söndag 25 januari 2009

Alla dessa opinionsmätningar...

Det är lätt att tröttna på opinionsmätningar, för man kan inte ta dem på allvar längre. I går kväll presenterade Aftonbladet en undersökning där det visade sig att oppositionen låg bra till och alliansen hade tappat. Idag presenteras årets första SIFO-undersökning som visar att det är tvärtom. Siffrorna analyseras och tyckare tycker och drar slutsatser och talar om hur det är.

Vad ska man tro på? Göran Pettersson har funderat kring det hela på sin blogg, hur det förhåller sig med alla dessa siffror hit och dit. Anna Rosmark funderar i samma banor och tycker inte att det går att dra slutsatser när det kommer mätningar som visar olika riktningar med bara några minuters mellanrum. Bloggarna.se har gjort ett bloggoskop där man kan jämföra lite hur de olika undersökningarna slår.

För egen del har jag beslutat mig för att se på opinionsundersökningar som man kollar på vädret. Idag skiner solen, oj då det regnar, själva fasen med detta snöoväder nu måste min käre man skotta igen - ni vet hur man tänker när man helt enkelt kollat ut genom fönstret i stället för att lita till termometer och almanacka. Dessutom tar jag med en annan variabel - dagsformen. Är jag nöjd idag, så bra. Är jag sur idag, så dåligt.

På något sätt känns det som att det politiska engagemanget har förflyttats till specifika frågor i stället för till enskilda partier numera. Många frågor går tvärs över och igenom partigänserna, det har vi sett inte minst på den starka debatt som varit kring olika integritetsfrågor på senare tid. De politiska partierna skulle säkert vinna på att ta detta mer på allvar och vinna väljare den vägen.

Min egen lojalitet ligger där den ligger men inte självklart till vilket pris som helst förstås. Men allt sedan 1973 har det trots allt varit en del svängningar som man ändå stått pall för. Så länge det finns en möjlighet till någon slags metadialog är jag ändå nöjd. Den politiska diskussionen måste hållas igång, hela tiden. Det är när man slår sig ner och är nöjd som man kan bli överraskad och plötsligt upptäcka att sista bussen har gått. Det är ganska onödigt. En av de stora utmaningarna just nu är att definiera begreppet välfärd. Vissa anser att den håller på och monteras ned. När man tänker efter så kan man allt fundera över vad som ingår i begreppet? Det behöver redas ut. Det behöver inte bli sämre för att det inte är likadant som förut.

Men på det stora hela så finns det anledning att vara nöjd med borgerligheten. Jag är moderat i hjärtat på något sätt, kanske en modern gammelmoderat som någon sa. Vad är alternativet? Idag finns det inget. Så visst är det kul att vara moderat som Kent säger, särskilt när man varit med i både upp- och nedgång.

(DN) (SvD) (Aftonbladet)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Svensson

6 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Jag håller med dig. Jag funderar rätt mycket på hur det egentligen står till eller still i det politiska ledarskapet i alla partier.

Jag kan inte ta gädjesiffror eller sorgesiffror på allvar riktigt. Varför?

Jag upplever att alla partier gått in i den tid som kännetecknar perioden innan listorna skall fastställas, att interna positioneringar är viktigare än externt kommunicerad vilja. Alla är livrädda för att göra fel så därför gör ingen någonting.

Samtidigt så lägger sig inte något parti vinn om en kommunikation med väljarna.

Jag vet vad jag vill ska hända och jag tror du vet var jag står. Jag uppfattar att vi står närmare varandra än vad blockpolitiken ger sken av. Men jag är inte säker på att det kommer att ske. Opinionsundersökningar baserade på en kollektiv handlingsförlamning i det idépolitiska samtalet är som vädret.

Mer av en "Jaså" -upplevelse

Anonym sa...

Jag brukar inte alltid hålla med Dig, men vi är helt inne på samma linje vad som gäller opinionsmätningar. Tillförlitligheten är hög, men våra media blåser upp obefintliga statistiska skillnader mellan två undersökningstillfällen.

Det är inte bra, speciellt som de vill tolka detta till små sakfrågor. Sakfrågorna ska man behandla inom sitt parti, det är de grundläggande ideerna som ska ligga till grund för sitt röstande.

Mary X Jensen sa...

Man behöver inte alltid hålla med varandra.

Anonym sa...

Ett av skälen till att det slår olika mellan olika mätningar är självfallet att instituten verkligen inte lägger ned lika mycket tid och resurser på det hela. Jag har varit nära ett par av de mindre firmorna och vet hur mycket de fuskar, och att någon kan ta dessa firmor på fullt allvar övergår mitt förstånd. Att media dessutom relaterar vad de kommer fram till löpande, är ett ännu större mysterium!

Leif Ekstedt sa...

Än är inte smöret sålt ,således har vi nte tappat pengarna heller. Borg gör nytta.
Nettot för vår regering ser bra ut
flera rätt än fel.
Opinionssiffrorna är som maskrosfrön de flyger med oppinionsvindarna och det är kprt hållbarhetstid.

Mary X Jensen sa...

Min övertygelse är att alliansen kommer att vinna nästa val också.

I alla fall ska jag jobba för det ;-).