I samband med att obduktionsbilder på barn hamnat på internet har det varit en stor diskussion om offentlighetsprincipen. Jag rekommenderar läsning på Gunnar Hökmarks blogg om just den saken.
Det är synd att offentlighetsprincipen används mer som en möjlighet att hänga ut enskilda personer än att kontrollera hur staten och det offentliga sköter sina jobb.
(Aftonbladet)
Läs även andra bloggares åsikter om offentlighetsprincipen, gunnar hökmark, samhälle, demokrati, moderaterna
6 kommentarer:
Det finns en sekretesslagstiftning som gäller för människor i livet och denna bör kunna följa dem in i döden. Om det är så att rättsapparaten inte klarar att göra avgränsningar utan att förlora sin trovärdighet, då är samhällsklimatet mera under isen än vad jag trodde. Eller är det så att man obstruerar för att begränsa Offentlighetsprincipen? Jag tycker att Thomas Hartman försvarade Offentlighetsprincipen på ett bra sätt. Vi får inte glömma att journalister har ett horn i sidan på oss i denna sfär - dom klarar att se dessa bilder och kan avgöra vad vi läsare bör få ta del av. Utslag av en yrkesskada? Jag tycker att rättsapparaten ska skärpa sig!
Hej! Tipsade Drottningen igår om att Expressen i topp på ettan publicerade bilder på döda småbarn efter orkanen Ikes härjningar på Haiti. Samtidigt som tidningen - och pressombudsmannen Yrsa Stenius - förfasade sig över att TPB länkat till den officiella förundersökningen i Arbogamålet. Detta kallar jag hyckleri! Rekommenderar dagens postning från Drottningsylt: http://drottningsylt.scriptorium.se/
Visst, finns mkt hyckleri i (kvälls-)tidningsbranschen. Men Expressen har väl inget ihop med Yrsa Stenius? Det är ju AB som hon "ligger nära".
Tror som Farmorgun att utläggandet av bilderna kan vara ett sätt att sabotera FRA-debatten.
Men, om det är så att man kan sekretessbelägga individkränkande material i en rättegång, då är det tingsrätten som inte skött sig.
De skulle ha använt hemligstämpeln för att skydda barnens minne och de anhöriga.
I så fall hade ingen kunnat publicera bilderna. Och då behövs inget prat om lagändringar.
Det viktiga är att ha i åtanke när det kan ske kollision mellan offentlighetsprincipen och integritetsskyddet är att de båda är till för ´den enskilde, inte för makthavarna.
Christian Engström sa i TV4:s morgonprogram idag:
"Man måste veta vad man ska söka efter" för att kunna hitta materialet
Detta demonstrerar TV4 perfekt i en demonstationsvideo så att alla kan hitta rätt i djungeln av filer på Pirate Bay!
TV4 är alltså högst aktiva i spridandet av förundersökningsprotokollet!
Varför TV4 ? Tänk på föräldrarna!
Låt inte fler föräldrar uppleva skräcken att se bilder på sina döda barn spridas på nätet.
SPRID LÄNKEN, SKRIV PÅ.
http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2396
Pirate Bay fungerar ungefär som ett annonsplank (mycket grovt förenklat!!!)
Du sätter upp en annons om att du har en fil hemma hos dig! Sedan kan den som vill komma hem till dig och ta en kopia! Därefter kan den som gjort en kopia ansluta sig till listan på anslagstavlan så att en tredje person kan välja att gå hem till person1 eller person 2 eller att hämta halva filen hos 1 och andra halvan hos 2.
Ungefär så...
Den som äger anslagstavlan kan rycka ned listan. Det kommer säkerligen upp en ny lista på någon annan av hundratals andra sådana inom någon timme. De som redan har listan kan också gå direkt till hemmen utan att först kolla listan.
Pirate Bay har alltså inga filer överhuvudtaget! De kan inte ta bort filer som de inte har!
Det är många som inte ser denna skillnad!
Skicka en kommentar