fredag 11 juli 2008

Svara på rätt fråga...

Nu hör jag återigen statsministern säga att regeringen borde varit bättre på att utveckla vad underrättelsetjänst är för något. Han säger också "– Vi har mer att lära. "Har svenska folket inte kunnat ta till sig och förstå vad vi menar, då måste vi göra det bättre". Likaså säger Per Schlingmann att kommunikationen om lagens syfte kunde ha varit bättre.

Kritikerna inklusive jag själv har nog förstått det där med underrättelsetjänst och vi har också förstått syftet med lagen. Det är ingen som säger emot signalspaning. Kritiken handlar inte om syftet utan om konsekvenserna av tillvägagångssättet. OK? Blogge tar i lite mer än jag men
säger ungefär samma sak, syftet med lagen är inte relevant från de kritiska rösternas vinkel.

Det handlar om VARFÖR denna underrättelsetjänst och signalspaning måste skötas med massavlyssningsteknik? Det är möjligt att det inte är syftet med lagen. Men det får den konsekvensen av att man nu avser använda den teknik man har lagstiftat om. Detta är krassa tekniska fakta. Svara på rätt fråga istället för att hålla på dribbla om en massa andra saker som man brukar säga till studenterna.

Jag kopplar in mitt livs huvudcitat här:

"I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant." (Robert McCloskey)

och så det här

"There is always more than one way to do it"(Larry Wall, skapade programspråket Perl)

Hanne Kjöller skriver och ger lite historisk återblick av vad som kan hända och har hänt. Hon nämner också Groupthink, vilket jag själv skrev om för en tid sedan. Det är en mycket intressant företeelse och den som är iblandad är oftast inte medveten om vad som pågår. Men krafterna är starka. Såna saker som vi beteendevetare funderar över.

Farmor Gun tycker som jag att man inte ska ge upp att traggla FRA-frågan och tro att Mona Sahlin ska lösa den. Nej det gäller nog att vara ihärdig. Jag tänker också hålla mig lit elugn etttag nu. Men eftersom man läser nyheter vartefter så beror det på vad som dyker upp. FRA-lagen har fått en egen sång också. Läs texten här - sjunga får ni göra själva.

För övrigt så gillar jag det här med skattesänkning statsministern. Allt är verkligen inte fel med alliansen. Men FRA-lagen ojojoj...

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: