söndag 8 mars 2009

Vad tycker artisterna då...

Med benägen hjälp av den svenska regeringen kommer nu skivbolagen att få möjlighet att driva civilmål mot enskilda personer som anses ha laddat ner/upp illegala filer. Det kan bli dyrt för båda parter, minst 100.000 kronor skriver PC för alla som läst vad Marianne Levin som är professor i civilrätt sagt till Metro. Frågan är om lagen kommer att användas i någon större utsträckning? Den kanske blir lite opraktisk trots allt. För att statuera exempel kanske?. Snacka om att det är olika världar som möts. Man kan fundera lite över hur det kommer sig att Antipiratbyrån är de som för talan nu när en server i Brandbergen fylld med illegalt nedladdat material har beslagtagits. Brottsligheten ska bekämpas av poliser enligt min mening. För Antipiratbyrån et alles är väl inte en förlängd del av den svenska polisen numera undrar Mårtensson?

Det finns många dimensioner på det här onekligen. Vi har upphovsrättsindustrin som vill bevaka sina rättigheter och framförallt vad de tror är inkomster på ett av kontona. (sk. KalleAnkakontot). De börjar bli fåniga i sin iver skriver moderaten Fjellner i Expressen. Att utöka skyddet för musik från 50 till 95 år är inget annat än tramsigt. Han tar upp exempel och lovar att han ska motarbeta förslaget i Europaparlamentet.

Vi har den grupp jag själv tillhör - den som vill behålla internet som det är utan särskilda sanktioner. Isobel Hadley-Kamptz skriver att våra digitala liv är hotade och ger där uttryck för vad många tycker. Kanske drygt 300.000 förstagångsväljare rent av. Självklart finnsd et en och anna brottslig typ även på internet, där som på alla andra ställen, men låt polisen ta hand om dem.

Vad tycker artisterna då? Om nedladding av deras musik. (Tack Peter T) för tipset. Chat på Aftonbladet med Metallica:

"Robert Trujillo säger: Last question!

smsfråga säger: Hi...I would like to know how you as a band/person feel about the fact that many people download your music from Piratebay and other sites!? Devlin..

Robert Trujillo säger: How do I feel about that..? I love it! I want everyone to experience our music every damned way possible. Just enjoy it."

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Björn Felten sa...

Kanske drygt 300.000 förstagångsväljare rent av.

Väldigt drygt i så fall. :)

Över 400k brukar det väl vara vid riksdagsval och 500k vid EU-val (som ju sker vart femte år)?

Anonym sa...

Robert T. skulle säga detta, men inte exakt vad hans chef, killen med magen kramper, tänker ... Han och Dr. Dre är i förgrunden för RIAA kampen!

Anonym sa...

Nyheter24 gör en piratserie. Läs första delen – Hoten:

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/152731-antipiratbyran-fleischer-och-hoten

Anonym sa...

det skulle ju kunna vara en otroligt luktrativ bransch att jaga fildelare med tanke på vilka pengar det finns i skadestånd.
Det kan ju sysselsätta hur många jurister som helst till en början.
/Daniel A.