måndag 1 september 2008

Riktigt riktigt bra regeringen...

Jag tillhör inte dem som varit så imponerad av den skolpolitik som hittills förts, den har varit för snuttifierad med saker som att lärarna får rätt att ta mobiltelefonerfrån ungrana, ordning och reda osv. Det är sån´t som borde fixas utan politiska beslut.

Dagens DN-artikel där partiledarna skriver om sin stora nysatsning på yrkesutbildning även för den som inte har den rätta teoretiska läggningen och har passerat 20-årsstrecket är helt lysande. En eftergymnasial yrkeshögskola där branscher och näringsliv får vara med och samråda måste vara det bästa som hänt inom utbildningssektorn på mycket länge.

Riktigt positiv idé känner jag i ryggmärgen. Yrkeshögskola. Det låter bra.


(SvD)
(Expressen)
(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Daniel A sa...

Här kommer jag som en smolk i bägaren :)

det är bra att dom kom på att folk efter 20 också behöver utbildning om man inte passar att läsa teori, men då förstår jag inte varför man sparar på komvux.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_198553.svd

http://alliansfrittsverige.blogspot.com/2006/10/oktober-27-2006-inga-gymnasiebetyg.html

Mary sa...

om det heter komvux eller vad spelar väl mindre roll det är resultaten som räknas

Daniel A sa...

Hehe... det jag menar är att dom nerdragningar man gjorde 2006 återställer man nu, och så kallar man det satsnining. Med riktade pengar.

Det kommer antagligen att hamna under komvux i dom kommuner där skolan finns kvar och går under kommunal regi.
I dom kommuner där komvux lades ner när dom statliga pengarna försvann blir det nog privatskolor som driver det istället.

Anonym sa...

Daniel A:

Teoridelarna kom komvux har kommit att bli en lekskola för de som vill få högre betyg. Dessa högre betyg har stressat många gymnasieelever för att det har kommit att krävas högre och högre betyg för att komma in direkt. Alla har inte varit intresserade av att läsa komvux.

Denna betygshets skapade en mängd lokala kurser som bara innebar att alla som läste dem skulle få MVG. Dessa kurser var inte direkt teoretiska eller högskoleförberedande, de var bara MVG kurser.

Allt detta bottnade i komvux och den betygshets som drevs på därifrån.

Min lösning på problemet var något annat. Har du läst en kurs på gymnasiet och sedan läst (inom 5 år) den igen på komvux så hamnar man i en viss komvuxkvot. Ens betyg från början spelar ingen roll för att hamna i denna kvotgrupp. Då spelar det ingen roll att man fått sina 20.0 bara för att man läst komvux utan då konkurrerar man med de som har 20.0 från komvux och inte 20.0 från gymnasiet.

Att de drog ner på komvux så som de gjorde är förmodligen det absolut bästa utbildningsmässiga beslut de fattat. Att det sedan inge förstås eller går hem hos många människor gör inte själva förslaget sämre utan det gör bara att det inte är tydligt förmedlat.

På vilket sätt är det bra att elever går direkt från gymnasiet och läser upp sina betyg på komvux?

Lars-Erick Forsgren sa...

Komvux idag är väl en plats dit man bara skickar invandrare för att de ska hållas borta från arbetsmarknaden under ytterligare några år efter SFI.
Trots att de har tillräcklig och adekvat utbildning för motsvarande jobb i Sverige.
Detta därför att svenska utbildningsbyråkrater anser att det bara är svensk utbildning som är bra nog!
På det sättet förlorar både den svenska arbetsmarknaden värdefullt tillskott och invandrarna inkomster under flera år. Och samhället får kostnader i st för intäkter.
Jag ryser bara jag tänker på detta.

Daniel A sa...

anonym.

I göteborg, vilket är den staden som jag bäst kan referera till då jag bor i staden, så har det varit omöjligt att läsa upp betygen om man redan haft G. Den regeln har varit länge.
Jag vet inte hur komvux i stockholm hanterades, men min erfarenhet är att i stockholm springer man till staten så fort man får problem, medan andra städer tar över bördan istället.

Det är intressant att du på sätt och vis talar emot ett betygssamhälle för det är också egentligen min åsikt.
Den här betygshetsen som är nu är direkt skadlig och meningslös. Betyg visar varken kunskapsnivån eller intelligensen.
Och Forsgren är förhoppningsvis ironisk när han skrev sin text.

Sedan kom jag faktiskt på nu att KY finns ju.
http://www.ky.se/
Så det som regeringen säger nu är ju på intet nytt utan det finns redan en myndighet som har hand om det.