onsdag 7 januari 2009

Har någon försökt bli av med RIKAB...

Gamlingen har nu flyttat till ett ställe där man har TV-licens. Då startar operation försöka säga upp sig hos RIKAB. Det är jäklar i mig inte lätt inte. Man tänker sig att det bara är att ringa och säga - jag flyttar och ska inte ha någon TV i fortsättningen och så var det klart sen. Men icke då.

De är lite klämkäcka där med skojiga reklamfilmer och tack så mycket för att du betalar TV-licensen. Effektiva är de också - 519 spänn i kvartalet kostar det. Inom tio dagar efter att du anmält innehav kommer fakturan. Gott och väl. Men sen när du ska försöka bli av med dem så är det inte lika gulligt.

Sonen gör ett mellansteg hemma från studielyan till nästa ställe och ska inte betala TV-avgift. Han har ingen TV längre, punkt. RIKAB kräver att han ska uppge mitt personnummer för att de ska kunna kontrollera att han inte ljuger. Det duger alltså inte att ringa och säga upp kundrealtionen som till vanliga företag. Nej då, de har sina regler

"Din avanmälan gäller tidigast från och med det datum du skickar in din avanmälan. För att din avanmälan ska gå igenom måste du vara folkbokförd på den nya adressen. Det kan dröja innan din nya folkbokföringsadress finns i våra register, men så snart vi har alla uppgifter får du en avanmälanbekräftelse med posten."

I och för sig skriver de att de gärna vill att man ska tala om varför man gör en avanmälan. HAr de egentligen med det att göra? Får RIKAB ringa hem till min son och begära att han ska uppge mitt personnummer för att han ska bli avregistrerad? Är det lagligt? Otrevligt är bara förnamnet.

Nej bort med TV-licensen och lägg ner Radiotjänst i Kiruna.

4 kommentarer:

Drottningen sa...

men.. så märkligt. När jag sa upp tvavgiften så mailade jag dem och sa att jag inte har någon tv längre. Jahapp sa de, och betalade tillbaka pengar. Det var iofs snart tio år sen..

(och jo, jag betalar idag igen)

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

Medan jag fortfarande bodde hemma hos min far så fick jag och hans sambo ett varsitt brev där vi uppmanades att betala tv-licens.

Att det redan fanns en person i hushållet som gjorde detta passerade tydligen obemärkt förbi. Samma sak hände i höstas när jag tillfälligt flyttade hem till morsan i väntan på lägenhet, lagom tills jag hade flyttat in i min nya lya så fick jag ett eftersänt brev där de ville ha pengar.

Globetrotter sa...

Yeaaayyy!!! Håller helt med! Lägg ner den där skiten :)

vänsterwiki sa...

Lagen är tydlig på en punkt, de får inte efterforska anledning till att licens sägs upp. Det är bara att maila eller snigelposta och säga upp. Skriv bara att hushållet inte längre förfogar över licenspliktig utrustning. Börjar man dividera om att man flyttat ihop eller isär börjar de ställa en massa onödiga frågor så gör det kort och otvivelaktigt.

Om de käftar ändå så påminn om lagen. Det är väldigt enkelt. Om man säger att man inte har TV ska de acceptera uppsägningen. Om de har problem med det är det bara att anmäla dem till Länsrätten och vägra betala. De har bevisbördan, i alla lägen.

Jag har inte betalt på 15 år och kommer aldrig att börja heller. De har ringt och påstått en massa saker men jag har mina metoder. De har inte ringt på några år nu. De har nog tröttnat!