torsdag 30 oktober 2008

Snuskig fantasi och minifakturor...

På Vägverket bestäms vad det ska stå på bilskyltarna. Man får betala extra för personliga uttryck. På tapeten nu är en skylt som det tydligen står oralsex på om man läser baklänges i backspegeln eller så. Jag fattar ingenting faktiskt. Antingen är jag extremt korkad (vilket jag vet att jag inte är) eller så har jag inte lika snuskig fantasi som tjänstemännen på Vägverket. Sånt kan man reta sig på och det gör Johnny Stationsvakt också. Han har för övrigt en av de klurigare bloggarna och är värd ett extra omnämnande bara för det.

En anna sak osm jag retar livet ur mig på hos Vägverket är att jag får fakturor på 20 kronor eller på 40 kronor. Det handlar om trängselskatt. Det är sällan jag passerar dessa vidunderliga trafikkameror men det händer och då ska jag betala. Visst är det bättre att få en faktura hem än att leta runt i stan efter en lämplig Pressbyråkiosk. Förresten så har kiosken brunnit ned där jag bor så jag hade fått åka till annan ort om det systemet varit kvar. Mycket miljövänligt eller vad var det nu de skulle användas till de där kameramonstren som spanar på oss vart vi är.

(SvD) - rubriken är betalbar på sitt sätt.
Aftonbladet

Men tillbaka till faktureringen, det är därför jag skiver det här. Jag vet inte om Vägverkets personal ingår i någon slags sysselsättningspool eller så men att skicka en faktura på 20 kronor är helt förkastligt. Det kostar många gånger mer, man brukar väl räkna med att en faktura kostar en 300 kronor att skicka. Vad säger finansministern om den hushållningen av statliga medel? Själv blir jag förbannad över slöseriet med skattemedel. Ett gratis tips från hushållcoachen kan vara att ackumulera summan för oss som sällan passerar statsgränserna.

De känns som om Vägverket har en del att fundera över när det gäller rutiner. Mindre snuskig fantasi och smartare faktureringsmetod. Varsågoda...

7 kommentarer:

Anonym sa...

en liten fråga. var ifrån har du fått uppgiften att det kostar 300:- att göra en faktura på 20:- låter lite mysko tycker jag. med tanke på att ett enda pappers ark kostar ca 1.50 att köpa styckvis. ett A4 papper menar jag då till typ en skrivare. sen resten sköts i datorn. skriver ut på detta papper.
ett kuvert kostar för ett företag mycket mindre än vad du som privatperson betalar och det är dessutom redan frankerat till det lägre pris än du betalar..! kolla gärna dina fakta före ;) det är hemst lätt att få reda på allt bara man vill.

Anonym sa...

@Anonym: Lägg till lönekostnader för dem som sysslar med faktureringen så skall du se att det drar iväg ganska fort. I vägverkets fall så talar vi inte om en person, även om man skulle begränsa det till dem som hanterar trängselskatt. Dessa kontorister skall dessutom ha sin arbetsutrustning i form av datorer skrivare och skrivbord som har sina avskrivningar. All teknik skall ha sitt underhåll, och den personalen skall också ha lön och sin arbetsutrustning. Sedan bör ju också personalen få arbeta med tak över huvudet, så där kommer kostnader för fastigheter, och givetvis även fastighetsunderhåll. Jag tror faktiskt att 300 spänn kan vara lågt räknat, i synnerhet om man spammar sina "kunder" med struntfakturor. Det är dock inte omöjligt att de skulle kunna sänka sina faktureringskostnader ganska rejält med en bättre hantering som innebär färre fakturor. Helt enkelt genom att det då skulle behövas mindre personal för "indrivning" av samma belopp. Kanske bara skicka ut en gång om året, alternativt när beloppet överstiger 1000 kronor.

/ --

Thomas Olausson sa...

Tror du på allvar att någon betalar flera tusen kronor för en unik skylt utan att ha en tanke bakom texten? Vägverkets fantasi heter rutinarbete och bekostas av de som betalar sina skyltar.

Anonym sa...

skicka och betala via sms = låg kostnad.

Men det är ett statligt bolag vi pratar om och statliga bolag tar minst 5 år på sig att införa ny teknik, vilket gör att de alltid är (minst) 5 år efter teknikutvecklingen.

Mary X Jensen sa...

Just det - ett SMS till exempel ;-)

Att det ligger feter kan man ju också se kring lagstiftningen - nu senast fildelnignen...

Bo sa...

Jag blev lite imponerad faktiskt, att någon upptäckte backspegeleffekten.
Det är rutin antar jag.
När det gäller att bedöma/censurera nummerskyltar, så har ju personen på vägverket hamnat helt rätt.


För övrigt anser jag att FRA-lagen ska rivas upp...

Backman sa...

plåtarna skall inte väcka anstötan... Nu vet jag inte hur många som läser skyltar i backspegeln men jag hoppas det är en liten grupp människor då jag vill att folk ska ha ögonen på vägen, det roliga är att hela vägverket måste ha varit på semester när den som reggade skylten "IT HORA" skickade in sin ansökan. Bilen med skylten stod snyggt parkerad utanför Åhlens på mitt senaste STHLMs besök.