tisdag 30 december 2008

Övertygad om att medvetenheten finns...

Jag skrev tidigare om dagens humoruttalande från oppositionen. Det var just det där med att de tidigare tillsammans drivit ekonomisk politik i 8 år som var kul... Däremot själva allvaret i det som sker i konjunkturen kanske man inte ska förringa. För visst blir det svårt för många, även för kommuner och landsting vad det verkar. Även om jag inte riktigt alltid begriper varför. Ty det kostar mer än någonsin vad det verkar och det ser ut som om det bara blir sämre och sämre.

Självklart måste det tas på allvar och att det finns en medvetenhet om detta inom regeringen är jag övertygad om. Att bara pytsa in en skopa med pengar och tycka att man har gjort något bra är nästan ansvarslöst. Man behöver veta exakt VAD som behöver åtgärdas och inte bara leva på gamla framgångar, ty det är mycket som görs som inte behöver göras. Man ska komma ihåg det. Att CSN inte driver in skulder för utomlandsboende samtidigt som man jagar studenter i Sverige med kronofogden för TV-avgifter och skitpengar är irriterande. Sälj skulden säger Göran Pettersson, ja varför inte? Det finns utrymme för att strama upp utgifterna oh det på olika sätt. Det finns förmodligen massor med pengar inne i systemen som går att använda mer effektivt än vad som görs idag.

Jag tror som Sillén - plocka in lite beteendevetare i debatten och inte bara ekonomer som ser livet i plus och minus. Eller pessimister heller för den delen. Vi behöver attitydförändringar åt det positiva hållet, vi behöver kreativitet och vi behöver framförallt röja i den offentliga sektorn. Det är inte självklart att bara öppna plånboken - det finns ingenting som säger att det blir bättre. Det gäller att rikta in pengarna där de behövs, det verkade fungera i bankvärlden så varför inte i den offentliga sektorn? Visst är det allvar, men vem tjänar på att gräva ner sig. Mycket har klarats av förr och det kommer att fixa sig nu också, tro inget annat.

Medvetenheten finns där, kanske att det vore bra om regeringen var lite mer tydlig bara. Det är så lätt att tro att alla sitter med samma bild som man själv har. Jag insåg det idag när jag frågade om vad som var fel på mitt CV och fick svaret att jag inte nog hade detaljbeskrivit saker som jag själv anser ingår i de roller jag beskrivit att jag haft. Har sökt fel typ av jobb uppenbarligen och dessutom hamnat hos personer som inte har samma bild som jag. Det gäller att försöka förena de där två. Utmaning i sig. Lärde mig av en gammal chefredaktör att läsa alla artiklar mans kirver högt - för då HÖR man vad man utelämnat i skrift. Ett bra tips för alla som vill förmedla sig.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag måste yttra mig lite.
Jag tycker att det är inga problem om kommuner och landsting får extra bidrag för att klara av utgifterna, men dom måste också vara beredda på att höja skatterna i så fall. Det är ju inte gratispengar det handlar om, utan i första hand ska kommuner och landsting höja skatterna. Vid en nivå på 33 så borde dom få skattebidrag om så behövs först då.
För det skulle se väldigt konstigt ut om en kommun kan sänka skatterna och kompensera det med extra statsbidrag.
/Daniel A