tisdag 5 augusti 2008

Jag, moderat

Uppdatering: Jag skrev det här för att påvisa att det finns moderater som är emot FRA-frågan och som står för det, det innebär inte alltid att man är emot hela partiet. Tillsammans på samma arena finns människor från alla olika politiska inriktningar. Kanske att detta är den första och största manifestationen kring en fråga. Det finns frågor som inte har partibok och nya konstellationer av människor bygger nätverk snabbt och kommer samman. Hierarkier får ge vika och det kloka är nog att lyssna på vad det är frågan om. Det fungerar inte att sortera in alla i kända mappar och fack. Det handlar om en fråga. FRA-lagen.

Det dyker upp, lite här och där, moderater som vill misskreditera oss andra moderater som är mot FRA-lagen. Det sägs att vi skadar moderaterna mm mm. Men det missas en väsentlig poäng här, FRA-frågan handlar inte om moderaterna! Eller om att försvara egna positioner inom den moderata organisationen. För min del handlar det om att försvara alla svenska medborgares rätt till ett privatliv. Att i lag skapa möjligheter för att söka igenom vår e-post, lyssna på våra telefonsamtal, läsa våra SMS och fax betraktar jag som ett oerhört intrång i den privatsfär som man i ett demokratiskt samhälle ska kunna kräva att få ha. Man ska kunna meddela sig anonymt, man ska få uttrycka avvikande tankar och framförallt man ska få vara ifred. Det är en samhällsgrund som nu rycks undan. Om man inte vill förstå det så är det väldigt beklagligt.

Jag har varit moderat sedan 1973 och i princip alltid varit en arbetare bland andra i vingården. Jobbat som en iller i valrörelser, stöttat partikamrater och försvarat den moderata politiken och lagt ner hur mycket fritid som helst på att sprida det moderata budskapet. Inte överens med partiet i alla frågor naturligtvis, men de flesta är heller inte viktiga att ta strid för. När jag nu valt att vara kritisk mot FRA-lagen så har det inte med moderaterna att göra utan mer med saken i sig. Lagen i sig. Den är inte bra. En lag som behöver 30 hastigt påkomna tillägg på en eftermiddag är inte bra, det säger väl sig självt? Att dessa sedan tillkom efter protesterna i riksdagen är självklart vällovligt, men kan en sådan lag vara bra? Hur många fler tillägg behövs? Varför är det så vårt att göra om den?

Många argument mot FRA-lagen

Många kloka synpunkter har framförts om varför lagen inte är bra. Från jurister, IT-experter, beteendevetare som jag själv, samhällsvetare, akademiker, specialister och fritänkare. Alla olika politiska inriktningar har samlats kring en gemensam fråga som står utanför partipolitiken och berör oss alla. Vi har bemötts som om vi alla vore mindre vetande.

Frågan om FRA-lagens icke vara har beskrivits på en massa olika sätt och med olika inriktningar och innehåll. En del hårda personangrepp har det varit (men inte här), det har varit fakta, humor, bild och musik. Allt för att försöka nå fram. Det har skrivits bloggmeter om hur människor blir rädda och otrygga när de bevakas, hur man förändrar sitt beteende bara genom misstanken att man kan vara bevakad. Som att ha en mikrofon hemma utan att veta om någon sitter i andra änden och lyssnar eller ej.

Daniel J Solove har ställt en del motfrågor till dem som inte tycker att det är så märkligt att bli avlyssnade eftersom de inget har att dölja. Det är på temat ”rent mjöl i påsen”. Ofta i den meningen att man inte har gjort något ”olagligt”. Men den privata sfären täcker så mycket mer. Eller hur?

"! My response is “So do you have curtains?” or “Can I see your creditcard bills for the last year?

! So my response to the “If you have nothing to hide...” argument is simply, “I don’t need to justify my position. You need to justify yours. Come back with a warrant.”

! I don’t have anything to hide. But I don’t have anything I feel like showing you, either.

! If you have nothing to hide, then you don’t have a life.

! Show me yours and I’ll show you mine.

! It’s not about having anything to hide, it’s about things not being anyone else’s business.

! Bottom line, Joe Stalin would have loved it. Why should anyone have to say more?” (Soloves blogg)


Inte om moderaterna


Att de politiker som just i det här fallet för talan råkar vara moderater gör ingen skillnad i sakfrågan. För mig handlar inte detta om moderaterna, eller moderaternas organisation eller om enskilda moderater som personer. Det handlar om den grundläggande rättighet vi har att få vara anonyma och att få vara ifred. Skurkar kan man söka på annat sätt än att rota i min handväska. Se Humlans liknelse.

Mitt hopp står till Europadomstolen nu. Centrum för rättvisa har lämnat in ett klagomål dit som i sin helhet kan läsas här.

” Europakonventionen ger starkt rättighetsskydd Europakonventionen, som är svensk lag sedan 1995, slår (i artikel 8) fast att var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens Skyddet är starkt: För att vara tillåten måste en inskränkning i denna rättighet vara nödvändig i ett demokratiskt samhälle med hänsyn bland annat till den nationella säkerheten. Dessutom måste en lag som FRA-lagen formuleras med en sådan precision att inskränkningen av rättigheten är rimligt förutsebar för den enskilde. Därutöver måste det finnas en ordentlig kontroll av att systemet inte missbrukas. Varje medborgare som anser sig ha fått sina fri- och rättigheter kränkta ska ha tillgång till en effektiv prövning inför en nationell myndighet (enligt artikel 13).”

Överordnad fråga

FRA-frågan handlar inte om moderaterna för min del, det är istället en helt överordnad fråga som gäller hela vårt samhälles existens där vi kan leva som fria individer. Vad gäller underrättelsetjänst, spaning efter yttre hot, staten som skyddar sina medborgare har jag inga problem alls. Det är självklarheter. Men metoden är inte alls självklar. I synnerhet som de argument som förts fram för lagen är minst sagt undermåliga. Vi har fått höra uttalande om gossarna i Afghanistan, bin Ladens infångande, beslutet är fattat, det är bra om debatten lugnar ner sig, det handlar inte om massavlyssning (definitionsfråga, vad är avlyssning av ALLA?).

Någon sa att vi måste lita på att de i regeringen och riksdagen har bättre koll på läget än vi andra. Men tyvärr, just i den här frågan tycker jag nog att det har visat sig att det inte går att känna tillit fullt ut. Det saknas helt enkelt trovärdiga argument. Det är bara en massa snömos som upprepas i det oändliga. Det är en del av det politiska livet, jag är medveten om det. Men man behöver inte gilla det. Jag tycker att FRA-chefen Åkesson ska ha en eloge för att han kämpar för sin sak, men varken han eller någon annan har ännu övertygat mig.

Jag, moderat

Jag är moderat och har varit det längre än många och jag lär fortsätta att försvara moderata frågor och ställningstaganden även i fortsättningen - tror jag.


Farmor Gun – vart ska jag skicka blommorna? Din text gör mig rörd till tårar.

Idag ska man läsa också följande:

Emma blev anledningen till just den här posten. Rhodin skriver insiktsfullt, lugnt och metodiskt. Blå laget börjar spela Tomgångsargumentation. Trotten. Monica R om poliskontroll. Kamferdroppar som tycker att man måste fatta kritiken.

(SvD)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Kurvigheter, Ingerö, Per Hagwall

12 kommentarer:

opassande.se sa...

Det känns nästan som om du skulle kunna bearbeta den här texten och skicka in till någon av morgontidningarna, Mary, tycker det är en väldigt bra text.

Lennart Nilsson sa...

Jag håller med ovanstående, den är super!

Mary sa...

Tack så mycket, men jag var helt enkelt tvungen att stampa ned min fot.

Fredrik sa...

Väl formulerat. Jag tycker nog iofs man kunde sticka ut näsan en aning och påstå att motståndet faktiskt handlar om att vara moderat, och/eller liberal. Som någon annan skrev, Gösta Bohman skulle inte ha accepterat denna utveckling.

Mary sa...

Tack! Jag börjar så här och förstärker vart efter ;-).

Jag är en riktig Bohman-fan, han hade absolut inte gillat det här.

stefan cronberg sa...

Vi som stod upp i motvinden i slutet av 60-talet och början av 70-talet var oerhört tacksamma då Gösta Bohman tog tag i taktpinnen.

Den "ny"-moderata dagisgenerationen i Rosenbad och Gamla sta´n är på god väg att fördärva den respekt som grundlades för moderaterna; ett värdebeständigt parti. Den politiska kompassnålen snurrar nu hej vilt.

Kalla in ngn krishantetare. Peje Emilssons KREAB, där för övrigt Carl Bildt varit styrelseordförande, kunde säker göra underverk. MEN risken är stor att på hamnplanen i Vaxholm, lördagen 9 augusti, det sista hoppet kom att fly...tyvärr.

Peter sa...

Jag har för det mesta sympatiserat med moderaterna men jag känner att det är omöjligt att fortsätta. Det är inte bara FRA lagen i sig utan arrogansen och maktfullkomligheten runt omkring. Göran Persson var en buffel men han kunde i alla fall stå för sina åsikter.

Varför tror du det är så viktigt för regeringen att få igenom det här?

Att man inte förstått kritiken verkar lite väl långsökt. Jag menar man kan säga mycket om Carl Bildt men ointelligent är han i alla fall inte.

Sen tycker jag inte att Åkesson ska ha någon eloge för att han är ute och basunerar ut propaganda för sin egen myndighet.

Mary sa...

Man kanske inte ska ta elogen till Åkesson helt bokstavligt, men vad ska han göra?

Jag har ingen aning om varför regeringen står så fast i den här frågan. Antingen vet de något som de inte tycker sig kunna säga. Men jag undrar det - för med bin Ladenuttalandet som Björklund gjorde så blev det kanske rent av väldigt osäkert för gossarna i Afghanistan. Eller det där om att spana på Ryssland.

Det kan ju handla om goruthink och prestige också. Det är ingen som riktigt vet.

Jag skrev min text för jag tycker som moderat och som liberal att det är viktigt att slåss för våra demokratiska rättigheter. Lagen tar udden av dem oavsett hur man försöker få till det hela med att det inte ska bli så.

En för mig partipolitiskt överordnad fråga alltså.

Mary sa...

Man kanske inte ska ta elogen till Åkesson helt bokstavligt, men vad ska han göra?

Jag har ingen aning om varför regeringen står så fast i den här frågan. Antingen vet de något som de inte tycker sig kunna säga. Men jag undrar det - för med bin Ladenuttalandet som Björklund gjorde så blev det kanske rent av väldigt osäkert för gossarna i Afghanistan. Eller det där om att spana på Ryssland.

Det kan ju handla om goruthink och prestige också. Det är ingen som riktigt vet.

Jag skrev min text för jag tycker som moderat och som liberal att det är viktigt att slåss för våra demokratiska rättigheter. Lagen tar udden av dem oavsett hur man försöker få till det hela med att det inte ska bli så.

En för mig partipolitiskt överordnad fråga alltså.

Anonym sa...

Hej!

Ett riktigt bra blogginlägg! Tycker att du borde redigera det och skicka det till en tidning som en debattartikel eller insändare.

Karbid sa...

Ja, ett mycket bra blogg- och debattinlägg. Du skriver fint och framför vettiga åsikter.

Det enda som drar ner intrycket är att du är moderat. Ack så synd på så rara ärter! ;-)

Mary sa...

moderater är i allmänhet väldigt trevliga människor...

Rara ärtor - kära nå´n.