Fredrik Reinfeldt ställde tidigare frågan - Vad finns det för alternativ? Ja, inte är det socialdemokraterna i alla fall. Men för den skull behöver man inte acceptera allt och låtsas som om det inte regnar.
Jag hoppas verkligen på en ny runda med borgarna vid nästa val. Trots allt har folk fått mer i plånboken, arbetslinjen låter för vissa brutal men jag vill påstå att det är bättre att jobba och kunna klara sig själv är bättre än att lita till andra i ett system som stryper möjligheterna till egna initiativ. När man läser om exempelvis hur försvaret använder miljontals kronor för att fråga "hur det är på jobbet" så inser man att det finns anledning att se över det offentligas användning av pengar. Eller att en person blir gipsad TRE gånger under samma sjukhusbesök när han sedan får gå hem utan gips så inser man att det finns en del att önska vad gäller rutinerna. Med andra ord, det är inte bara genom att höja skatter det blir bättre. Det handlar ockå om att fundera kring hur de pengar som finns används.
Om jag får önska mig inför nästa period är det att vi aldrig någonsin mer behöver uppleva spektaklet kring FRA-lagen. Den har ju i det närmaste förlöjligat våra sittande politiker genom de många gånger fullständigt urdumma uttalanden som gjorts som om omgivningen var en hop idioter som inte förstått. När det på sätt och vis varit precis tvärtom. Den brist på dialog som varit rådande, den okunskap kring hur IT och internet egentligen fungerar som har blottlagts, och även den kunskap som uppenbarligen funnits kring juridiska spörsmål och de konsekvenser som lagen får för alla svenska medborgare. Den iver som tjänstemän har visat och fått visa genom att själva driva frågan kan man också ifrågasätta. Är man kanske rent av jävig när man som FRA-chefen driver sin fråga så hårt?
I många andra frågor har regeringen backat. men inte när det gäller FRA-lagen. Det övergår mitt förstånd. Att man tar risken att bli betraktad som rena STASI-vänner är otroligt konstigt för en borgerlighet som oftast förespråkar motsatsen. I alla fall tidigare och i alla fall enligt vår ideologiska kompass. Hoppas att vi slipper se viktiga frågor hanteras på det här sättet i fortsättningen. Fredrik Reinfeldt vill satsa framåt och inte se bakåt. Det är naturligtvis helt rätt. Att det varit en tuff tid med FRA-lagen är lätt att förstå, det var en ärvd fråga från början som väl egentligen aldrig borde kommit upp. Statsministern säger till GP: "- FRA-lagen var ju en sådan som låg och väntade i ett hörn, den hade ju förberetts i regeringskansliet sedan 2003. När något haft en sådan uppstartssträcka borde vi tydligare tittat på "vad är egentligen det här?"
Det är flera som tycker precis så och därför är det faktiskt ännu svårare att förstå att lagen inte rivs upp så att man kan starta på ny kula nu med all den nya kunskap som faktikt kommit upp till ytan med hjälp av den debatt som förevarit inte minst via våra bloggar. Men kanske att det fortfarande finns hopp för den här saken. Man kan inte ge upp innan det är alldeles för sent.
I fortsättningen önskar jag mig rakryggad politik, byggd på ideologisk grund och dialog. Bygg inte det hela på taktik nu utan på ärlighet och visa vad som åstadkommits, ta fram de goda exmepeln för de finns. Mårtensson anser att det bör föras in idédebatt framöver, på Lars-Ericks logg finns Hans Lindblads text om hur politiker ska förhålla sig till sin uppgift. Detta är viktig läsning inte bara för folkpartister.
Min personliga önskan inför är att FRA-lagen rivs upp och plockas in under den utredning som ska göras kring underrättelsetjänsten framöver, det är där den hör hemma, eller hur? Så är vi av med den och man kan lägga grunden till den i de integritetsaspekter som är så viktiga för oss utan att behöva lappa den med allsköns konster. Även Jan Björklund har sina dubier kring hanteringen av FRA-lagen men tycker dock att den var bra från början! Hur tänker du nu Jan? En lag som måste plåstras om så till den milda grad samma dag som den ska beslutas om kan väl inte på något sätt antas vara kvalitativ. Rivs lagen upp skulle det bli lätt att vara valarbetare även nästa val.
Nyordshysteri...
Sen en annan sak som måste bort framöver är fabriceringen av "nyord". Utanförskap är inte ett bra ord, det är inte heller trafikstråk. Begrepp måste vara tydliga och ha en reell innebörd så att de kan tas på allvar, de måste passa sin diskurs, sitt sammanhang helt enkelt. Det är det minsta man kan begära. Man får aldrig underskatta sin publik. Det går inte att sälja politik med mördande reklam som om det vore konserverad gröt. Det är på allvar det här. Humor gärna det, men dumheter nej tack.
PS. Mark Klamberg har blivit inbjuden till Bryssel för att hålla föredrag om FRA-lagen. Kolla in hans presentation här. Lägg särskilt märke till hur kunskapsöverföringen sker i kommentarerna, allt för att hjälpas åt. DS.
Lite uppdatering: Lars-Erick hakar på resonemanget på sin blogg. Till de politiker som läser här, ta vid er av kommentarerna nedan. Det är alltså människor som röstat borgerligt tidigare som inte bara tvekar längre utan som säger nej tack - och det på grund an FRA-lagen.
(SvD)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA-lagen, FRA, alliansen, valet 2010, nyord, ideologisk kompass, moderaterna
15 kommentarer:
Jag har alltid röstat borgerligt, men nu är det slut med det.
Den summan finns inte att jag skulle tycka att det är ok att införa massavlyssning av svenska folket.
Tidigare har jag argumentera emot dem som yttrar politikerförakt, men det är slut med det, jag sällar mig till dem istället. De som nu styr Sverige för en vidrig politik och framstår även som vidriga människor, och får inte min röst.
Det finns frågor som kan få även mig att ändra inställning...
Bo, samma här. Jag röstar aldrig mer på de stora riksdagspartierna. Mitt och ditt privatliv har inte staten med att göra, befäst i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Punkt slut!
FRA och staten har för avsikt att registrera våra kontakter då FRA-lagen är till för att påtvinga internetoperatörerna att skicka vår högst privata kommunikation till statens avlyssningsapparat för x antal miljoner.
Vi svenska folket behöver inte genomlysas av makten! Låt oss behålla vår privata sfär och frihet. Rösta på Piratpartiet eller Aktivdemokrati.
Den politikers vars främsta argument för att man ska rösta på honom är att alternativet är värre förtjänar inte min röst.
Det Reifledt gör med sin retoriska fråga är bara en fortsättning av den mobbingkampanj mot sina egna kärnväljare som han startade dag ett av sitt partiledarskap. "Jaså, ni gillar inte det jag gör? Så va' ska ni göra åt det då? Rösta på Mona kanske? Ha ha ha, lång näsa åt er kärnväljare!" Han kunde lika väl visat fingret eller moonat mot oss. Tyvärr för honom så FINNS det alternativ, t.ex. soffan.
För övrigt sällar jag mig till Bos och Fridolfs skara av väljare slutgiltigt bortskrämda av FRA-lagen. Inför de grundläggande principerna är alla andra frågor futtiliteter.
Jag har hållit på med det här de senatse 30 åren och vägrar att låta ett fåtal personer styra allt. Det finns många som inte gillar det här. Det är helt enkelt för tidigt att hoppa av ännu. IMHO.
Jag har tidigare röstat på moderaterna i kommun- och landstingsvalet (sedan tidigare röstar jag på ett parti som aldrig kompromissar med demokrati och personlig integritet i riksdagsvalet).
Nu är det slut med moderatröster, även i de lokala valen. Jag kan inte rösta på partier som nedmonterar demokratin och står bakom massavlyssning av svenska folket.
Jag vet inte om jag kommer att kunna rösta på ett alliansparti igen, någonsin, trots att stora delar av mina sympatier ligger där. Det går bara inte, jag kan inte förmå mig själv till att göra det efter hur jag sett hur FRA-lagen hanterats, och att den ö h t har hanterats. Den borde stoppats mycket tidigare.
Jar har röstat på M, men i nästa val kan jag omöjligt göra det. Och min röst har tystnat när det gäller att prata för borgerlighet.
Partier som hjälper till att införa FRA-lagen kan ej få min röst. Så enkelt är det.
Jag har läst att Naomi Klein anser att borgerlighet är lika mycket för övervakning som socialism. Jag har aldrig kunnat tro på något sådant, men som sagt, med förfäran insett att hon kan ha rätt.
Jag har alltid i min enfald trott att M, C och Fp skulle vara garanter för att sådant som FRA-lagen aldrig skulle införas i Sverige. Massavlyssning utan att brottsmisstanke föreligger - vidrigt!
Massavlyssningen sker i det ögonblick trafik överförs till FRA, dvs jag delar Lagrådets syn på när integritetsöverträdelsen sker.
Om S under valkampanjen för 2010 fortfarande står för sitt ord om att riva upp FRA-lagen så får de min röst. (jag trodde aldrig att jag skulle skriva något sådant, då jag i övrigt verkligen inte delar S-värderingarna!)
I och för sig tror jag inte att hot om avhopp gör att partier ändrar sig. Det måste i så fall kombineras med stark o offentlig argumentation - i pappersmedia. Där kopior av allt publicerat sänds till partikanslierna.
Men jag har största sympati för alla som har svårt att hitta ett parti som idag lever upp till de ideal vi väjare har. De flesta kritikerna till FRA_lagen är ju icke-socialister, vilket inte alliansledarna tyx inse.
Eller räknar de kallt med att vi ska glömma - eller att vi inte kan rösta på s eller v?
...
I mycket handlar detta Marys inlägg om vad jag skrivit om också, dvs bristande sjukdominsikt hos den politiska "eliten".
Hur mycket skall vi behövs skrika om detta? Är det helt ljudisolerat i deras glasbubbla?
Det var endast 143 ledamöter som röstade för FRA-lagen i juni. Dessa hade strax innan utsatts för påtryckningar från partitoppen. Direkt eller indirekt hotades karriären. Källa: "Spelet om FRA" (fokus.se) och "Tre bokstäver som skakade Sverige" (svt.se).
Jag drömmer om ett betydligt större underlag av beslutsfattare. En modernare demokrati som är mänskligare och utgår från gräsrötternas perspektiv: direktdemokrati. Här skulle vi kanske kunna rösta på Mary som direktdemokratisk representant om hon ställer upp och man tycker att hennes ideologi stämmer överens med sin egen. (Inte bara vart 4:e år på de personer som förts fram av partierna.) Eller så röstar man själv i viktiga frågor.
Det maximerar demokratin för minoriteter och majoriteter. Bloggare och politiker förklarar och visar möjliga vägar.
@Mary:
"Fredrik Reinfeldt ställde tidigare frågan - Vad finns det för alternativ? Ja, inte är det socialdemokraterna i alla fall. Men för den skull behöver man inte acceptera allt och låtsas som om det inte regnar."
VADÅ?
Får moderaterna rada upp folk längs en husvägg och arkebusera dom? Vad finns det för alternativ?
Ja inte är det socialdemokraterna i alla fall?!?!?!?
Det finns naturligtvis ett beteende av sådana som "påstår" att dom är moderater som måste leda till att VAD SOM HELST är bättre - till och med socialdemokraterna - även om många "moderater" inte inser det.
Så bedrövligt som dessa "moderater" betett sig så är det väl dags att ställa frågan:
Var det själva ordet "moderaterna" dessa människor röstade på?
Kanske är till och med kommunister bättre "moderater" än Frippe & Co...
Hans J - du missade min mening "Men för den skull behöver man inte acceptera allt och låtsas som om det inte regnar."
Man ska inte acceptera allt. Verkligen inte och det gör man inte heller. Kollektiv bestraffning är dock sällan någon bra väg om man vill uppnå förändring.
Jag vet uppriktigt inte hur jag kommer att ställa mig framöver...
Lagen kan fortfarande rivas upp. jag ägnar mig mer åt det jobbet än att skälla.
@Mary:
Jag missade ingenting. Jag hade tom med meningen i mitt citat.
Jag accentuerade vad det innebär!
"Moderaterna" måste bli moderater igen eller röstas bort som de fascister de uppför sig som!
Jag håller med dig Hans. Det har gått över styr med FRA-lagen. Men som den människomänniska jag är vill jag se det som miss i arbetet hittills. Men ´än kan jag hoppas på attd et ska bli en förändring till det bättre. Att jag hotar med att avgå hjälper kanppt, precis som Lars-Erick säger.
Äe det inte bättre att ta en period i opposition? Då kan vi bli av med Reionfeldt och hans massavlyssnare och kanske hitta någon ärlig människa att leda laget. Annars låter vi de som tror sig vara våra representanter också tro att borgerliga väljare också gillar massavlyssning.
Varför rösta på en tjuv som öppnar andras post?
Jag faller in i övriga kommentarer med att säga jag röstat på Moderaterna sedan Bohmans dagar, men bytte till Folkpartiet i senaste valet. Jag kunde helt enkelt inte rösta på Reinfeldt. I retrospektiv kan jag konstatera det var ett riktigt beslut.
FRA lagen har blivit droppen som fick bägaren att rinna över, men jag skulle vilja understryka att många allmänborgliga väljare kände sig vilsna innan FRA-lagen kom att accentuera allting.
Mitt förslag är att Mary sammanställer denna övriga kritik mot Moderaterna. Förlåt att jag låter lite pushig, men det är ett konstruktivt förslag.
Om jag själv ska börja i någon ände, så är det den sk arbetslinjen. Jag tror det blir uppenbart för de flesta nu när varslen står som spön i backen att Alliansen står lika handfallen som en sosse regering, men utan dennes goodwill. Satsningen på en politik som medfört att många lämnat a-kassan verkar ju inte så genomtänkt under nuvarande omständigheter.
Personligen lämnade jag CF, eftersom jag ansåg det helt orimligt att tvingas ta ett anvisat "skit-jobb" redan dag 1. Jag föredrar ha en slant på banken och ta den tid som behövs för att söka ett nytt jobb inom eller utanför Sverige.
Alliansen försatt möjligheterna att göra långtgående strukturförändringar när det fortfarande var högkonjuktur.
T.ex. gjort det mycket lättare att starta och driva företag, såsom att införa en företagsform för små AB (litet eller inget aktiekapital, slopade krav på auktoriserad revisor och rapportering till PRV mm - typ ltd i England).
Att slopa kravet på att man måste ha mer än en uppdragsgivare och därmed uppmuntra till att folk fakturera i stället för att få lön.
Ett annat område är skatterna. Att slå ihop arbetsgivaravgiften med den statliga skatten, så att bruttolönen alltid är samma belopp som arbetsgivaren betalar. Att gradvis låta folk själva betala in sin skatt. Efter en eller flera sådana reformer att synliggöra skatterna blir det betydligt enklare att föra en politik med inriktning på att inte slösa med folks pengar.
Ja, Alliansen har tagit många felbeslut eller underlåtit att genomföra andra beslut.
Är det OK om du Mary sammanställer en lista på vad vi fd Moderata väljare är missnöjda med?
Skicka en kommentar