måndag 29 december 2008

Var det så här det tänktes...

Farmor Gun berättar om att frispråkiga skribenter med Blogger som verktyg blockerats. Hon hänvisar till Johan Westerholms resa i Egypten:

"Ett par iaktagelser som jag gjorde var i alla fall att inslaget av militärer i rörelse och vägspärrar var femte kilometer var stort ju längre söderut jag kom i Egypten, en annan var de begränsningar som ålagts dels på olika yttrandeformer som fanns. Bland annat var blogger utblockerad men ej wordpres. Det finns en ovilja mot det fria ordet vilket i egypten och blogger har använts av Egypiska opponenter, därav censuren. Detta gör att mitt motstånd mot reglering och kontroll av det fria ordet i en svensk kontext nu har stärkts än mer."

Det finns ett obehag som skaver... Men inte i Sverige väl? Här gäller det fria ordet och rätten att uttrycka en åsikt anonymt, eller hur? Man behöver väl inte känna någon oro?

Vad vet man? Hur tänker våra politiker? Som jag? Eller?

4 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Ja jag säger då det. Hur lång tid kan det dröja innan anonymitet är ett minne blott även i "lilla öppna Sverige"?

Anonym sa...

Givetvis ska internet naggas i kanten succesivt. Mötesfrihet ser bara snyggt ut på pappert, men när alla medborgare kan mötas i ett och samma rum på internet så gäller det att makthavarna handlar snabbt och ser om sitt hus, annars kan ju deras makt naggas i kanten.

/Smen

Anonym sa...

Givetvis kommer yttrandefriheten att begränsas här i sverige. Det är ju delvis redan begränsat nu med kränkning och hets samt förtal och avvikande politiska åsikter registrerade av säpo. Men det är ju tal om att man inte ska få skvallra om kändisar m.m. Och då räcker det väl med ett tillägg som säger att man inte får skvallra om företag.
Och då kan företag, om saker är bra loggat, undersöka vem som har skrivit vad och sedan begära husransakning hos dessa personer.
Tjoho... Man behöver ju inte vara varken rättshaverist eller undergångsprofet för att förstå vilket samhälle vi kommer att få om företagen kommer att använda sin tillskansade makt för att skrämma folk.
Vi kommer att bli ett teknologiskt u-land där alla kommer att bli rädda för att prata eller använda internet. Vi kommer att ligga på samma nivå som Kuba och Egypten och Iran, och under länder såsom Kina och Ryssland. Det finns människor som anser att Nordkorea är paradiset på jorden. Tillhör juristerna och tjänstemännen i Eu tillsammans med vår regering den skaran?
/Daniel A.

rasmus sa...

Sverige har filtrering mot barnporr och förslagen duggar tätt om att utöka filtret för andra syften (senast i spelutredningen, som vill filtrera utländska spelbolag för att säkerställa det svenska spelmonopolet).

Vad gäller att uttrycka sig anonymt är ju IPRED ett första steg bort från det, de som inte tycker om vad du använder nätet till ska kunna få reda vem du är bakom IP-adressen. Än så länge ska det bara gälla påstått upphovsrättsintrång, men det återstår att se vart det ändamålet glider iväg. Man kan gömma sig bakom anonymiseringstjänster, men det har pratats om att de ska förbjudas eller filtreras ...

Yttrandefriheten är fort på väg bort, ska man påverka de styrande partierna innifrån är det hög tid att påverka nu. Om man (som jag) inte har någon av de partitopparnas fulla uppmärksamhet så är enda hoppet att rösta på Piratpartiet i de två kommande valen.