra till Sverige i alla fall.

Det läskiga med sådana här drömmar är att tänka vad som skulle ha hänt om vi själva var i krig, på samma vis som USA är det idag. Att förlägga händelserna runt en själv i stället för "där borta".

I ett krigsscenario är det inte alls overkligt att tänka sig att väldigt många av oss bloggare och andra fritänkare skulle vara politiska dissidenter och därmed arresteras.

Det är riktigt läskigt.

Och därför passade den här kommentaren här idag under just den här rubriken.

Mary sa...

Ja, det är riktigt läskigt faktiskt. Jag tänker ofta på det där också. I ett närmare perspketiv. Vad innebär mina protester mot FRA-lagen för min framtida politiska karriär till exempel? Jobbmässigt? - är man en bråkstake nu?

Man kanske inte ens kommer längre än til gränsen om man vill resa till olika länder. Det finns massor med olika obehagliga scenarios...

Marcus sa...

McCain precis såsom Bush är inte intresserad av att lösa en konflikt utan bara intresserad av att vinna.

För att ge ett exempel på hur infantilt det är så föreställ dig att din partner beter sig på samma sätt.

Mary sa...

Du Klara. Att vi börjar tänka i de här banorna betyder egentligen att terrorn redan startat. Terror är ju att skapa rädsla. Riktigt scary...

Klara sa...

mary: ja, precis. det är det som är så läskigt. när man börjar bli rädd och bli tyst om det, det är då det börjar.

det är därför - brukar jag säga - som man ska stå upp och kämpa allt vad man bara kan, för man vet inte när man förlorar sina rättigheter.

hmm får nog ta å skriva ett inlägg om det här trots allt. har haft lite bloggvila ngåra dagar annars.

John Olsson sa...

Flesta bloggar här SVD tycks vara skrivna av indoktrinerade barnungar.

Ingen normal människa vill ha krig, det sägs väl självt. Men att gömma huvudet i sanden då människor blir torterade, våldtagna och mördade i 100 000-tal (som Saddams Irak), är rent omoraliskt.

Detsamma hände ju i 2:a Världskriget då 6 miljoner Judar mördades här i Europa. Då satt också Sverige och tittade och t.o.m. tjänade stora pengar på kriget. Detta också omoraliskt!

USA gjorde rätt ta ansvar att få bort denna groteska Saddam Hussein och stoppa förintelsen av stora Irakiska minoritetsgrupper.

Dessutom blev det slutet för Saddams dröm att framställa nukleära massförstörelsevapen.

Mary sa...

John - intressant analys. Jag är 50+ och tror att det finns andra lösningar än krig när man vill lösa konflikter.