tisdag 11 november 2008

Marknaden sköter jobbet...

(SvD) (Aftonbladet)

Uppdatering: Egentligen tycker jag att det är ganska trist att det återigen börjar pratas om bloggbävning. Tills slut får det lite löjets skimmer över sig och bloggare betraktas som en skrikande hop som är emot allting. Det är egentligen att förenkla väldigt mycket, dessutom är det väldigt synd och fokus försvinner från det viktiga. Rättssamhället och den personliga integriteten - som är mina egna käpphästar i det här.

De flesta av oss försöker få upp ögonen och påvisa konsekvenser av de internetbegränsande lagar som nu nu föreslås i rask takt. Vi som protesterar är nu inte 30-åriga killar (även om det klart är smickrande när man är 50+) utan människor som har tillbringat vårt yrkesliv inom IT-branschen på olika sätt och vet vilka fördelar och möjligheter som finns. Många av dem som lagstiftar har inte den erfarenheten utan bygger sina ställningstaganden på vad andra säger, företrädesvis intresseorganisationer, skräckbilder i media för att nämna några exempel.

Tommy k Johansson är också en IT-räv värd att lyssna på. Vad vi vänder oss emot nu är inte att snuva upphovsrättmännen. För dem finns det redan lagar som med mer resurser skulle kunna fungera bra. IPRED-lagen blir egentligen en metod som kan slå väldigt fel eftersom IP-nummer inte är någon jättebra identifierare. Den säger nämligen inte så mycket om vem som satt bakom tangentbordet.

Tyvärr så har det skapats en fientlighet mellan upphovsrättsmän och internetanvändare och det är mycket synd.

Från imorse:
Vissa artister tycks tänka att deras album inte säljer för att de fildelas och att de därför förlorar pengar. Nu är det väl kanske så att de varken fildelas eller säljs för att de inte är tillräckligt bra. Tänk på det. Däremot har Spotify givit ett uppsving här i familjen. Min son lyssnar numera både på Karl Gerhard och Zarah Leander som aldrig förr. Han är ganska ung och gillar modern musik.

Vissa satsar allt på att sätta dit sina beundrare genom lagar (IPRED) som inte behövs eftersom de som finns torde räcka för att skydda upphovsmannen. Men som vanligt när byråkrater och andra skriker efter bestraffning så sköter den osynliga handen saker och ting på sitt eget sätt. Nu blir det film och det blir gratis - på Youtube.

Information Week :

On Monday, MGM Worldwide Digital Media said it had struck a deal with YouTube to make full-length movies and promotional clips from MGM's library available online.

DI skrev också.

Inte nog med att det kommer film det blir TV-produktioner också. I en början så blir det säkert begränsningar men så småning om så.

Internet here vi come and go...

Stoppa IPRED nu! Christian över 30.

Anna Troberg, det där med IP-nummer ja,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

riktigt pissigt är detdära ipred :(


- http://formatc.se

Anohito sa...

Du träffar så rätt så. Bristande digital kompetens hos en del politiker och pådrivare är orsaken. Man har ett "gott" syfte, men kan inte /vill inte ta till sig att implementering är en ren teknisk dynghög.

Anonym sa...

Press Digital Australia offer Windows powered mobile computing, laptops, tablet pocket PC, barcode scanner, PDA organizers, HTC, iPod, MP3, CE5, GPS fleet management, battery & power supplies in Australia