söndag 18 januari 2009

Sluta betrakta bloggosfären som en homogen grupp...

En blogg är ett publiceringsverktyg. Det är gratis och underlättar därför för den som vill annonsera en åsikt eller förmedla fakta eller skriva dagbok. Det finns många chatteringar här. DNs ledare vill idag göra lite skillnad mellan traditionell media och bloggosfären. Det är synd för vi hör samman, lever i symbios. Man kan betrakta bloggandet som olika avdelningar i en tidning. Det är kolumner, det är insändare, det är fakta, det är nyheter, det är porträtt, det är nöje, det är analys...

En skillnad är att en bloggare inte lever på sina annonsörer/prenumeranter (bortsett från Blondinbella kanske och den typen av kommersiella bloggar) och likt tidningen har stora kostnader för överlevnad. Därför behöver en bloggare heller inte rättfärdiga sin ställning. Men som bekant så finns det nog så skickliga bloggare. Journalister, redaktörer, jurister, beteendevetare, fackfolk av olika slag. Bloggare är inte en samling dumbommar, tvärtom många gånger. Man ska heller aldrig någonsin underskatta sina läsare/publik. Däremd inte sagt att yrkesmän på tidningar är annorlunda de heller, det kan rent av vara samma personer. Olika verktyg bara.

En annan skillnad mellan tidning och blogg är förstås spretigheten - man hittar inte allt i en "portal" längre utan det finns att finna lite varstans på internet. Med olika sökverktyg som Google till exempel kan man dock ganska lätt få fatt på det man söker. Det kan vara såväl en blogg som en tidning. Det gäller heller inte bara lokalnyheterna utan hela världen finns på ett knappavstånd.

Det är dags att se på samverkan mellan bloggare och tidningsskrivare nu. Det bloggen eller snarare internet har tillfört är att inget längre få stå oemotsagt. Det finns en dialog och en interaktivitet som är hälsosam. Det finns många vinklar på det mesta och genom dialogen får de chans att komma fram. Envägskommunikation är omodernt helt enkelt.

Det finns bra tidningar och bra bloggar, liksom det också finns de som är tvärtom. Eller hur? Tolkningsföreträdet har vidgats. Det är väldigt intressant.

Skyltfönster eller lager?


Badlands Hyena har förstås betraktat det hela på sitt sätt. Det som står i tidningen är sant?
(SvD)

Kulturbloggen - det finns ingen bloggosfär.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Anjo sa...

Bra inlägg - särskilt gillar jag rubriken. Den är tydlig och säger precis det jag känner.

Word up!

witchbitch sa...

Så sant, så sant!

Tummen upp för ditt inlägg!!!

calandrella sa...

Instämmer!

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Världen består utav mig bara mig och min mammaaaa...

Opps e ni här med.
Lite det jag menade med mitt inlägg igår men det var väl för sublimt."Precis den blodiga fajten alla väntar på kom igen nu!"
Dock upphängd på en liknande artikel på svd men med samma mening. Vilket ämne man väljer att blogga om har källgranskning olika stor betydelse. Bloggeriet är i beroende ställning till rost-nytt" pga länkningen. Tidn däremot hänvisar sällan el aldrig till bloggar. Därmed måste man väl säga att det är en ensidig samverkan. Försök starta en blogg anonymt själv och så bloggar du om nåt som inte står i tidningen. Större chans att östersjön stiger och rinner över när du pissar i den än att nån läser ditt inlägg. Nåt som går att göra något åt om man vill mer konstigt att inte någon hittat på det och komersialiserat den ideen.
Mvh

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Världen består utav mig bara mig och min mammaaaa...
(Från DLKs låt Egon)

Ska se till o bli kompis med Johan på knuff så jag kan presentera ideen.

Förövrigt är du min favorit moderat glömmer att säga sånt soory. För även om vi inte tycker likadant så låter du inte som en bandspelare på replay.

Anonym sa...

Fast du glömmer en sak. De största bloggarna är extremt bra på att hålla varann om ryggen, skriva samma om exakt samma saker och jubla när dom får upp nyheter på agendan och tidningarna skriver om det.

Kolla på Liza marklund grejen när man anser det vara en seger för bloggarna när tidningarna skriver om det?
en seger?
för vem?

Bloggosfären är långt ifrån så präktig som den vill framstå att vara

Mary sa...

Anonym: det är sant förstås, precis som tidningsredaktionerna gör enligt artikeln i DN.

Vad jag vill säga är att det itne är så stor skillnad egentligen. Jag vill ha mer samverkan och acceptans. En blogg är ändå bara ett nytt sätt att göra det på så att säga.

Men det är klart att vi hänger ihop när vi vill driva en fråga.