måndag 16 mars 2009

Kan sluta i fängelse...

Där ser man. Det kan sluta i fängelse för Konstfackeleven som skulle göra konst av psykvården i Sverige och tog mer resurser i anspråk än vad som var tillrådligt.

Ett jäkla dumt tilltag om ni frågar mig, Kent P håller med.

Men i fängelset kan hon alltid göra en fördjupning av sina studier. Det kan nog bli konstverk av det också. Men på allvar den här gången och alla är med på noterna. (Uppdat: På förekommen anledning så är detta ett konstnärligt uttalande, lite cyniskt så där. Tilltaget var dumt det är inte OK ens för konstnärer att låta tredje person lida för konstens skull. IMHO)


(SvD)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det var nog ungefär det grymmaste jag hört idag.
Den dan man börjar sätta konstnärer i fängelse då är diktaturen här.

Anonym sa...

Vill man uppmärksamma andra på missföhållanden inom sjukvården så får man nog göra det på annat sätt än vad Odell gjorde.
Sjukvården har redan alldeles för knappa resurser och det blir inte bättre av att självpåtagna wallraffare gör dem ännu sämre.
Hon förtjänar helt klart ett fängelsestraff för sitt tilltag.
Att medvetet förorsaka en felaktig utryckning av Polis, Brandkår, Ambulans eller liknande är och skall vara straffbart.

Mary X Jensen sa...

Nemokrati - om du inte förstår det så är jag extremt cynisk. Det är ett konstnärligt uttalande kan man säga.

Jag får nog lägga till det i min text. Har dock svårt att förstå att konstnärer ska komma undan med konstnärlighet mer än andra.

Det var ett oerhört dumt tillta som drabbade tredje man. Där finns en gräns.

Jay sa...

Vem var den tredje mannen?

Mary X Jensen sa...

Globetrotter: Konstärinnan själv skriver själv på Millan om sina eskapader bl a "Den främsta anledningen till att jag uttalar mig nu, om än kort, är för att jag önskar komma i kontakt med de privatpersoner som stannade hos mig på Liljeholmsbron onsdagen den 21 januari. Jag känner mig naturligtvis ansvarig för vad jag utsatt er för. Jag önskar få träffa er och samtidigt tacka för ert fina och omtänksamma omhändertagande av mig den kvällen, i den så utsatta och desperata situation som ni trodde att jag befann mig i."

http://newsmill.se/artikel/2009/02/15/jag-vill-tacka-de-forbipasserande-privatpersonerna-pa-liljeholmsbron

Anonym sa...

Hej Mary!
Jag håller fullständigt med Dig.Att få bära sig hur tokigt åt som helst bara för att man sätter ordet konst på det är helt förkastligt. Konst är inte att trakassera människor eller att föstöra allmän egendom.
Kjell

Anonym sa...

@Nemokrati

Så enligt dig kan jag kalla mig "konstnär" och sen i konstens namn spöa upp din mamma, pissa på dina barn och råna dig medelst en kniv? Det är ju konst!

OM du misstycker så är det andra steget (första var ju redan taget) mot diktatur!

www.MinMonaSahlin.com

Jay sa...

Nu är jag väl inte anhängare av tilltaget som konstform.
Men "tredje man" - om det är som du säger då, Mary, blev väl inte "drabbad" på så sätt att det uppstod några skador? Det var väl ingen av dem som led? Jag kanske missuppfattar allt, men jag blir alltid misstänksam mot ett drev.

Mary X Jensen sa...

Globetrtter - jag tänker så här. De som blev utsatta för konstnärligheten utan att veta om att det bara var på låtsas drabbades. Hårt som jag ser det. Man kansk emåste ha levt nära psykiskt sjuka männsikor för att förstå. Nära anhöriga som försöker ta sitt liv och sånt - då har man inte mycket till övers för konstnärlighet i det sammanhanget. Det kan jag lova dig. Det är inte ovanligt med psykisk sjukdom heller.

Anonym sa...

Till alla som moraliserar hämningslöst och skadeglatt över att hon riskerar fängelse har jag ett att säga:
Wallraffat har människor gjort förr - utan att sättas i fängelse.

Och det finns övergrepp som begås av personal mot hjälplösa och utsatta inom vård,omsorg, polis, rättsväsende m fl varje dag - men inte så många uppmärksammas. De som begår dem hamnar sällan i fängelse.

Bara häromåret var det ett Uppdrag granskning om en man som jobbat som läkare i flera år utan legitimation och det var näst intill omöjligt att ens få honom avsatt från det jobbet han innehade vid tillfället som läkare på vårdinrättning.

Till alla som ser fram emot att konstnären kastas i fängelse kan en aktuell litteratur för ökad humanitet och förståelse, som vänder på problemet vara att rekommendera t ex Sofia Rapps nyutgivna livsberättelse, i vilken hon bl a berättar vad hon utsatts för som placerad i otaliga familjehem, där sådana ingredienser inte saknades
http://www.aftonbladet.se/wendela/article4545619.ab?service=print

Om Anna Odell sätts i fängelse så kanske vi aldrig får reda på vad det var hon ville ha sagt.

Att döma av reaktionerna kan det vara en del.

Man undrar om samma människor som nu förfasar sig och anstränger sig att skriva upprörda blogginlägg även gör det lika helhjärtat när det gäller alla vårdskandaler och felbehandlingar som många till och med dör av.

Resursbristen i sjukvården verkar för övrigt vara mindre upprörande för debattanterna - att skära ner vårdresurserna till så skandalöst låga nivåer säger ju en del om cynismen hos de politiker vi tvingas lida under.

Men det verkar inte bekymra de som här förfasar sig.

Istället tolkar jag det som ett hyckleri som använder den här historien som förevändning för att skapa ett kulturfientligt klimat; bara den konst som håller sig innanför ramarna ska vara tillåten.

Mary X Jensen sa...

Nemokrati - du läser allting för bokstavligt. Gör inte det.

Det finns självkart många nyanser i det här.