söndag 7 september 2008

Hälften av vallöftena avklarade - toppen...

Det var väl precis vad som var förväntat också, att vallöftena skulle hållas. Det finns en energi i bilden på SvD - fyra partiledare kommer gående mot kameran. Men lite gladare kunde de se ut nu när de lyckats så bra kan man tycka.

Kanske att det sammanbitna beror på att de fick FRA-lagen på halsen, det var inget vallöfte utan blev istället sommarens och hösten stora virus som spred sig och växte i rask takt genom medier och folksamlingar. Årets snackis helt enkelt. Det var inte ens något man gick till val på.

Motståndarna mot FRA-lagen genomströmmar alla partier och åsiktsriktningar, regeringen har hittills stått fast och använt sin invanda auktoritet till att förfäkta att lagen nu är besutad och ingen ändring kommer att ske. Det mullrar i de borgerliga partierna. Farmor Gun gör en intressant betraktelse i sin blogg idag och kallar det en politiskt stark mur kring FRA. Gun har också skrivit en artikel i Norrtelje Tidning på vilken hon fått följande intressanta kommentar från Clarence Werngren:

"Två olika frågor
Diskussionen om FRA-lagen handlar om två saker som bör hållas isär. Dels om behovet av ett försvar - anfallet mot Estlands datasystem visar att krig numera kan föras på flera sätt - dels medborgarnas krav på integritet. I det senare fallet har utvecklingen gått i riktning mot myndigheternas allt större intrång på den personliga integriteten. Sålunda bör t.e. det fastighetsregister ner på lägenhetsnivå som förbereds i hög grad ifrågasättas. En FRA-lag behövs men måste utformas så att den personliga integriteten inte kränks. Men det inträffade ger all anledning till en övergripande genomsyn av hela myndighetshanteringen av dataregistrering. Clarence Werngren "

Det är så synd att FRA-frågan och diskussioner kring de personliga integriteten ska ta så mycket utrymme från det som regeringen verkligen har genomfört. Jag skulle mycket hellre vilja vara en moderat som satt här och kvittrade än som nu hela tiden i försvarsställning mot ett beslut som så många i Sverige (ja även i Norge och Finland förresten) ogillar så oerhört mycket.

Jag skulle aldrig i livet tänka på regeringsoduglighet utan precis tvärtom om regeringen rev upp FRA-lagen och började om på nytt. Rent av skulle jag känna stor stolthet inför det och snabbt glömma och gå vidare och glädjas åt att resten av valöftena kunde prickas av, ett efter ett. Rivs FRA-lagen upp så kommer många att vara supportande i stället. Det skulle vara ett bevis på duglighet det.

Om man tänker på att sociogramartikeln som Klamberg&Co skrev på DN Debatt som fick över 200 blogginlägg och artikeln om alliansen vallöften hittills fått två vardera i DN och Svenskan så visst är det skillnad på engagemang, eller hur? Ja, med mitt blogginlägg blir det nu tre... Det känns väl lite beställt det här, men jag är snäll och skriver och så betalar jag medlemsavgift också. Men den där entusiasmen som Sanna Rayman talar om i sin krönika får jag leta efter idag. Jag tror att hon har rätt i att det är de riktigt borgerliga tankarna som saknas. Jag menar FRA-lagen och moderater går bara inte ihop.Om man vill kan man från alliansens hemsida ladda ner lite olika allianssymboler att ha på bloggen.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

arthur sa...

Jag är också förbryllad. Jag kan inte för mitt liv förstå *varför* Alliansregeringen beter sig så här. Det måste vara uppenbart för dem att det blir omöjligt att vinna valet om fotfolket skäms för sin Allians, moderaterna mer än någon annan. Det är inte regeringsduglighet att inte klara av att begrava en sosse-propp som strider mot alla borgerliga värderingar. Tjurskallighet av en isolerad statsminister verkar troligare.

Vill man vinna ett val räcker det inte att begrava FRA-lagen. Det krävs ett brett och konkret arbete för att återställa det demokratiska förtroendet. Det måste gälla liberala borgerliga värderingar och att återställa den personliga integriteten som nu hotas från så många håll.

Då hjälper det inte att lydiga knapptryckare som Göran Pettersson går ut och med nedlåtande formuleringar påstår saker han rimligtvis måste veta inte är korrekta, förutsatt förstås att han läst propositionen.

Morfar Lasse sa...

Visst! Det är helt riktigt! Men vilka drabbar besluten? jo kommunerna och andra, som får stå för de direkta kostnaderna! Det är inte svårt att bestämma en maxtaxa, när de är andra betalar!

arthur sa...

"kommunerna och andra"

Inte är det väl kommunerna som står för kostnaderna? Det är Du och jag som betalar!

Anonym sa...

Men vad menas med "avklarade"?

Själv kände jag mig lurad när det visade sig att man "klarat av" vallöftet att polisen skulle satsa på att klara upp vardagsbrottsligheten genom att man hade skickat en skrivelse till Rikspolisstyrelsen. Que?
Ett skämt skulle kanske en del sig - jag kallar det att lura oss väljare

/Nattkatta