lördag 4 oktober 2008

Oops - svenskarna i Afghanistan...

Försvarsministern stöder rådgivningen i Afghanistan. Vad är vad egentligen? Vad pågår? USA hade tiotusentals rådgivare i Vietnam, alltså egentligen soldater. Den historian är inte rolig.

Själv har jag faktiskt ingen aning om hur jag ska förhålla mig till det här. Spontant så ska vi inte vara i krig överhuvudtaget - men att hjälpa andra är en helt annan sak. Frågan om Afghanistan och vår närvaro där behöver absolut diskuteras.

När försvarsministern tidigare hävdade att FRA-lagen stöder våra grabbar i Afghanistan så undrar man lite hur han tänkte där men också hur insyltade vi egentligen är i saker som ingen har en aning om?


(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Soldaterna skulle göra bättre nytta hemma i Sverige. Det finns ålderdomshem och brandbilar som behöver försvaras.

enheduanna sa...

Det förvånar mig att engagemanget seglat under radarn på det här viset. Det är en avancerad verksamhet som är nästan helt försörjd i luften, bland annat från vår transportflottilj i Abu Dahbi.

En pinsamhet är underbeväpning och underfinansieringen, vilken kostat två soldater livet, och att SIDA i handling tar så tydligt avstånd från operationen. Skulle de våra få tillgång till de enorma summorna avsatta till biståndsmedel så skulle deras konkreta uppoffring för de nödställda och hotade bli så mycket lättare och effekten i byarna mycket större!

Det är ju skillnad i attityd. Våra gossar blå gör en insats och uppoffring under primitiva förhållanden för att hjälpa de av våra medmänniskor som är mest utsatta. SIDA-folk är ju, som de flesta nu blivit varse, mest ute efter ärventyrsemester, att leva Grand Signeur på de fattigas bekostnad och efter vad de kan stjäla i processen.

De löpande kostnaderna för vår humanitära och stabilitetsprojicerande expeditionskrigföring borde finansieras från biståndsbudgeten. Det vore då den enda varianten där biståndsbudgeten gör nytta. Utvecklingsbistånd är annars mest ett förödande gift.

Anonym sa...

Det är inte ett dugg nytt det här, bara att vanlig media inte uppmärksammat det. Försvarsmaktens egen tidning Insats & Försvar har haft flera artiklar om våra rådgivare i Afghanistan.

Huruvida det är rätt? Det är klart det är! Talibanerna förklarade krig, inte bara mot USA, utan mot oss alla. Vi är där för att bygga upp landet så gott vi förmår och i det ingår att träna upp deras egen armé. Eller ska vi göra dem beroende av vår militär för all framtid?

Däremot behöver våra soldater där vara fler, få bättre förmåner och backas upp av ett bättre organiserat bistånd. Ge dem vad de tål!