fredag 19 september 2008

Vem är försäkringskassan till för...

Det är en viktig fråga att ställa sig i dessa dagar å Försäkringskassan tycks vara en introvert amöba där omorganisationer och dåligt skötta IT-projekt tycks ta överhand från det man ska leverera. Pengar till de som av olika anledningar har rätt att få det från Försäkringskassan.

De är svårt att låta bli att känna med dem som inte får sina pengar på flera månader på grund av att Försäkringskassan inte förmår att klara av sitt jobb. Konsekvenserna i andra änden kan bli oerhört kostsamma för enskilda männsikor som har det svårt ändå. Som ett exempel så är hyran en av de viktigaste utgifterna.

Stockholms Studentbostäder skickar kronofogden direkt på en student som inte klarar av att betala hyran i tid, första gången. Hot om vräkning och anmälan till Sociala myndigheter direkt. Att Försäkringskassan inte betalar ut den ersättning som enskilda människor har rätt att få i tid är inget annat än en skandal. Det har fungerat förut. Varför inte nu? Man kanske kunde låtit det gamla systemet fungera parallellt tills det nya var på plats?

Problemet kommer att fortgå i tiotalet år om man får tro artikel i Aftonbladet. Finns det ingen backup på det gamla systemet? Det fungerar förmodligen inte men de kanske hade varit bra att ta en bit i taget här. Det första man bör tänka på i ett systembygge är väl målet med det hela. Processer är förstås viktiga men det fungerar inte om det stannar upp mitt i. Målet med Försäkringskassan måste väl ändå vara att betala ut pengar till rätt person vid rätt tillfälle?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Jonas sa...

De gamla systemen finns fortfarande kvar i botten. Vad man försökt bygga är nya "lager" av affärslogik, integration etc ovanpå de gamla systemen.

Mary sa...

Men har man tagit de gamla systemen ur funktion då? Eftersom folk uppenbarligen inte får sina pengar.

middag sa...

hej!
det jag blir chokad över är att folk inte verkar ha ett sparkonto..det är ju till för just sådana här situationer,när inkomsten strular utav en eller annan anledning.
man får väl se om sitt eget hus och se till att ha låga utgifter!
http://middag.blogdog.se

Fredrik sa...

Människor har inget sparkonto pga att vi betalar så höga skatter. Iden är att småfolket ej ska spara utan att staten gör det åt oss och ger fickpengar då vi behöver medel. Om man vill ha rimliga sparmöjligheter bör man bo i ett land som uppmuntrar till sådant t ex Schweiz eller USA.