fredag 20 februari 2009

Eventuellt brott eller killarnas vandel...

(Aftonbladet)

Börjar inte rapporteringen från TPB-rättegången handla för mycket om TPB-killarnas vandel och politiska åsikter nu? Det blir ett sätt att framställa dem som skumrask på ett sätt som gör dem till bovar i frågan innan dom har fallit. Det är väl lite olyckligt ändå? Då börjar det handla mer om person än sak plötsligt och känslorna och fördomarna får utrymme.
För det är väl inte att komma fram till att de mycket väl har kunnat begå brott eftersom de är som de är, utan om de har gjort något brottsligt just i den här frågan?

Det vore dock intressant om någon redaktion tog och grävde fram hur underhållningsindustrin agerat mot ny teknik genom åren. Man har trots allt hittills försökt förbjuda allt i teknikutveckling som stört de egna idéerna. Hur vore det att lyssna på vad kunderna vill ha. Tillfället är ypperligt just nu när vi står mitt i vattenfallet - internet möjliggör mer än det begränsar faktiskt.

Vidhåller min tidigare idé - jobba ihop i stället för att stärka fiendeskapen. Jag vet inte om killarna som är inblandade i TPB är skurkar. Kanske mer av en annan sort där hierarkier och ordning och reda och allmän organisation inte är så viktigt. Tolkningsföreträden har mindre betydelse i en rymd där alla bidrar till alla, folk kommer och går. Kunskapen flyter runt i en aldrig sinande ström och det gör också idéerna, vem som har sgat vad är mindre viktigt. Huvudsaken är att det leder framåt. Klusterorganisatorisk dynamik skriver Marcin och hänvisar till Rick Falkvinge och Oscar Swartz som också berör hur livet organiseras på internet. Det är inte så att någon behöver bestämma över andra. Det är säkerligen svårt att förstå för den som är inkörd på hur gamla tröttkörda organisationer arbetar, där händer det inte heller saker i samma takt.

Men vem vet, vem vet vad som händer framöver? För närvarande är positionerna låsta. Jag har inte tagit ställning för någon part utan betraktar mest det hela med ett övergripande intresse.

Svensson fördjupar sig i hur fildelning tvingar fram nya affärsmodeller. Det är där vi borde vara egentligen, inte i den låsta situation som nu har uppstått.


(intressant) (Expressen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Emma

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar av DN's rubrik som ett försök att visa på "skumrask".

"Stora skulder" skriver DN.

Drygt 300 000 kr utslaget på 4 pers är inte just nått, enligt min blygsamma syn på saker och ting...

Anonym sa...

Det är alldeles självklart att rättgången mot TPB-folket är politiskt. I grunden handlar den ju om vi har/ska ha en demokratisk rättsstat i Sverige eller inte. Torsdagens och fredagens förhör av de åtalade från åklagaren Roswall, musikindustrins advoikat Danowski och filmindustrins Wadsted var rent parodiska och så illa upplagda att rättens ordförande fick läxa upp bl.a. Danowski för att driva sin utfrågning av Peter Sunde som om det vora en amerikansk rättegång där det gäller att imponera på en jury.

Tack vare Sveriges Radio kan vi alla intresserade lyssna på rättegången i realtid. Har följt förhandlingarna i snart tre dagar på det sättet och det är för mig alldelels klart att det åklagar- och målsägarsidan hela tiden är efter så ar det de åtalades politiska åsikter. Älskar man inte rättighetsmasffians syn på vad upphovsrätt är, så ska man i "in i fängelse" (Advokat Monique Wadsted, som också lyckade få Scientologkyrkan undantagen den svenska offentlighetsprincipen i mitten av 90-talet)

Anonym sa...

Pirate Bay rättegången är rent hyckleri.
Exempel, Sony äger musik o filmbolag och säger att fildelning är fel. Sony säljer mp3 spelare men ingen mp3 musik, så vad ska vi fylla mp3 spelarna med om inte fildelad musik och det tjänar Sony massa pengar på.mp3 år ett gammalt
fildelnings format.
Sony säljer Ps3 som har stöd för Avi format som är ett gammalt fildelningsformat för film .
Men Sony säljer inga filmer i det formatet, för det fodras fildelning som Sony säger är fel.
Sony tjänar en massa pengar på all fildelning och säger samtidigt att det är fel
Att fylla en större mp3 spelare med lagligt inköpt musik kostar ca 100 000 kr eller mer.
Idag innehåller nästan alla mobiltelefoner en mp3 spelare. vad har industrin tänkt att vi ska ha den till.
Och vad ska vi ha alla våra super snabba internet abbonemang till,
24mb/100mb m.m, sådana hastigheter behövs bara vid stora filöverföringar.
för vanlig surfning räcker det gott med 2mb.
Till alla er som är emot fildelning,har era barn endast laglig musik i sin mobil/mp3 spelare.
Och ni har väl aldrig sett en piratkopierad film tillsammans med era barn.
Och jag antar att ni har bara lagligt licensierade program i er dator.
Och jag antar att ni säger till era barn och vänner på skarpen om ni upptäcker något filkopierat material.
När radion kom så skulle all livemusik dö, när kassetbandet kom så skulle musikbranchen dö, nu säger dom att allt dör.
Sälj någon form av fildelningsabbonemang som ingår i internetabbonemanget och låt sedan hastigheten eller nedladdningskvoten avgöra kostnaden, så kan fildelarna fildela tills dom dör.
och så får vi en lycklig musik,film,och hårdvaruindustri.
Fildelning är bara en del i utvecklingen som har kommit för att stanna,oavsett vad alla domstolar dömer.
Hyckleri kallar jag det för.

Anonym sa...

Gratis e gott...men hur gott?

..och visst behöver utvecklingen gå framåt..och musikindustrin hänga med..det är en sak.

Men- en person som kan gå över lik för att tjäna pengar genom att topprida lagen är en annan...För mig är han ett monster, även för dem som råkat illa ut- för de litade på och visste inte bättre:

http://blogg.aftonbladet.se/24432/perma/863436/#comments

http://blogg.aftonbladet.se/24432/perma/863485/#comments

Anonym sa...

@iZac

DN verkar ha en ny central strategi. I dagens papperstidning finns direkta felaktigheter.

Warg medgav att TPB kan ha haft INTÄKTER på 1,2 miljoner.
Detta leder till 2 uppenbara och grova fel i dagens artikel som är signerad av Ossi Carp, Staffan Kihlström och Fredrik Söderling:

1. Rubriken “Åtalad i PB-målet medger miljoninkomster”
Intäkter är INTE samma sak som inkomster. Inkomst har man privat medan intäkter är till verksamheten. Sedan rubriksätts 1,2 med pluralis “inkomster” som om det rör sig om flera miljoner.

2. I texten skriver DN att det rör sig om ett RESULTAT på 1,2 miljoner vilket är helt fel. Enorm skillnad för en verksamhet att ha intäkter på 1,2 miljoner och ett resultat på 1,2 miljoner. Svårt att tro att DN kan skriva ett så grovt fel omedvetet!?

Anonym sa...

Men Mary, är det inte lite dubbelmoral att klaga över att medierna rapporterar om TPB-killarnas vandel och i nästa paragraf efterfråga undersökning av underhållningsindustrins?

Jag kan tycka att det är intressant hur fildelningsrörelsen verkar vara nästan besatt av att helgonförklara TPB-killarna. Men visst det här är ett viktigt fall, det kommer att på många sätt bedömma betydelsen av medhjälp till upphovsrättsbrott i den nya lagstiftningen. Att TPB-killarna verkar välja att basera sitt försvar huvudsakligen på att de bara är teknikintresserade och knappt ens haft något med TPB att göra är förvånande. Jag trodde de skulle satsa på att främst hävda att tekniken inte innebär något brott (vilket de också gör, men som jag tycker förminskas av deras "okunskaps"försvar.

I slutänden kan det mycket väl vara så att det vore bättre för fildelningsrörelsen om de fälls. Om de frikänns gissar jag att lagarna kan komma att skärpas ytterligare, men om de fälls kommer tekniken att ta ett jättekliv framåt för att undvika lagstiftningen.

Mary X Jensen sa...

Erik - visst kan man se det som dubbelmoral. Men vad jag menar är -gör man det ena ska man göra det andra. Borde kanske förtydligat just det i texten. Bra att påpekade saken.

Anonym sa...

Så du tycker det ska döljas?

Det är helt nödvändigt att de här uppgifterna kommer fram.

Skrupelfrihet är bara förnamnet.

Mary X Jensen sa...

Anonym - jag säger inte att det ska döljas. Din tolkning. Men komemr det frma om ena sidan ska det komma fram om den andra, mer så. Vi pratar väl om rättvisa? För alla.